• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 19.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2011., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230548

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Pašvaldību savienības 22. ikgadējā kongresā, Koknesē — ar kopīgu vadmotīvu: "attīstību vadīt pašiem"

Vēl šajā numurā

24.05.2011., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 19.maijā

MK: Par valsts pārvaldē strādājošo darba novērtēšanu

19.maijā valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Valsts kancelejas sagatavotais noteikumu projekts par valsts tiešās pārvaldes iestādēs nodarbināto darba izpildes novērtēšanu.

Noteikumu projekts ir izstrādāts, lai nodrošinātu valsts pārvaldē nodarbināto darba izpildes novērtēšanas sistēmas pilnveidošanu, kas ir vērsta uz individuālā darba snieguma un kopējās darba efektivitātes paaugstināšanu valsts pārvaldē. Šāda nepieciešamība izriet ne tikai no valsts pārvaldes cilvēkresursu attīstības politikas mērķiem, bet arī ir viens no valdību veidojošo partiju uzdevumiem un starptautisko aizdevēju prasībām cilvēkresursu efektīvas pārvaldības valsts pārvaldē nodrošināšanai. Darba izpildes novērtēšanas sistēmas pilnveidošana ir balstīta uz valsts pārvaldes un privātā sektora izmantotās prakses izvērtējumu un analīzi, kā arī ārvalstu valsts pārvaldes, jo īpaši Lielbritānijas, Īrijas un Nīderlandes, pieredzi darba snieguma vadīšanā.

Jaunā darba izpildes novērtēšanas sistēma noteiks skaidrus vērtēšanas kritērijus, tā būs elektroniska, optimizējot laika un izmaksu resursus, kā arī sistēma piedāvās paplašinātās novērtēšanas rīku augstākā līmeņa vadītājiem. Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane uzsver, ka valsts pārvaldes lēmumu un pakalpojumu kvalitāte ir atkarīga no tās darbinieku profesionalitātes, motivācijas, darbinieku uzdevumu izpildes novērtēšanas un jaunu mērķu izvirzīšanas, tādēļ ir svarīgi visā valsts pārvaldē ieviest uz skaidriem kritērijiem balstītu, efektīvu novērtēšanas sistēmu. "Svarīgi, ka sistēma ir elektroniska, atvieglojot novērtēšanas procesu un samazinot tā izmaksas," uzskata Valsts kancelejas direktore.

Nākamo divu nedēļu laikā ministrijas, NVO un citi ir aicināti izteikt viedokli, gatavojot atzinumus par sagatavoto noteikumu projektu.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

AM: Par valsts nekustamā īpašuma nodošanu Rēzeknes pilsētas pašvaldības īpašumā

19.maijā Ministru kabinetā (MK) valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Aizsardzības ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts "Par valsts nekustamā īpašuma Viļānu ielā 10A, Rēzeknē, nodošanu Rēzeknes pilsētas pašvaldības īpašumā".

Rīkojuma projekts paredz bez atlīdzības nodot īpašumu Viļānu ielā 10A Rēzeknes pilsētas pašvaldībai, lai nodrošinātu Sociālās aprūpes pārvaldes Bērnu patversmes saimnieciskās funkcijas. Ņemot vērā, ka ekonomiskā situācija valstī ir mainījusies, kā arī Nacionālo bruņoto spēku optimizāciju un administratīvo struktūru skaita samazināšanu, turpmāk īpašums valsts aizsardzības funkciju nodrošināšanai nav nepieciešams.

 

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

 

FM: Par dabasgāzes apriti un akcīzes nodokļa piemērošanas kārtību

19.maijā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais noteikumu projekts par dabasgāzes apriti un akcīzes nodokļa piemērošanas kārtību, precizējot spēkā esošās normas un izslēdzot nosacījumus attiecībā uz akcīzes nodokļa atbrīvojuma piemērošanu dabasgāzei, ko izmanto elektroenerģijas ražošanai.

Atbilstoši Saeimā pagājušā gada augustā pieņemtajiem grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli" akcīzes nodokli dabasgāzei nepiemēro no 2010.gada septembra līdz 2011.gada jūnija beigām, bet ar šā gada jūliju ir paredzēts atsākt piemērot akcīzes nodokli dabasgāzei, ko izmanto kā kurināmo un kā degvielu.

Saeima šā gada aprīlī pieņēma grozījumus likumā, saskaņā ar kuriem tiek samazināts akcīzes nodoklis dabasgāzei, kuru izmanto par kurināmo (no 15,6 latiem uz 12 latiem par 1000 m3), lai mazinātu akcīzes nodokļa slogu dabasgāzei, kuru kā kurināmo izmanto siltumuzņēmumi, mājsaimniecības un atsevišķas nozares, kā arī tiek atcelts akcīzes nodokļa atbrīvojums dabasgāzei, kuru izmanto elektroenerģijas ražošanai. Savukārt dabasgāzi, kuru izmanto siltumnīcās un rūpnieciskās ražošanas tehnoloģisko iekārtu darbināšanai un tehnoloģiski nepieciešamā klimata nodrošināšanai rūpnieciskās ražošanas telpās, tiek paredzēts sākt aplikt ar akcīzes nodokli no 2014.gada 1.janvāra.

Līdz ar to ir izsludināts noteikumu projekts, kas noteiks dabasgāzes aprites nosacījumus, kā arī akcīzes nodokļa atbrīvojuma piemērošanas kārtību.

Izstrādātais noteikumu projekts aizstās šobrīd spēkā esošos Ministru kabineta (MK) 2010.gada 29.jūnija noteikumus Nr.577 "Noteikumi par dabasgāzes apriti un akcīzes nodokļa piemērošanas kārtību".

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

LM: Par Bērnu tiesību aizsardzības likuma papildināšanu

Lai uzlabotu bērnu tiesību ievērošanu, kā arī bērniem un viņu vecākiem nodrošinātu plašākas iespējas saņemt kvalitatīvus uzraudzības pakalpojumus, Labklājības ministrija sagatavojusi grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā.

Likumā precizēts speciālistu loks, kuriem jāiegūst papildu speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā. Tie ir ne tikai speciālisti, kuri izskata lietas, kas saistītas ar bērnu tiesību aizsardzību, bet arī speciālisti, kuri ikdienā strādā ar bērniem un var laikus pamanīt pārkāpumus vai vardarbību pret bērnu. Tāpat arī plānots noteikt psihologu kvalifikāciju gadījumos, kad viņš sniedz atzinumu tiesas lietās un atzinumā norādāmo informāciju, lai atzinumi būtu kvalitatīvāki.

Vienlaikus paredzēts noteikt, ka bērniem, kuri ir vecāki par 7 gadiem, jānodrošina tādi apstākļi, kas neapdraud viņu dzīvību vai veselību. Par to atbild vecāki vai cilvēks, kurš pieskata bērnu. Tas nepieciešams, jo katru gadu iet bojā daudz bērnu, kuri ir vecāki par 7 gadiem, un vecāki nav parūpējušies, lai viņi būtu drošā vidē. Piemēram, katru gadu ārējo cēloņu dēļ – ceļu satiksmes negadījumos, saindējoties, noslīkstot, nosmokot – dzīvību zaudē ap 70 bērnu vecumā līdz 14 gadiem, tikpat – jauniešu no 15 līdz 19 gadiem. 2009.gadā ar dažādu veidu apdegumiem un applaucējumiem slimnīcās ārstējušies 244 bērni vecumā līdz 17 gadiem. Savukārt sasitumus guvuši 1288 bērni vecumā līdz 17 gadiem.

Likumā precizēts arī regulējums kārtībai, kādā valsts un pašvaldības atgūst līdzekļus par ārpusģimenes aprūpes pakalpojumiem, īpašu uzmanību veltot kārtībai, kādā līdzekļi no vecākiem tiek atgūti, ja bērnam ir iecelts aizbildnis. Vienlaikus paredzēts papildināt likumu ar tām vecāku grupām, kuras atbrīvojamas no samaksas par bērna pieskatīšanu pie aizbildņa.

Papildus jau minētajiem grozījumiem izstrādātas prasības uzraudzības pakalpojuma sniedzējam par kvalifikāciju, pakalpojumu sniegšanas vietas higiēnu, drošību un aprīkojumu, pakalpojumu sniegšanas kārtību, uzraudzībā pieņemto maksimāli pieļaujamo bērnu skaitu u.c.

Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā 19.maijā izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl jāsaskaņo ar ministrijām, jāapstiprina valdībā un jāpieņem Saeimā.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma uzdevums ir noteikt bērna tiesības, brīvības un to aizsardzību, tāpat arī ietverot to, ka bērnam vajadzīga īpaša aizsardzība un gādība.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

SM: Par administratīvā sloga mazināšanu Ceļu satiksmes drošības direkcijas klientiem

Turpmāk, reģistrējot transportlīdzekli VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD), personai nebūs jāiesniedz vieglā automobiļa un motocikla nodokļa samaksu apliecinošs dokuments. Šie dati CSDD būs pieejami valsts informācijas sistēmās. Tādējādi tiks mazināts administratīvais slogs personām, proti, vairs nebūs jāiesniedz informācija, kas jau ir valsts institūciju rīcībā.

Līdz šim dokumenti netika prasīti, ja nodokļa samaksa tika veikta CSDD. Savukārt, ja maksājums tika veikts kredītiestādē, tad, reģistrējot transportlīdzekli, tie bija jāuzrāda.

Šādu ieceri paredz Satiksmes ministrijas un CSDD izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Vieglo automobiļu un motociklu nodokļa maksāšanas, iekasēšanas un administrēšanas kārtība", kas 19.maijā izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Lai tie stātos spēkā, vēl jāgūst valdības atbalsts.

Nodokļa samaksu apliecinošu dokumentu vajadzēs uzrādīt tikai tādā gadījumā, ja informācija par kredītiestādē veikto nodokļa apmaksu vēl nebūs pieejama valsts informācijas sistēmās. Piemēram, ja persona ar pārskaitījumu veiks nodokļa samaksu un tai pašā dienā vēlēsies reģistrēt transportlīdzekli.

Grozījumi noteikumos paredz vienkāršot arī procedūru, kas saistīta ar nepareizi iemaksāta vai pārmaksāta nodokļa atgūšanu. Plānots, ka personai nevajadzēs Valsts ieņēmumu dienestam (VID) iesniegt nodokļa samaksu apliecinošu dokumentu un tam pievienoto CSDD atzinumu. Informācija par samaksāto nodokļa apmēru par katru konkrēto transportlīdzekli VID tiek nodrošināta CSDD uzturētajā Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

 

SM: Par velosipēdistu un gājēju pienākumiem ceļu satiksmē

Satiksmes ministrija un VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD) izstrādājusi grozījumus Ceļu satiksmes noteikumos, kas pilnveidos regulējumu attiecībā uz velosipēdu vadītājiem.

Iecerēts atļaut velosipēdu vadītājiem šķērsot regulējamas gājēju pārejas braukšus, turklāt tādā ātrumā, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu. Pašlaik Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka velosipēdu vadītāji "zebru" drīkst šķērsot, tikai ejot kājām. Braukšus šķērsot neregulējamas gājēju pārejas nedrīkstēs (tas nav atļauts arī pašlaik). Ja šādi grozījumi noteikumos tiks pieņemti, norma par gājēju pāreju šķērsošanu gājēju pārvietošanās ātrumā attieksies arī uz personām, kas pārvietojas ar skrituļslidām, skrituļdēļiem u.tml. sporta vai atpūtas inventāru. Noteikumos būs paredzēts arī, ka velosipēdu vadītājiem, braucot pa ietvi, jāpārvietojas tādā ātrumā, kas neapdraud satiksmes drošību.

Attiecībā uz velosipēdu vadītāju redzamību plānots papildināt noteikumus ar normu, ka, braucot diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos, velosipēda vadītājam jābūt tērptam apģērbā ar gaismu atstarojošiem elementiem. Pašlaik noteiktas prasības tikai velosipēda redzamībai.

Ja valdība atbalstīs grozījumus, tad turpmāk ar velosipēdu varēs pārvadāt pasažierus, taču tikai tādā gadījumā, ja šis transportlīdzeklis būs izgatavots speciāli tādam nolūkam. Tādējādi atrisinātos jautājums par tā sauktajām velorikšām, kas vasaras sezonā kā pārvietošanās līdzeklis lielākoties tiek izmantots Rīgā. Šādu velosipēdu lietošanas nosacījumi un kustības maršruti būtu jānosaka attiecīgajai pašvaldībai.

Plānots, ka specializētie tūrisma transportlīdzekļi nākotnē varētu braukt ne tikai pa ielu, bet arī pa gājēju ceļu, velosipēdu ceļu, kā arī gājēju un velosipēdu ceļu, izņemot ietves.

Ar grozījumiem tiks noteikts arī jauns pienākums gājējiem – ne tikai ārpus apdzīvotām vietām jāpārvietojas pretim transportlīdzekļu braukšanas virzienam, bet tas būs jādara arī apdzīvotās vietās neapgaismotos ceļa posmos.

Šie grozījumi Ceļu satiksmes noteikumos izsludināti 19.maija valsts sekretāru sanāksmē. Lai tie stātos spēkā, vēl jāgūst valdības atbalsts.

 

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

ZM: Par salmonelozes profilaksi un tās apkarošanu vistu novietnēs

19.maijā valsts sekretāru sanāksmē izsludināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu "Kārtība, kādā veic salmonelozes profilakses un apkarošanas pasākumus, vakcinējot vistas pret salmonelozi", kurā noteikta kārtība, kādā veic salmonelozes profilakses un apkarošanas pasākumus, vakcinējot vistas pret salmonelozi, un kādā vistu ganāmpulku īpašnieks vai turētājs piesaka plānotās vakcīnas, tās saņem, uzglabā, izlieto, sedz vakcinācijas laikā radušās izmaksas un iesniedz pārskatu par vakcināciju. Normatīvā akta projektā noteikta arī praktizējošā veterinārārsta un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) kompetence.

Vistu vakcinācija ir nepieciešama, lai samazinātu salmonelozes ierosinātāju izplatību vistu ganāmpulkos un to izcelsmes produktos, nesamazinot produkcijas ražošanas apjomu, un panāktu, ka realizējamā produkcija ir droša un cilvēka veselībai nekaitīga un ražotājam nerodas zaudējumi ražošanas samazināšanas dēļ vai zaudējumi, ja vistas ir jāizkauj, lai mazinātu infekcijas slimības izplatību. Tāpat vistu vakcinēšana palīdzēs tirgus dalībniekiem saglabāt iespējas veikt saimniecisko darbību brīvas un godīgas konkurences apstākļos.

Vakcīnu iepirkumu plānos un veiks PVD, pamatojoties uz vistu ganāmpulka īpašnieka vai turētāja pieteikumā norādīto vakcinējamo vistu kopējo skaitu un ņemot vērā epizootoloģisko situāciju vistu novietnēs. Tāpat arī par salmonellas un dažu citu pārtikā sastopamu zoonozes īpašu izraisītāju kontroli noteiktās kompetentās iestādes pienākumus veiks PVD.

Lai saņemtu vakcīnu vistām pret salmonelozi nākamajam gadam, paredzēts, ka vistu ganāmpulka īpašniekam vai turētājam, kas ražo svaigas olas vai inkubējamās olas Eiropas Savienības (ES) iekšējam tirgum, līdz kārtējā gada 1.aprīlim jāpiesakās PVD attiecīgajā teritoriālajā struktūrvienībā, iesniedzot iesniegumu vakcīnas pret salmonelozi saņemšanai nākamajā gadā elektroniski vai papīra formā.

Ja nākamajā gadā plānojamais vakcinējamo vistu skaits mainīsies, vistu ganāmpulka īpašniekam līdz kārtēja gada 1.decembrim elektroniski vai papīra formā atkārtoti jāiesniedz iesniegums PVD attiecīgajā teritoriālajā struktūrvienībā, norādot informāciju par precizēto vakcinējamo vistu skaitu.

Paredzēts arī, ka vistu ganāmpulka īpašniekam vienu reizi ceturksnī līdz nākamā ceturkšņa pirmā mēneša 25.datumam jāiesniedz dienesta attiecīgajā teritoriālajā struktūrvienībā pārskatu par veikto vakcināciju pret salmonelozi elektroniski vai papīra formā.

Ganāmpulkā vakcināciju veiks praktizējošs veterinārārsts.

Noteikumi būs jāievēro vistu ganāmpulka īpašniekiem vai turētājiem, kas ražo un realizē svaigas olas vai inkubējamās olas ES iekšējam tirgum.

Noteikumi neattieksies uz vistu ganāmpulkiem, kuri paredzēti olu iegūšanai nelielā apjomā un kuros salmonelozi apkaro saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā kontrolē un apkaro salmonelozi un citas ar pārtikas produktiem pārnēsājamas infekcijas slimības mājputnu ganāmpulkos, kas paredzēti pārtikas produktu iegūšanai nelielā apjomā un tiešai piegādei galapatērētājam.

Salmoneloze ir otrā biežāk ziņotā zoonoze (infekcijas slimība, ar kuru slimo gan cilvēki, gan dzīvnieki) Eiropas Savienībā. Lielākais šīs infekcijas slimības avots ir olas, kā arī cūkgaļa un putnu gaļa. Katru gadu tiek ziņots par apmēram 180 tūkstošiem cilvēku saslimšanas gadījumu Eiropas Savienības dalībvalstīs (38,2 saslimšanas gadījumi uz 100 000 cilvēku).

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

ZM: Par jauniem ciltsgrāmatas kārtošanas noteikumiem

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu "Liellopu, cūku, aitu, kazu un zirgu ciltsgrāmatas kārtošanas noteikumi", ko 19.maijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts paredz atbilstības kritērijus ciltsgrāmatā ierakstāmajiem dzīvniekiem, ciltsgrāmatas iedalījumu un kārtību, kādā šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju organizācijas ieraksta dzīvnieku ciltsgrāmatā un glabā informāciju par ciltsgrāmatā ierakstītajiem dzīvniekiem.

Šobrīd vienas dzīvnieku šķirnes ciltsgrāmatu var kārtot divas un vairāk organizācijas, līdz ar to noteikumu projekts paredz, ka tām ciltsgrāmatas kārtošanas procesā jāsadarbojas, lai nodrošinātu sekmīgu ciltsgrāmatas kārtošanas darbu. Noteikumos paredzēts, ka organizācijai jāizstrādā dzīvnieka individuālās uzskaites kartīte jeb ciltskartīte, kurā norāda svarīgākos datus par dzīvnieku, un, pamatojoties uz ciltskartītē norādītajiem datiem, organizācija var ierakstīt dzīvnieku ciltsgrāmatā.

Jaunie noteikumi paredz, ka ciltsgrāmatā ieraksta tikai tādu vaislinieku, kas saņēmis vaislinieka sertifikātu, jo ciltsgrāmatā ir lietderīgi ierakstīt tikai tādus vaisliniekus, no kuriem iegūst pēcnācējus. Savukārt attiecībā uz sieviešu kārtas dzīvniekiem noteikumi paredz, ka ciltsgrāmatā ieraksta tikai tādu dzīvnieku, kam ir pēcnācēji un noteikta produktivitāte, tādējādi nodrošinot, ka ciltsgrāmatā uzņem tikai kvalitatīvākos sieviešu kārtas dzīvniekus.

Ņemot vērā, ka valsts aģentūras "Lauksaimniecības datu centrs" (LDC) un organizāciju datubāzes regulāri tiek uzlabotas un papildinātas, ganāmpulku īpašniekiem par vairāku sugu dzīvniekiem vairs organizācijā nav jāiesniedz dokumenti papīra formā. Turpmāk ganāmpulka īpašniekam par gaļas šķirnes liellopiem, cūkām un zirgiem iesniegums dzīvnieku uzņemšanai ciltsgrāmatā organizācijā jāiesniedz tikai vienu reizi, un turpmāk organizācija pieejamajās datubāzēs seko līdzi, lai regulāri tiktu uzņemti ciltsgrāmatā visi atbilstošie ganāmpulka dzīvnieki. Par pārējo sugu dzīvniekiem (par piena šķirnes liellopiem, aitām un kazām) īpašnieks organizācijā iesniedz iesniegumu par katru reizi, kad dzīvnieki jāuzņem ciltsgrāmatā.

Tāpat noteikumu projekts paredz, ka organizācija, kas izbeidz savu darbību vai zaudē šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju organizācijas statusu, datus par ciltsgrāmatā ierakstītajiem dzīvniekiem nodod LDC arhīvā, tādējādi tiks nodrošināts, ka dati par ciltsgrāmatā ierakstītajiem dzīvniekiem tiek saglabāti un ir pieejami organizācijai, kas turpina kārtot ciltsgrāmatu.

Plānots, ka jaunie noteikumi stāsies spēkā 1.jūlijā un tie aizstās šobrīd spēkā esošos MK 2001.gada 3.aprīļa noteikumus Nr.158 "Valsts ciltsgrāmatas kārtošanas noteikumi".

 

ZM: Par fizisku personu apmācību, kas veic lauksaimniecības dzīvnieku vērtēšanu, pārraudzību un mākslīgo apsēklošanu

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu "Fizisko personu, kas veic lauksaimniecības dzīvnieku vērtēšanu, pārraudzību, mākslīgo apsēklošanu, olšūnu un embriju transplantāciju, apmācības kārtība un kārtība, kādā šīm personām izsniedz un anulē attiecīgus sertifikātus un apliecības", ko 19.maijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Lai samazinātu administratīvo slogu fiziskām personām, kas vēlas saņemt sertifikātu lauksaimniecības dzīvnieku vērtēšanā, pārraudzībā, mākslīgajā apsēklošanā, olšūnu un embriju transplantācijā, kā arī fiziskām personām, kas vēlas saņemt apliecību lauksaimniecības dzīvnieku pārraudzībā un mākslīgajā apsēklošanā, jaunie noteikumi paredz, ka sertifikātu un apliecību izsniegs uz nenoteiktu laiku un nepieciešamos dokumentus to saņemšanai valsts aģentūrā "Lauksaimniecības datu centrs" varēs iesniegt elektroniski.

Noteikumu projekts nosaka: lai saņemtu sertifikātu attiecīgajā darbības jomā, fiziskai personai jānokārto pārbaudes tests, savukārt, lai saņemtu apliecību, ir jāapgūst teorētiskās un praktiskās apmācības kurss attiecīgajā darbības jomā.

Tāpat jaunie noteikumi paredz, ka fiziskai personai, kas saņēmusi sertifikātu vai apliecību, piecu gadu laikā jāapmeklē kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumus attiecīgajā darbības jomā ne mazāk kā 16 stundu apjomā. Noteikumi paredz arī sertifikātu un apliecību anulēšanas kārtību.

Plānots, ka jaunie noteikumi stāsies spēkā ar 2011.gada 1.jūliju un tie aizstās šobrīd spēkā esošos MK 2009.gada 24.novembra noteikumus Nr.1350 "Noteikumi par dzīvnieku vērtēšanas, pārraudzības, mākslīgās apsēklošanas, olšūnu un embriju pārstādīšanas speciālista apmācību, kā arī par sertifikāta un dzīvnieku pārraudzības un mākslīgās apsēklošanas darba veikšanas apliecības izsniegšanu un anulēšanu".

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Par Krīzes vadības padomes sekretariāta vadītāju, mazo HES uzraudzību un plūdiem

23.maijā notikušajā Krīzes vadības padomes sēdē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Oskars Āboliņš tika apstiprināts Krīzes vadības padomes sekretariāta vadītāja amatā. Iekšlietu ministrijai tika uzdots līdz 1.jūlijam sagatavot un iesniegt priekšlikumus par Krīzes vadības padomes sekretariāta struktūru.

Krīzes vadības padome uzklausīja Ekonomikas ministrijas ziņojumu par mazo hidroelektrostaciju uzraudzību, kurā ministrija norādīja uz vairākām nepilnībām mazo HES uzraudzībā saistībā ar potenciālajiem HES būvkonstrukciju apdraudējumiem plūdu gadījumā. V.Dombrovskis norādīja, ka uzraudzības mehānismi ir jāpilnveido, un uzdeva Ekonomikas ministrijai sagatavot atbilstošus priekšlikumus, kas tiks izskatīti nākamajā Krīzes vadības padomes sēdē.

Tāpat klātesošie uzklausīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ziņojumu par 2011.gada pavasara plūdiem. Lai mazinātu un novērstu plūdu draudus, atbildīgie dienesti kopā ar pašvaldībām īstenoja vairākus pasākumus, tostarp Pļaviņās un Lielvārdē izmēģinot arī jaunu metodi – kūdras kaisīšanu no lidmašīnas uz ledus, lai veicinātu tā kušanu. VUGD pārstāvji ziņoja, ka šīs metodes rezultāti ir bijuši labi, jo sniega un ledus sega nokaisītajās vietās diennakts laikā esot samazinājusies par 10–15 centimetriem. Pārspriežot šo jautājumu, padomes locekļi vienojās arī atsevišķi izskatīt kūdras kaisīšanai nepieciešamā aprīkojuma nodošanu no Aizsardzības ministrijas Iekšlietu ministrijai un meklēt citus risinājumus.

Tika uzklausīti arī Satiksmes ministrijas, Finanšu ministrijas un Zemkopības ministrijas ziņojumi par nozares apdraudējuma novēršanas plānu sagatavošanas gaitu. Ministrijām uzdots turpināt darbu pie nozaru apdraudējuma plānu pilnveidošanas atbilstoši ISO standartam 31000 un 31010, kā arī Eiropas Komisijas vadlīnijām "Riska novērtējuma un kartējuma pamatnostādnes kartogrāfu pārvaldīšanas jomā". Padomes sēdē tika plānots pārrunāt arī ārkārtas situācijas tālruņa 112 infrastruktūras modernizāciju, taču, ņemot vērā to, ka vēl joprojām turpinās šā jautājuma saskaņošana starp atbildīgajām institūcijām, tā izskatīšana tika pārcelta uz nākamo Krīzes vadības padomes sēdi.

Krīzes vadības padome ir koordinējoša institūcija, kuras darbības mērķis ir nodrošināt valsts un pašvaldību institūciju saskaņotu rīcību, veicot valsts apdraudējuma preventīvos un pārvarēšanas pasākumus, kā arī tā radīto seku likvidēšanas pasākumus.

 

Mārtiņš Panke, Ministru prezidenta preses sekretārs

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!