• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finansiāli saimnieciskās darbības revīziju bezpeļņas organizācijā valsts uzņēmumā "Rīgas pils pārvalde". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.1999., Nr. 92/95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23075

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Privatizācijas procesa revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-26

Par Rīgas valsts firmas "Baltmaiznieks" "3.maizes rūpnīca" Rīgā, Mūkusalas ielā 51, privatizācijas procesa likumību

Vēl šajā numurā

24.03.1999., Nr. 92/95

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-271

Pieņemts: 02.02.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontroles dokumenti

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-271

Rīgā 1999.gada 2.februārī

Par finansiāli saimnieciskās darbības revīziju bezpeļņas organizācijā valsts uzņēmumā "Rīgas pils pārvalde"

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas sēdē piedalījās: kolēģijas vadītājs departamenta direktors V.Grasis, kolēģijas locekļi L.Ceimere, J.Āboliņš, Dz.Levrence, D.Timšāne, valsts revidente M.Priecuma, uzaicinātie LR Finansu ministrijas Juridiskās nodaļas galvenā speciāliste L.Vucēna, valsts a/s "Valsts nekustamā īpašuma aģentūra" Uzņēmumu nodaļas galvenais speciālists J.Lapsa, bezpeļņas organizācijas valsts uzņēmuma "Rīgas pils pārvalde" direktors P.Saks; protokolēja valsts revidente S.Zīle.

Izskatot revīzijas materiālus un izvērtējot kolēģijas sēdē uzaicināto paskaidrojumus par atzinumā teikto, kolēģija

konstatēja:

1. Bezpeļņas organizācija valsts uzņēmums "Rīgas pils pārvalde" (v/u "RPP") izveidots ar LR Ministru kabineta 14.02.1995. rīkojumu Nr.70 "Par Rīgas pils ansambļa saglabāšanu un izmantošanu". Uzņēmums reģistrēts LR Uzņēmumu reģistrā 26.07.1995. Tā darbības galvenais uzdevums ir pārvaldīt, apsaimniekot un rekonstruēt Rīgas pils ansambli atbilstoši kultūras pieminekļu aizsardzības prasībām.

2. V/u "RPP" ar LR Finansu ministrijas 21.01.1997. rīkojumu Nr.65 nodots valsts a/s "Valsts nekustamā īpašuma aģentūra" pārziņā. Šis rīkojums ir pretrunā ar LR MK 04.01.1994. noteikumu Nr.5 "Par ministriju iekārtu" 5.punktu un LR likuma "Par valsts uzņēmumu" 4.pantu, kuros noteikts, ka valsts uzņēmumu pārzina ar likumu vai LR MK rīkojumu noteikta valsts institūcija. Likumā nav paredzēts, ka valsts iestāde valsts uzņēmuma pārziņas funkcijas varētu deleģēt uzņēmējsabiedrībai.

3. V/u "RPP" statūtos nav ievērotas LR likumu prasības.

3.1. Statūtos reģistrētais pamatkapitāls noteikts bez pamatojošiem dokumentiem.

3.2. Statūtos paredzēta peļņas sadales kārtība. Tas ir pretrunā ar LR likuma "Par bezpeļņas organizāciju" 4. un 5.panta prasībām par rezerves kapitāla veidošanu.

3.3. Statūtos noteikts, ka direktoru ieceļ amatā un atbrīvo no amata LR Valsts īpašuma fonda ģenerāldirektors. Tas ir pretrunā ar LR likuma "Par valsts uzņēmumu" 13.pantu, kurā noteikts, ka direktoru ieceļ amatā un atbrīvo no amata ministrija un darba līgumu ar direktoru noslēdz ministrs.

Darba līgumu ar v/u "RPP" direktoru, pārkāpjot šo likuma prasību, noslēdzis valsts a/s "Valsts nekustamā īpašuma aģentūra" ģenerāldirektors.

4. V/u "RPP" statūtos noteikts, ka viens no uzņēmuma darbības pamatvirzieniem ir Rīgas pils ansambļa rekonstrukcijas darbu organizēšana. Šis darbs uzsākts 1993.gadā. Pārbaudāmajā periodā tas nenorit sekmīgi, atbilstoši projektētajiem apjomiem un termiņiem.

4.1. Ar LR MK 14.02.1995. rīkojumu Nr.70 (rīkojuma projektu sagatavojusi Finansu ministrija) spēku zaudē iepriekšējais LR Ministru padomes 07.06.1993. lēmums Nr.292, kurā bija noteikts: Finansu ministrijai paredzēt valsts budžetā nepieciešamos līdzekļus Rīgas pils ansambļa rekonstrukcijas darbu finansēšanai.

LR MK rīkojumā Nr.70, ar kuru nodibināts v/u "RPP" un noteikts, ka viens no tā galvenajiem uzdevumiem ir rekonstruēt Rīgas pils ansambli, izslēgta norāde par finansējuma avotu uzsākto rekonstrukcijas darbu turpināšanai. Rezultātā kopš 1996.gada finansu līdzekļi šim mērķim projektētajā apjomā netiek paredzēti ne no valsts budžeta, ne arī no citiem finansu avotiem.

4.2. Rīgas pils ansambļa rekonstrukcijas un reģenerācijas koncepcijā projektēto darbu apjoms noteikts Ls 17 770 tūkst. vērtībā. Tos paredzēts veikt laika posmā no 1994.gada līdz 2001.gadam.

Līdz 1999.gadam izpildīti darbi par Ls 4 384,8 tūkst. vai 24,7% no koncepcijā projektētā apjoma, tai skaitā 1996.—1998.gadā faktiski izpildīti darbi par Ls 1104,8 tūkst. vai 6,2% no projektētā apjoma.

4.3. Finansu līdzekļu trūkuma dēļ rekonstrukcijas darbi objektā pārtraukti no 1998.gada marta.

Rīgas pils ansambļa rekonstrukcijas darbu temps pārbaudāmajā periodā norāda uz to, ka šie darbi projektā paredzētajā termiņā pabeigti netiks.

4.4. uz 1999.gada sākumu neviena no rekonstruēt uzsāktajām Rīgas pils ansambļa telpu grupām nav nodota ekspluatācijā un iekļauta pamatlīdzekļu sastāvā. Fakstiski šīs telpas izmanto Valsts prezidenta kanceleja — tas ir pretrunā ar LR MK 29.07.1997. noteikumos Nr.258 "Noteikumi par būvju pieņemšanu ekspluatācijā" noteikto aizliegumu ekspluatēt objektus, kas nav pieņemti ekspluatācijā.

V/u "RPP" rīcībā nav dokumenta, ar kuru Rīgas pils ansambļa telpas nodotas Valsts prezidenta kancelejas rīcībā.

5. Rīgas pils ansamblis 23.08.1995. reģistrēts Rīgas pilsētas zemesgrāmatā uz valsts vārda Valsts īpašuma fonda personā, kā tas noteikts LR Ministru kabineta 14.02.1995. rīkojumā Nr.70.

Valsts īpašuma fonds likvidēts ar LR Ministru kabineta 09.04.1996. noteikumiem Nr.122, bet zemesgrāmatas ierakstā uz revīzijas laiku grozījumi nav izdarīti.

6. V/u "RPP" grāmatvedības uzskaitē atsevišķos gadījumos nav ievērotas LR likumu un citu normatīvo dokumentu prasības.

6.1. Nav ievērotas LR likuma "Par grāmatvedību" 2.panta prasības par to, ka grāmatvedībā jāatspoguļo visi saimnieciskie darījumi. Tā rezultātā līdzekļi (Ls 16,8 tūkst.), kas paredzēti rekonstrukcijas darbu finansēšanai un piešķirti savstarpējo norēķinu ceļā, nepamatoti novirzīti uzņēmuma saimnieciskās darbības izdevumu segšanai.

6.2. Nav ievērotas LR likuma "Par uzņēmuma gada pārskatiem" 25.panta prasības par to, ka, sastādot uzņēmuma gada pārskatus, jāņem vērā visi ar pārskata gadu saistītie ieņēmumi neatkarīgi no maksājuma datuma. Ieņēmumos nav ieslēgti nomnieku parādi 1996.gadā par Ls 20,3 tūkst. un 1997.gadā par Ls 12,2 tūkst.

6.3. Par atsevišķiem pakalpojumu veidiem (par kopējo summu Ls 360,0 tūkst.) v/u "RPP" uzskaitījis PVN likmi 0%.

V/u "RPP" sniedz pakalpojumus LR valsts institūcijām, un LR likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" nav paredzēts pakalpojumus LR valsts institūcijām aplikt ar 0% likmi. Līdz ar to v/u "RPP" nepamatoti samazinājis budžetā maksājamā PVN apjomu.

6.4. Nav inventarizēti nepabeigtās celtniecības apjomi, kā tas paredzēts LR MK 07.11.1995. noteikumu Nr.339 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" 147.—163.punktā. Kolēģija

nolēma:

1. Informēt LR Saeimu par Rīgas pils ansambļa stāvokli.

2. Uzdot LR Finansu ministrijai:

2.1. Veikt v/u "RPP" pārziņas funkcijas atbilstoši LR Ministru kabineta 08.01.1997. rīkojumam Nr.4 un LR likuma "Par ministriju iekārtu" prasībām.

2.2. Noslēgt darba līgumu ar v/u "RPP" direktoru atbilstoši LR likuma "Par valsts uzņēmumu" prasībām.

2.3. Nodrošināt grozījumu izdarīšanu zemesgrāmatas ierakstā par Rīgas pils ansambli, saglabājot šo nekustamo īpašumu valsts īpašumā.

2.4. Risināt jautājumu par Rīgas pils ansambļa rekonstrukcijas darbu turpināšanu.

2.5. Par paveikto informēt Valsts kontroli līdz 1999.gada 15.maijam.

3. LR Finansu ministrijai kopā ar v/u "RPP" izdarīt grozījumus uzņēmuma statūtos atbilstoši LR likumu prasībām.

4. Uzdot v/u "RPP":

4.1. Novērst revīzijā konstatētos grāmatvedības uzskaites trūkumus.

4.2. Veikt pilnīgu nepabeigtās celtniecības inventarizāciju.

4.3. Veikt PVN pārrēķinu par revidējamo periodu.

4.4. Par paveikto informēt Valsts kontroli līdz 1999.gada 30.aprīlim.

5. Kolēģijas lēmumu nosūtīt LR Finansu ministrijai, valsts a/s "Valsts nekustamā īpašuma aģentūra", v/u "Rīgas pils pārvalde".

6. Slēgt revīzijas lietu Nr.5.1-2-271.

Kolēģijas lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamentā saskaņā ar likumu "Par Valsts kontroli".

Kolēģijas vadītājs V.Grasis

Kolēģijas locekļi L.Ceimere, J.Āboliņš, Dz.Levrence, D.Timšāne

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!