• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārvalstu investoru padome Latvijā: Par nākotnes izaugsmes priekšnoteikumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2011., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230448

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

20.05.2011., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārvalstu investoru padome Latvijā: Par nākotnes izaugsmes priekšnoteikumiem

Ārvalstu investoru padomes pārstāvji 19.maijā tikās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru un Stratēģiskās analīzes komisijas pārstāvjiem, lai apspriestu Latvijas prioritātes, mērķus un uzdevumus tautsaimniecības attīstībai.

Tikšanās laikā tika pārrunātas izmaiņas Latvijas makroekonomikā pēdējā gada laikā un Latvijas konkurētspēja, kā arī darbaspēka izglītības kvalitāte un tās atbilstība darba devēja prasībām. Tikšanās dalībnieki vienojās: lai arī šobrīd Latvijas un pasaules ekonomikā sajūtami pirmie pozitīvie izaugsmes signāli, recesija ir beigusies tikai formāli un Latvijai ir daudz kas darāms, lai pēc iespējas ātrāk nokļūtu uz konstruktīvas attīstības un ilgtspējīgas izaugsmes ceļa.

Ārvalstu investori uzsvēra, ka jaunā ekonomiskā un sociālā realitāte pieprasa iepriekšējo paradigmu izvērtēšanu un, iespējams, nomaiņu. Lai panāktu ilgtermiņa attīstību un saglabātu valsts pievilcību starptautisko uzņēmumu acīs, pārmaiņām jāietver sevī izsvērti un transformējoši risinājumi, ja ar atsevišķām reformām vien pietiekamus rezultātus nav iespējams sasniegt. Strukturālās reformas un nodokļu politikas izmaiņas būtu jāveic pārdomāti un sistēmiski, ņemot vērā pastāvošās demogrāfiskās tendences un fiskālo ierobežojumu apstākļus.

Ārvalstu investori pauda, ka labas korporatīvās pārvaldības principu ieviešana saskaņā ar labākajiem starptautiskajiem piemēriem valstij piederošos uzņēmumos un profesionāla valsts īpašumu pārvaldība dotu būtiskus ieguvumus Latvijas ekonomikai un palielinātu investoru un uzņēmēju uzticību Latvijas uzņēmējdarbības vides godīgumam, pārredzamībai un prognozējamībai.

Ēnu ekonomikas samazināšana, publiskā iepirkuma veikšana atbilstoši Eiropas Savienībā noteiktajiem publiskā iepirkuma pamatprincipiem, efektīvi organizēta valsts sektora darbība ar skaidriem valsts un privātā sektora sadarbības principiem ir neatliekami pasākumi, lai uzlabotu uzņēmējdarbības vidi un radītu gan pašmāju, gan ārvalstu uzņēmējiem pozitīvu motivāciju ievērot valstī spēkā esošo normatīvo regulējumu. Valsts konkurētspēju, uzņēmējdarbības attīstību un drošu vidi veicinātu arī kapitāla tirgus attīstība un ar transportu saistīto nozaru sinerģijas veicināšana.

Ārvalstu investori Valsts prezidentam pauda redzējumu par iespējamo attieksmes maiņu nodokļu jautājumos, nākot klajā ar pasākumu kopumu, kas paredz pārskatāmas un stabilas nodokļu sistēmas izveidošanu, publiskā sektora izdevumu pārredzamības palielināšanu, striktāku nodokļu iekasēšanas principu ieviešanu, kā arī nepieciešamību sabiedrībai skaidrot nodokļu politikas nozīmi un laikus informēt par iecerētājām izmaiņām.

Investori izteica atbalstu nepieciešamībai turpināt strādāt pie reformām augstākās un profesionālās izglītības sistēmās, lai veicinātu izglītības konkurētspējas celšanos starptautiskā mērogā, novērstu cilvēkkapitāla aizplūšanu un pārvērstu izglītību par Latvijas ekonomiskās izaugsmes dzinējspēku. Tāpat investori mudināja īstenot reformas, kas pašreizējās sadrumstalotās augstākās izglītības sistēmas vietā izveidotu vairākas starptautiski konkurētspējīgas, uz pētniecību orientētas universitātes. Investori vērsa uzmanību uz nepieciešamību atbalstīt ar līdzfinansējumu uz ražošanas nozari orientētus lietišķos pētījumus un uz ieguvumiem, kādi rodas, piesaistot darba devēju organizācijas arodapmācību satura noteikšanā, lai absolventi būtu pietiekami sagatavoti faktiskajām darba tirgus prasībām.

“Šajā nepārtraukti mainīgajā pasaulē pastāvīgi jāatrod pareizais līdzsvars starp konkurējošām kvalitātēm, kuru skaits arvien pieaug. Nav viegli saglabāt līdzsvaru starp vēlmēm un iespējām, ieņēmumiem un izdevumiem, īstermiņa vajadzībām un ilgtermiņa nepieciešamībām, ātriem risinājumiem un ilgtspējīgiem rezultātiem. Tomēr domāju, ka mēs esam uz pareizā ceļa, ja cenšamies, cik vien aktīvi un pamatīgi iespējams, iesaistīties pašā izvērtēšanas un līdzsvarošanas procesā, atceroties, ka ceļš ir ne mazāk svarīgs kā galamērķis. Liksim lietā mūsu apņēmību, idejas un zināšanas, lai pieņemtu izsvērtus, līdzsvarotus un pārdomātus lēmumus labākas nākotnes veidošanā,” tikšanās laikā sacīja Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) valdes priekšsēdētājs, PricewaterhouseCoopers vadošais partneris Latvijā Ahmeds Šarhs.

Latvijas valdības un ĀIPL augsta līmeņa tikšanās notiek kopš 1999.gada. Valdības un ārvalstu investoru dialoga mērķis ir uzlabot uzņēmējdarbības vidi un sekmēt ārvalstu investīcijas Latvijā. Latvijas valdības un ĀIPL ikgadējās sanāksmēs piedalās ministri, augstākās amatpersonas un ĀIPL biedru uzņēmumu augstākie vadītāji, kuri pārrauga ārvalstu investīcijas Latvijā.

Augsta līmeņa tikšanos no Ārvalstu investoru padomes puses apmeklēja tādu Latvijas uzņēmumu mātesorganizāciju augsta līmeņa vadītāji kā British American Tobacco, Cemex, Coca-Cola Company, Dalkia Latvia, DnB NORD Banka, Ernst & Young Baltic, Eversheds International Limited, Fazer Group, GE Money, Indtec Baltic Coal, Knauf, Latvija Statoil, Linstow, Narvesen Baltija, NCH Advisors, Neste Latvija, PricewaterhouseCoopers, Rimi Baltic, RSA Group, Saint-Gobain, SEB banka, Stockholm School of Economics, Stora Enso, Swedbank, Telia Sonera, Volvo Truck Latvia, kā arī desmit ārvalstu tirdzniecības palātu (Amerikas Savienotās Valstis, Apvienotā Karaliste, Dānija, Igaunija, Nīderlande, Norvēģija, Somija, Šveice, Vācija un Zviedrija) pārstāvji.

Ģirts Greiškalns, ĀIPL izpilddirektors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!