• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ārējās tirdzniecības rādītājiem martā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2011., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230276

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mazumtirdzniecības apgrozījumu martā

Vēl šajā numurā

18.05.2011., Nr. 76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ārējās tirdzniecības rādītājiem martā

Vienlaikus ar IKP ātro novērtējumu publiskotie dati par Latvijas ārējo tirdzniecību apstiprina, ka galvenais ekonomiskās izaugsmes dzinējspēks arī šogad saglabāsies eksports. Šā gada martā, salīdzinot ar pagājušā gada martu, Latvijas eksports ir palielinājies par 38,5%, uzrādot vēl straujāku kāpumu nekā iepriekšējā mēnesī, kad gada pieaugums bija 35,5%.

Turpina strauji pieaugt Latvijas eksporta apjoms uz Latvijas galvenajām eksporta partnervalstīm (Lietuva, Igaunija, Krievija, Vācija un Zviedrija), pārsniedzot kopējo Latvijas eksporta pieauguma tempu, un šo valstu daļa kopējā Latvijas eksportā turpina palielināties. Īpaši strauji šā gada sākumā audzis Latvijas eksports uz Lietuvu – par 70%, kas ir daudz straujāk nekā kaimiņvalsts kopējais importa pieaugums.

Labas cerības Latvijas eksportam dod galveno partnervalstu ekonomiskās izaugsmes prognozes, kas šīm valstīm 2011.gadā paredz būtiski straujāku ekonomikas izaugsmi nekā Eiropas Savienībai kopumā. Starptautiskais Valūtas fonds savās aprīļa prognozēs paredz, ka Lietuvas IKP šogad palielināsies par 4,6%, Igaunijas – par 3,3%, Krievijas – par 4,8%,Vācijas – par 2,5% un Zviedrijas IKP – par 3,8%, kamēr ES ekonomikai tiek prognozēta 1,8% izaugsme. Nozīmīgāko Latvijas eksporta partnervalstu ekonomiskās izaugsmes prognozes, salīdzinot ar iepriekšējo SVF prognozi, arī tikušas būtiski paaugstinātas.

Lai gan lielu daļu Latvijas eksporta pieauguma joprojām nodrošina galveno eksportpreču cenu kāpums, būtiski palielinās arī eksporta apjoms.

Kā liecina apstrādes rūpniecības dati, eksportam paredzētais ražošanas apjoms šā gada sākumā jau ir pārsniedzis pirmskrīzes augstāko līmeni, tajā skaitā galvenajās eksporta nozarēs – koka un koka izstrādājumu, gatavo metālizstrādājumu un pārtikas ražošanā, kas pašlaik nodrošina vairāk nekā pusi no kopējā eksporta pieauguma. Koka izstrādājumu eksports šā gada martā, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, palielinājies par 30,7%, lauksaimniecības un pārtikas preču eksports – par 31,3% un metālu un metālu izstrādājumu eksports – par 72,6%. Būtiska loma kopējā eksporta pieaugumā bijusi arī ķīmiskās rūpniecības ražojumu eksporta kāpumam par 67,6%, kas šā gada martā nodrošinājis 14% no visa eksporta pieauguma.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!