• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Triju Zvaigžņu gaismā - par sevi, par dzīvi, par laiku (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.1999., Nr. 88/91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23017

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vilhelms Mihailovskis: manas 1999. gada 365 dienas

Vēl šajā numurā

23.03.1999., Nr. 88/91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Triju Zvaigžņu gaismā — par sevi, par dzīvi, par laiku

Turpinājums

no 1.lpp.

Otrdien, 16. martā, ar "Latvijas Vēstneša" žurnālistiem sarunā par dzīvi: Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks diriģents

Haralds Mednis

Pēc šīsvasaras Dziesmusvētkiem, kad kopkoris atkal cēla "Gaismas pili" Haralda Medņa vadībā, pašam maestro un arī viņa uzticamajai dzīvesbiedrei Ksenijai nācies pacīnīties ar slimošanu, bet šobrīd spēki sāk atgriezties. Viens otru papildinot, viņi atceras Dziesmusvētkus, jauktos korus universitātē un pēc tam skolotāju namā, bet visvairāk tiek runāts par vīru kori "Tēvzeme", ko maestro sauc par savas dzīves stipro balstu un dvēseles elpu. Kā atzīst vīri, viņiem "Tēvzeme" cauri okupācijas gadiem palīdzējusi saglabāt nacionālo pašapziņu un pašiem ar savu dziesmu tuvināt Atmodu. Kopā ar savu maestro tēvzemieši dziedāja lielajās tautas manifestācijās un kāpa Svētā Gara tornī, lai ar tautas lūgšanu godinātu sarkanbaltsarkanā karoga pacelšanu.

Savu tūkstošo koncertu "Tēvzeme" aizvadīja 1997.gadā, bet pērn svinēja pusgadsimta jubileju. Korī dzied juristi, tautsaimnieki, ārsti un inženieri. Arī Vilnis Turjāns ir mašīnbūves inženieris, korī viņš dzied trīspadsmito gadu un visus tēvzemiešus raksturo ar vienu vārdu — romantiķi. Tāpēc jau Dobeles sapņotājs Pēteris Upītis skaistajai balto ceriņu šķirnei devis Tēvzemes vārdu un no sava selekcijas dārza atsūtījis arī lielaugļu aprikozi, kas kuplo aiz loga. Un romantiski savu mūžu vadījuši Ksenija un Haralds Medņi, nenieka nebēdādami par sadzīves ērtībām un visu savu dzīvi pakļaudami Dziesmai.

Haralds Mednis priecājas, ka grāmatā "Triju Zvaigžņu gaismā" kopā ar "Tēvzemi" fotoattēlā redzama arī Maija Saiva, kora ilgu gadu koncertmeistare, kuras darbu tikpat uzticīgi turpina profesore Gunta Sproģe. Un grāmatu viņš saudzīgi noliek blakus skaistajai sudraba statuetei — tikko saņemtajai Lielajai Mūzikas balvai. Tāpat kā Triju Zvaigžņu ordenis tā ir atzinība par mūža devumu kora mākslas attīstībā, par darbu Tēvijas labā.

Sarunā vairāk piedalīdamies ar smaidu un sirsnīgu acu skatienu, meistars klusu saka: "Vienmēr esam centušies nodziedāt, cik labi vien var."

Aina Rozeniece,

"LV" nozares redaktore

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!