• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par komunistu mītiem jaunā grāmatā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.1999., Nr. 88/91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23010

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par šībrīža ārpolitiku un iekšpolitiku

Vēl šajā numurā

23.03.1999., Nr. 88/91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par komunistu mītiem jaunā grāmatā

Vakar, 22. martā, Okupācijas muzejā tika atvērta Ojāra Niedres un Viktora Daugmaļa kopdarbs — grāmata "Slepenais karš pret Latviju. Komunistiskās partijas darbība 20. – 40. gados". Grāmata tapusi Totalitārisma seku dokumentēšanas centra zinātniskā darba ietvaros.

Kā savos ievadvārdos pastāstīja Totalitārisma seku dokumentēšanas centra vadītājs Indulis Zālīte , grāmata uzskatāmi atklāj, ka Latvijas okupācija 1940. gadā nebija pēkšņa un negaidīta, bet gan noslēdza apzināti gatavotos PSRS specdienestu priekšdarbus, kas sākās jau neatkarīgās Latvijas laikā ar Latvijas Komunistiskās partijas dibināšanu. Grāmatā ir izanalizēta Latvijas kompartijas prettautiskā darbība, kas bija vērsta uz Latvijas valstiskuma iznīcināšanu. Balstoties uz grāmatā atrodamajiem dokumentiem, droši var teikt, ka būt par komunistu Latvijā 20. – 30. gados nozīmēja būt savas tautas un valsts nodevējam.

Grāmatas prezentācijā piedalījās Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume:

— Es gribētu pateikties gan grāmatas autoriem, gan izdevējiem par ieguldīto darbu šī izdevuma tapšanā. Tas lielai daļai sabiedrības atklās daudz jauna. Latvijas Komunistiskās partijas veidošanās un darbība viennozīmīgi notika Krievijas speciālo dienestu vadībā un ietekmē. Un es domāju, ka LKP darbība ir vērtējama ne tikai kā nodevība, bet arī kā noziegums pret Latvijas valsti. Sabiedrībai ir būtiski ne tikai uzzināt faktus, bet arī izprast to cilvēku rīcības motīvus, kuri darbojās pret savu tautu un valsti.

Viens no grāmatas autoriem Ojārs Niedre papildināja:

— Grāmatas galvenais uzdevums ir kliedēt sabiedrībā radušos dažādus mītus. Pirmais no tiem ir mīts par it kā cēlajiem latviešu komunistiem, kurus iznīcināja Staļina režīms. Otrais mīts — par komunistiem kā masu partiju, trešais mīts — ka Linards Laicens, Leons Paegle un viņu domubiedri bijuši komunisti. Un pats svarīgākais — mēs gribējām kliedēt mītu par komunistisko okupāciju 1940. gadā. Patiesībā tā bija PSRS okupācija.

Grāmatā tiek parādīts, ka LKP nav partija, bet gan PSRS aģentūra. Ja mūsu grāmatai būs izdevies kaut nedaudz šos mītus kliedēt, tad mērķis būs sasniegts.

Rūta Jaksona,

"LV" informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!