• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par konkurētspējīgu uzņēmējdarbības vidi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2011., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230293

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

18.05.2011., Nr. 76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par konkurētspējīgu uzņēmējdarbības vidi

Turpinot tradīciju regulāri tikties ar Latvijas uzņēmējiem, Valsts prezidents Valdis Zatlers 16.maijā Rīgas pilī pulcēja vairāk nekā 30 mūsu valsts dažādu nozaru uzņēmējus un profesionālo asociāciju pārstāvjus.

Tikšanās laikā V.Zatlers ar uzņēmējiem pārrunāja Latvijas konkurētspējas veicināšanu, uzņēmējdarbības vides sakārtošanu, birokrātisko šķēršļu novēršanu. Valsts prezidents uzrunā atzīmēja, ka ir divi uzdevumi, kuriem ir jāpievērš pastiprināta uzmanība, lai sekmētu uzņēmējdarbības attīstību Latvijā. Pirmais: jānodrošina darbaspēka sagatavošana atbilstoši reālajai situācijai – pēc iespējas ātrākā laikā un kvalitātē atbilstoši darba devēju definētajām jomām. Otrais: ir jāapsteidz kaimiņvalstis starptautiskos uzņēmējdarbības vides konkurētspējas reitingos (piemēram, Pasaules Bankas “Doing business” vai Pasaules ekonomikas foruma globālās konkurētspējas indekss), lai dotu mūsu valsts uzņēmējiem iespējas efektīvāk darboties un Latvija kļūtu pievilcīgāks tirgus investoriem. V.Zatlers uzsvēra, ka birokrātisko šķēršļu mazināšanā Latvijai jāspēj paveikt vairāk nekā pārējām Baltijas jūras reģiona valstīm, lai izveidotu uzņēmējdarbībai pievilcīgāku un atbalstošāku vidi.

Uzņēmēji atbalstīja Valsts prezidentu un atzīmēja, ka Latvijas mērķis varētu būt kļūšana par vienu no labvēlīgākajām un konkurētspējīgākajām uzņēmējdarbības vides valstīm pasaulē. Sarunas laikā izskanēja vairāki ierosinājumi uzņēmējdarbības vides uzlabošanai: jāuzstāda mērāmi darba izpildes kritēriji un motivācijas principi valdībai un ierēdniecībai, pēdējā ir jāsamazina, palielinot atalgojumu un nosakot personīgo atbildību par paveikto, jānodrošina prognozējama nodokļu politika, jāveicina valsts pārstāvju uzticība uzņēmējiem, kas ir iekļauti “baltajā sarakstā”, jānovērš birokrātiskais slogs no kompetenču centru izveides un to darbības u.c. Sarunas laikā tika sniegts pozitīvs novērtējums Valsts prezidenta ārvalstu vizīšu ietekmei uz jaunu tirgu apgūšanu un eksporta palielināšanas iespējām. Diskusijas laikā vairākkārt tika runāts par nepieciešamību izstrādāt investīciju piesaistes programmu, vienlaikus nosakot galvenās ekonomiskās intereses, kas valsts augstākajām amatpersonām ir jāpārstāv ārējo sakaru veidošanā.

V.Zatlers diskusijas nobeigumā norādīja, ka birokrātisku šķēršļu novēršana nav vienas dienas vai nedēļas darbs. To ir jāturpina darīt nepārtraukti, lai nodrošinātu savu konkurētspēju reģionā un pasaulē, ņemot vērā, ka arī citas valstis dara visu, lai piedāvātu pēc iespējas labvēlīgākus nosacījumus uzņēmējdarbības attīstībai.

Uzņēmēju izvirzītos jautājumus Valsts prezidents turpmākajās tikšanās reizēs pārrunās gan ar Ministru prezidentu, gan atbildīgajiem ministriem, akcentējot nepārtrauktas un aktīvas rīcības nepieciešamību uzņēmējdarbības vides konkurētspējas saglabāšanai un uzlabošanai.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!