• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties darba vizītē Polijas Republikā un tiekoties ar citu valstu vadītājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.2011., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230898

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Otrdiena, 31.05.2011.

Laidiena Nr. 84, OP 2011/84

Vēl šajā numurā

29.05.2011., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties darba vizītē Polijas Republikā un tiekoties ar citu valstu vadītājiem

No 26. līdz 28.maijam Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers uzturējās darba vizītē Polijas Republikā, kur notika Centrāleiropas valstu prezidentu tikšanās, kuras laikā tika pārrunāta demokratizācijas pieredze, sadarbība drošības un ekonomikas jomā. Valsts prezidents vizītes laikā tikās ar Polijas Republikas prezidentu Broņislavu Komarovski (augšējā attēlu rindā pa kreisi), Amerikas Savienoto Valstu prezidentu Baraku Obamu (augšējā attēlu rindā pa labi); Lietuvas Republikas prezidenti Daļu Grībauskaiti, Igaunijas Republikas prezidentu Tomasu Hedriksu Ilvesu (apakšējā attēlu rindā pa kreisi) un Moldovas Republikas prezidenta vietas izpildītāju Marianu Lupu (apakšējā attēlu rindā pa labi), kā arī ar Kosovas prezidenti Atifeti Jahjagu
Foto: VPK

 

Valsts prezidents Valdis Zatlers 27.maijā piedalījās deviņpadsmit Centrāleiropas valstu vadītāju sanāksmē. Divu plenārsēžu laikā prezidenti pārrunāja, kā Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis var izmantot savu demokratizācijas pieredzi, lai veicinātu demokrātijas nostiprināšanos Eiropas dienvidos, austrumos un Ziemeļāfrikā.

Valsts prezidents norādīja, ka Baltijas valstu 20 gadu pieredze ir noderīga arī citu reģionu valstīm. Lai arī pastāv atšķirības starp Baltiju, Balkāniem un Ziemeļāfriku, visām ir kopīgs sapnis par cilvēktiesību ievērošanu, demokrātiju un tiesiskumu. V.Zatlers atzīmēja, ka īpaši svarīga šajos procesos ir reģionālā vienotība un integrācija, kā arī norādīja, ka demokratizācijas procesus veicina skaidri nosprausti mērķi, piemēram, dalība Eiropas Savienībā vai NATO. Vienlīdz būtiska ir Eiropas Savienības iesaiste Ziemeļāfrikā, Balkānos, kā arī Austrumpartnerības valstīs.

Arī tiekoties ar Kosovas prezidenti Atifeti Jahjagu, Valsts prezidents turpināja sarunu par Latvijas 20 gadu attīstības pieredzi un tās nodošanu vienai no jaunākajām valstīm pasaulē. Kosovas kolēģe pateicās mūsu valstij par atbalstu, par neatkarības atzīšanu un apliecināja vēlmi iet reformu ceļu, attīstīt ekonomiku, lai tuvinātos ES un NATO. Prezidenti pārrunāja arī reģiona drošības jautājumus.

V.Zatlers 27.maijā tikās arī ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu un Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti. Viņi pārrunāja drošības sadarbības jautājumus un reģionālo enerģētikas projektu izveides potenciālu. Tāpat valstu vadītāji diskutēja par nākamo Eiropas Savienības finanšu perspektīvu un mūsu valstu redzējumu par lauksaimniecības maksājumu palielināšanu.

Piedaloties Centrāleiropas un ASV prezidentu darba vakariņās, 27.maijā Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar ASV prezidentu Baraku Obamu. Abas augstās amatpersonas pārrunaja Valsts prezidenta nesenās vizītes ASV rezultātus un nepieciešamību veicināt dinamiskāku abu valstu ekonomisko sadarbību.

Pievēršoties Latvijas uzņēmumu interesēm ASV, V.Zatlers aicināja B.Obamu veicināt uzņēmuma “Liepājas Metalurgs” atgriešanos ASV tirgū, ko šobrīd ierobežo šīs valsts antidempinga procedūra.

Sarunas laikā V.Zatlers pateicās ASV par iesaisti Latvijas drošības veicināšanā. Atsaucoties uz ASV kravu plūsmu caur Latviju uz Afganistānu, Valsts prezidents lūdza prezidentu B.Obamu iekļaut Latviju to valstu sarakstā, no kurām prioritāri tiek iegādāti produkti ASV militārajām vajadzībām.

Tikšanās turpinājumā V.Zatlers pozitīvi novērtēja ASV “pārstartēšanas” politiku attiecībā uz Krieviju, norādot, ka tas ir palīdzējis Latvijai kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalstij attīstīt attiecības ar lielo kaimiņvalsti.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!