• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 17.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2011., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230451

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta un valdības darbam durvis atkal vērusi renovētā valdības sēžu zāle – Zaļā zāle

Vēl šajā numurā

20.05.2011., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 17.maijā


SM: Par platjoslas tīkla attīstības ieviešanas nosacījumiem

Valdība 17.maijā atbalstījusi grozījumus Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) aktivitātē par platjoslas tīkla attīstību, precizējot projekta ieviešanas nosacījumus.

To paredz apstiprinātais Ministru kabineta rīkojums “Grozījumi darbības programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājumā”.

ERAF 3.2.2.3.aktivitātes “Elektronisko sakaru pakalpojumu vienlīdzīgas pieejamības nodrošināšana visā valsts teritorijā (platjoslas tīkla attīstība)” īstenošanas nosacījumi precizēti, lai elektronisko sakaru tīkli atbilstu nākotnes vajadzībām, būtu iespējama pieslēgumu ātrumu attīstība un to ekspluatācijas termiņš būtu ilgāks par 20 gadiem.

Minētās aktivitātes ietvaros Latvijā tiks izveidots optiskais transporta tīkls līdz valsts pārvaldes iestādēm (skolām, bibliotēkām u.c.) un elektronisko sakaru infrastruktūrām (torņi, masti, ielas skapji u.c.), kur komersantam nav ekonomiski izdevīgi ierīkot optikas tīklu.

Paredzēts, ka ERAF aktivitātes “Elektronisko sakaru pakalpojumu vienlīdzīgas pieejamības nodrošināšana visā valsts teritorijā (platjoslas tīkla attīstība)” projekta īstenotājs būs VAS “Latvijas Valsts radio televīzijas centrs” (LVRTC), to izvēloties ierobežotā projektu iesniegumu atlases procedūrā.

LVRTC, realizējot projektu, tiktu veicināta konkurence starp elektronisko sakaru komersantiem, tiktu izveidota ātrgaitas optiskā infrastruktūra novados un pagastu centros, kur privātie komersanti ekonomisku apsvērumu dēļ neveic šāda veida investīcijas, ātrāk un efektīvāk attīstītos e-pakalpojumu un e-prasmju apguve, tiktu izveidota vienlīdzīga un nediskriminējoša piekļuve izveidotajai infrastruktūrai, lai privātie komersanti varētu piedāvāt pieslēguma pakalpojumus lietotājiem, notiktu ilgtermiņa optiskās infrastruktūras attīstība, īpaši mazapdzīvotos reģionos u.c.

Projekta ieviešanu plānots sākt 2011.gada otrajā pusē.

 

SM: Par valsts nodevas apmēru licencei pārvadājumiem pa dzelzceļu

Noteikts jauns valsts nodevas apmērs licences saņemšanai, lai veiktu kravu un pasažieru pārvadājumus pa dzelzceļu.

Pārvadātājam, kurš vēlēsies saņemt pirmreizēju licenci kravu pārvadājumu veikšanai pa dzelzceļu, būs jāmaksā valsts nodeva desmit tūkstoš latu apmērā. Šādas licences saņemšana kravu pārvadājumiem pa šaursliežu (750 mm), reģionālas nozīmes vai privātas lietošanas dzelzceļu, kā arī pasažieru pārvadājumu veikšanai pa dzelzceļu komercsabiedrībai izmaksās simts latus.

To paredz Ministru kabineta noteikumi “Noteikumi par valsts nodevas apmēru par pārvadātāja licences izsniegšanas kravu pārvadājumiem un pasažieru pārvadājumiem pa dzelzceļu”, ko 17.maijā apstiprināja valdība.

Jaunā kārtība neattieksies uz tiem kravu un pasažieru pārvadātājiem, kas jau saņēmuši licenci pārvadājumu veikšanai pa dzelzceļu, jo maksājums ir jāveic vienreiz – par reģistrāciju. Šī nodeva nav jāmaksā par licences pārskatīšanu. Jāpiebilst, ka līdz 2006.gada maijam pārvadātāja licences valsts nodevas apmērs kravu pārvadājumiem pa dzelzceļu bija noteikts tūkstoš lati, bet pasažieru pārvadājumiem – simts lati.

Jauni noteikumi bija nepieciešami, jo iepriekšējais regulējums zaudējis spēku. Jaunais regulējums stāsies spēkā pēc noteikumu publicēšanas oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Nodeva tiek ieskaitīta valsts budžetā. Tās apmērs balstīts uz aprēķinu, kuru veikusi Valsts dzelzceļa administrācija, kas izsniedz licenci kravu pārvadājumiem. Pasažieru pārvadājumiem licenci izsniedz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija.

 

SM: Par autoceļa posma nodošanu Saldus novada pašvaldības īpašumā

Lai padarītu efektīvāku ceļu sakārtošanu un uzturēšanu, Satiksmes ministrija Saldus novada pašvaldības īpašumā bez atlīdzības nodos autoceļa Saldus–Pampāļi posmu.

Saldus novada pašvaldībai tiek nodots valstij piekrītošs nekustamais īpašums 3,2 ha platībā un uz tā izbūvētā inženierbūve – valsts vietējās nozīmes autoceļa V1180 Saldus–Pampāļi posms no 17,1. līdz 24,4.km.

To paredz 17.maijā valdības apstiprinātais Ministru kabineta rīkojuma projekts “Par nekustamā īpašuma “V1180” nodošanu Saldus novada pašvaldības īpašumā”.

Pārņemot rīkojumu projektā minēto autoceļu posmu, pašvaldība ar mazākiem izdevumiem var sekot šo autoceļu stāvokļa izmaiņām un efektīvāk plānot uzturēšanas pasākumus, kā arī īstenot tālāku attīstību efektīvāk un operatīvāk nekā valsts, jo tie atrodas attiecīgo pašvaldību teritorijās.

Lielākajā daļā ES valstu tiešā valsts pārvaldē ir ievērojami mazāks autoceļu tīkls nekā Latvijā, jo valstij pamatā jānodrošina galvenās satiksmes vajadzības, atstājot vietējās satiksmes nodrošināšanu pašvaldībām. Tās savukārt pārvalda un uztur pašvaldību ceļu tīklu un rod iespēju attiecīgiem autoceļiem piešķirt lielāku finansējumu, ja tas ir nepieciešams pašvaldības iedzīvotājiem.

Saldus novada pašvaldība izteikusi vēlmi pārņemt minēto autoceļa posmu savā īpašumā, lai varētu izmantot īpašnieka tiesības to uzturēšanā, būvniecības plānošanā un finanšu resursu piesaistīšanā.

Satiksmes ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa


VM: Par zāļu reklamēšanas kārtību un kārtību, kā nodot ārstiem zāļu paraugus

17.maijā Ministru kabinets atbalstīja Veselības ministrijas sagatavotos noteikumus “Zāļu reklamēšanas kārtība un kārtība, kādā zāļu ražotājs ir tiesīgs nodot ārstiem bezmaksas zāļu paraugus”, kas paredz pilnībā saskaņot normas ar Farmācijas likuma prasībām, kas atceļ reklāmas materiāla iepriekšējas saskaņošanas nepieciešamību Zāļu valsts aģentūrā un precizē zāļu un zāļu bezmaksas paraugu izplatīšanas kārtību, kā arī zāļu reklamēšanas uzraudzību.

Kā zināms, recepšu zāļu reklāma ir aizliegta, bet ir atļauta vakcīnu, kas arī ir recepšu zāles, reklāma vakcinācijas kampaņas laikā, noteikts, ka vakcinācijas kampaņas nepieciešamību, pamatojoties uz epidemioloģisko datu analīzi, apstiprina valsts aģentūra “Latvijas Infektoloģijas centrs”. Tāpat ir noteikts, kāda informācija pirms vakcinācijas kampaņas uzsākšanas reklāmas uzraudzības nolūkos reklāmas devējam ir jāsniedz Veselības inspekcijai.

Vienlaikus, lai netraucētu veikt kvalitatīvu veselības aprūpi, noteikumos iekļauta norma, kas pieļauj ārstu informēšanu par jaunajiem medicīnas produktiem un zālēm tikai ārpus pacientu pieņemšanas laika, šo laiku iepriekš saskaņojot.

 

VM: Par narkotisko un psihotropo vielu saraksta papildināšanu ar jauniem aizliegtiem preparātiem

17.maijā Ministru kabinets atbalstīja Veselības ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem. Grozījumi paredz papildināt Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstus iekļaujot tajos jaunu vielu tapentadolu. Papildinājumi nepieciešami, lai ierobežotu šo vielu iespējamo ļaunprātīgo lietošanu un nelegālo apriti. Līdz ar to tiks pastiprināta arī tapentadola legālās aprites uzraudzība, jo tapentadola imports, eksports un tranzīts ir atļauts ar Zāļu valsts aģentūras izsniegtu un ANO Ekonomikas un sociālās padomes Narkotiku komisijas prasībām atbilstošu ikreizēju atļauju un samazināsies risks tā nokļūšanai nelegālajā apritē.

Vienlaikus, lai konkretizētu katinona un metkatinona vienu no atvasinājumiem un novērstu atšķirīgu tiesību normas interpretāciju iespēju, saraksts tiks papildināts ar jaunu vielas nosaukumu – mefedrons (4-metilmetkatinons), kas pēdējā laikā strauji kļuvis populārs kā ballīšu apreibinošā viela. Tādējādi tiks arī novērstas šaubas par šīs vielu statusu, precīzi norādot, ka tā ir nelegāla narkotiska viela, kuras lietošana un izplatīšana nav pieļaujama, jo var radīt nopietnu draudus iedzīvotāju veselībai un dzīvībai.

Veselības ministrijas
Komunikācijas nodaļa


VARAM: Par Elektroniskās pārvaldes attīstības plāna projektu 2011.–2013.gadam

17.maijā Ministru kabinets (MK) atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādāto Elektroniskās pārvaldes attīstības plāna projektu 2011.–2013.gadam.

Plāna projekts paredz nodrošināt publisko pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem ērtā un vienkāršā veidā, veicot elektronisko datu apmaiņu starp valsts pārvaldes un pašvaldību iestādēm, tādējādi sekmējot valsts pārvaldes efektivitāti un samazinot administratīvās izmaksas.

Vienlaikus tā ieviešana sekmēs arī jaunu elektronisko pakalpojumu attīstību, administratīvā sloga samazināšanos un sabiedrības līdzdalību valsts pārvaldes procesos.

Plāna projekta īstenošanai nepieciešamos līdzekļus plānots piešķirt esošā valsts budžeta ietvaros, kā arī piesaistīt ERAF un Latvijas un Šveices sadarbības programmas pieejamos līdzekļus.

Lai koordinētu plāna projekta izpildes gaitu, institūcijas, kas ir atbildīgas par pasākumu izpildi, katru gadu līdz 1.martam VARAM iesniegs informāciju par tām uzdoto pasākumu izpildes gaitu. Savukārt VARAM līdz 2014.gada 1.maijam izstrādās un MK iesniegs informatīvo ziņojumu par plāna īstenošanas gaitu.

Plāna projekts izstrādāts Informācijas sabiedrības attīstības pamatnostādņu 2006.–2013.gadam īstenošanai, lai turpinātu rīcībpolitiku e-pārvaldes attīstības jomā un nodrošinātu Elektroniskās pārvaldes attīstības programmas 2005.–2009.gadam pēctecību.

 

VARAM: Par Elektronisko prasmju attīstības plāna projektu 2011.–2013.gadam

17.maijā Ministru kabinets (MK) atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādāto Elektronisko prasmju attīstības plāna projektu 2011.–2013.gadam. Tas paredz veicināt informācijas sabiedrības attīstību, sniedzot iespēju Latvijas iedzīvotājiem apgūt e-prasmes atbilstoši viņu izglītības un profesionālās aktivitātes līmenim.

Plāna projekta īstenošanai nepieciešamos līdzekļus plānots piešķirt esošā valsts budžeta ietvaros, kā arī piesaistīt ERAF programmā pieejamos līdzekļus.

Lai koordinētu plāna projekta izpildes gaitu, institūcijas, kas ir atbildīgas par pasākumu izpildi, katru gadu līdz 1.aprīlim Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija iesniegs informāciju par tām uzdoto pasākumu izpildes gaitu. Savukārt VARAM līdz 2012.gada 1.jūlijam un 2014.gada 1.jūlijam izstrādās un MK iesniegs informatīvo ziņojumu par plāna īstenošanas gaitu.

Plāna projekts izstrādāts Informācijas sabiedrības attīstības pamatnostādņu 2006.–2013.gadam īstenošanai.

 

VARAM: Par sēra satura ierobežošanu atsevišķiem šķidrās degvielas veidiem

17.maijā Ministru kabinets akceptēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto noteikumu projektu “Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 26.septembra noteikumos Nr.801 “Noteikumi par sēra satura ierobežošanu atsevišķiem šķidrās degvielas veidiem”” .

Noteikumu projektā precizēts attiecīgos uzdevumus veicošās institūcijas nosaukums atbilstoši MK rīkojumam Nr.448 un MK rīkojumam Nr.351, kā arī pamatojoties uz 25.02.2010. veiktajiem grozījumiem likumā “Par atbilstības novērtēšanu”.

Noteikumu projekts precizē standartu izdošanas datumus, aizstājot iepriekš Ministru kabineta noteikumos Nr.801 minētos standartus ar jaunākiem standartiem, kas ir tulkoti latviešu valodā, kā arī aizstājot spēkā neesošus standartus ar spēkā esošiem.

Noteikumos svītrota iepriekšējā noteiktā lēmuma apstrīdēšanas kārtība, lai turpmāk Latvijas Jūras administrācijas pieņemtos lēmumus varētu apstrīdēt Jūras pārvaldes un jūras drošības likuma noteiktajā kārtībā.

 

VARAM: Par Dziļezera un Riebezera (Limbažu novadā) individuālajiem aizsardzības un izmantošanas noteikumiem

17.maijā Ministru kabinets akceptēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto noteikumu projektu “Dabas lieguma “Dziļezers un Riebezers” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi”.

Noteikumu projekts nosaka dabas lieguma individuālo aizsardzības un izmantošanas kārtību un funkcionālo zonējumu, balstoties uz dabas aizsardzības plānā veikto teritorijas izpēti.

Pēc šo noteikumu pieņemšanas dabas liegumā būs trīs funkcionālās zonas: dabas lieguma (209 ha), regulējamā režīma (48 ha) un ainavu aizsardzības zona (95 ha), katra ar savu atšķirīgu regulējumu. Tādējādi tiks nodrošināta sabalansēta pieeja dabas vērtību saglabāšanā un teritorijas apsaimniekošanā. Regulējamā režīma zona ir izveidota Latvijā un ES īpaši aizsargājama mežu biotopa – nogāžu un gravu mežu aizsardzībai, kā arī īpaši aizsargājamo augu sugu – lakša un birztalu diždadža – atradņu aizsardzībai.

Dabas lieguma zona ir izveidota galvenokārt Dziļezera un Riebezera aizsardzībai, kā arī lai aizsargātu zālāju biotopus, īpaši aizsargājamo putnu sugu dzīvotnes un subglaciālās iegultnes dabas ainavas. Ainavu aizsardzības zona izveidota, lai saglabātu apvidum raksturīgo viensētu ainavu un sekmētu lieguma teritorijas ilgtspējīgu apsaimniekošanu. Ainavu aizsardzības zonā galvenokārt ir iekļautas lauksaimniecības zemes un viensētu teritorijas.

Dabas liegums atrodas Vidzemē, Limbažu novadā, Limbažu pagastā, tas ietilpst Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā. Teritorijas kopējā platība ir 352 ha. Tas tika izveidots, lai saglabātu subglaciālo iegultņu ezeru sistēmu ar Riebezeru un Dziļezeru, kas ir viens no dziļākajiem ezeriem Latvijā, kā arī saglabātu ezerus ietverošos platlapju un jauktos mežus, Eiropas Savienības nozīmes un Latvijas nozīmes aizsargājamus meža biotopus, lakšu audzes, kā arī ģeoloģiski, bioloģiski un ainaviski vērtīgu teritoriju.

Dabas liegums “Dziļezers un Riebezers” ir iekļauts Eiropas Savienības īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā Natura 2000 ar kodu LV0508700 kā teritorija, kas noteikta atbilstoši ES direktīvai “Par dabisko biotopu, savvaļas faunas un floras aizsardzību”.

Vides aizsardzības
un reģionālās attīstības ministrijas
Sabiedrības informēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!