• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ķīnas parlamenta priekšsēdētāja vietnieka vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2011., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230535

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas dalību starptautiskos izglītības pētījumos

Vēl šajā numurā

24.05.2011., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ķīnas parlamenta priekšsēdētāja vietnieka vizīti Latvijā

Piektdien, 20.maijā, Saeimas namā: Latvijas Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, uzņemot Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas Nacionālā tautas kongresa priekšsēdētāja vietnieku Haņu Cjidi

Foto: Saeima

 

Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētājas biedru

Latvijas un Ķīnas aktīvā politiskā sadarbība ir labs priekšnoteikums ekonomisko kontaktu tālākai veidošanai, par to liecina pieaugošais abu valstu tirdzniecības apgrozījums. To Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze uzsvēra 20.maijā, tiekoties ar Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas Nacionālā tautas kongresa priekšsēdētāja vietnieku Haņu Cjidi.

Sveicot viesi Saeimā, G.Daudze abu valstu divpusējās attiecības raksturoja kā ļoti labas un aktīvas. "Latvijai un Ķīnai raksturīgs ciešs politiskais dialogs, tostarp aktīva vizīšu apmaiņa, veiksmīga sadarbība kultūras un izglītības jomā, kā arī sadarbība starp pašvaldībām. Vēl pavisam nesen Saeimā viesojās tādas augsta ranga amatpersonas kā Ķīnas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ļi Džaosins un Komunistiskās partijas Starptautisko sakaru departamenta vadītājsministrs Vans Dzjažujs," teica G.Daudze.

"Ciešā politiskā sadarbība ir labs priekšnoteikums tālākai abu valstu ekonomisko kontaktu attīstīšanai," uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs. Viņš apliecināja Latvijas atvērtību Ķīnas investīcijām un akcentēja Latvijas izdevīgo ģeogrāfisko izvietojumu un pieredzi tranzīta un loģistikas nozarēs, Ķīnas preču eksportam izmantojot Latvijas lielāko ostu sniegtās priekšrocības.

G.Daudze sarunā atzīmēja Latvijas ieinteresētību veicināt mūsu valsts uzņēmumu produkcijas eksportu uz Ķīnu, it īpaši farmācijas, ķīmiskās rūpniecības un pārtikas rūpniecības nozarēs. Tāpat tika uzsvērta arī tūrisma attīstības nepieciešamība.

Tikšanās laikā pārrunātas iespējas Ķīnā tirgot Latvijas medikamentu "Mildronāts". Ķīnas parlamenta priekšsēdētāja vietnieks atzinīgi vērtēja šo Latvijā radīto sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai paredzēto medikamentu, paužot cerību, ka nepieciešamie klīniskie pētījumi drīzumā tiks pabeigti un to varēs sākt izplatīt Ķīnā. Šādu farmācijas produktu radīšana un ražošana apliecina Latvijas zinātnieku un uzņēmumu augsto kvalifikāciju un konkurētspēju, pauda H.Cjide.

Ķīnas parlamenta priekšsēdētāja vietnieks akcentēja abu valstu ekonomiskās sadarbības straujo pieaugumu. Šā gada pirmajos mēnešos Ķīnas un Latvijas tirdzniecības apgrozījums audzis par 50 procentiem un ekonomiskajai sadarbībai joprojām ir labs tālākas attīstības potenciāls, uzsvēra H.Cjide.

Pārrunājot Latvijas un Ķīnas parlamentu sadarbību, puses bija vienisprātis par parlamentāro kontaktu nozīmību abu valstu attiecību veidošanā. G.Daudze darīja zināmu, ka Saeimā darbojas deputātu grupa sadarbībai ar Ķīnas parlamentu. Tajā strādā 40 deputāti, un tā ir viena no lielākajām parlamentārās sadarbības grupām Saeimā.

Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas Nacionālā tautas kongresa priekšsēdētāja vietnieks H.Cjide un viņa vadītā delegācija no 19. līdz 22.maijam vizītē Latvijā uzturējās pēc Saeimas priekšsēdētājas biedra G.Daudzes ielūguma. Ķīnas delegāciju pārstāvēja arī Tautas Republikas Visķīnas Nacionālā tautas kongresa deputāti Ļi Šuveņs, Sjui Geņču, Haņs Sjaovu un citas amatpersonas.

 

Tiekoties ar Valsts prezidentu

20.maijā Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas Nacionālā tautas kongresa priekšsēdētāja vietnieku Haņu Cjidi, lai pārrunātu Latvijas un Ķīnas divpusējo attiecību jautājumus, īpaši uzsverot nepieciešamību tālāk attīstīt sadarbību ekonomikas jomā.

Tikšanās laikā abas amatpersonas pārrunāja Valsts prezidenta 2010.gada oktobra vizītes laikā Ķīnā sāktās sadarbības turpmāko gaitu un atzīmēja, ka tā ir ievērojami veicinājusi sadarbības efektivitāti. Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvijai ir, ko piedāvāt dažādās jomās – farmācijas produktu, pārtikas un ķīmisko produktu, gan augstākās izglītības, IT, transporta, kā arī loģistikas nozarē. Sarunas laikā V.Zatlers atzīmēja, ka vizītes laikā noslēgtie līgumi finanšu izglītības un kultūras jomā ir nozīmīgs impulss abu valstu ekonomiskās sadarbības veicināšanai un stiprināšanai.

Valsts prezidents arī uzsvēra, ka Ķīnas Tautas Republika ir Eiropas Savienības stratēģiskais partneris un ir pietiekami daudz kopīgu globālu izaicinājumu, kur nepieciešama sadarbība.

 

Tiekoties ar Ministru prezidentu

20.maijā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) Visķīnas Nacionālā tautas kongresa priekšsēdētāja vietnieku Haņu Cjidi un delegācijas pārstāvjiem, kuri vizītes Latvijā laikā tikās ar valsts augstākajām amatpersonām.

Sarunas laikā puses bija vienisprātis, ka Latvijas un ĶTR dialogs un divpusējā sadarbība attīstās dinamiski. Ministru prezidents V.Dombrovskis uzsvēra, ka Latvijai ir būtiski attīstīt ekonomiskās un tirdzniecības attiecības ar Ķīnu, turpināt iesākto Latvijas un Ķīnas uzņēmēju sadarbību, kā arī piesaistīt investīcijas.

H.Cjide pauda nostāju, ka saredz sadarbības iespējas ar Latviju medicīnas un farmācijas jomā, kā arī transporta, loģistikas un citās jomās.

Puses pārrunāja sadarbību kultūras jomā, tai skaitā ieceri izveidot Konfūcija institūtu Rīgā. Ministru prezidents pateicās Ķīnas pārstāvim par ĶTR sniegto atbalstu, nodrošinot iespēju 500 Latvijas studentiem apgūt ķīniešu valodu.

 

Saeimas preses dienests; Valsts prezidenta preses dienests; Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!