• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Uzdodot izvērtēt Karvas HES būvniecības likumību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2011., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230039

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aicinot Muzeju naktī apmeklēt Rīgas pilī

Vēl šajā numurā

13.05.2011., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Uzdodot izvērtēt Karvas HES būvniecības likumību

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis uzdevis izvērtēt, vai būvatļauja Karvas mazajai hidroelektrostacijai uz Vaidavas upes pagarināta likumīgi un vai ievērotas visas prasības, atvēlot līdzfinansējumu HES būvniecībai.

2010.gadā Vides ministrijas Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta ietvaros izsludinātā konkursa “Par tehnoloģiju pāreju no fosilās enerģijas uz atjaunojamiem energoresursiem” tika iesniegti 80 pieteikumi, atbalstīti – 47. Lai maksimāli izmantotu finansējumu videi draudzīgu projektu īstenošanai un veicinātu ekonomikas attīstību, komisija projektu pieteikumu atbilstību normatīvo aktu un nolikuma prasībām vērtēja iespējami īsos termiņos, paļaujoties gan uz iesniedzēju godaprātu, gan citu institūciju sagatavoto dokumentu kvalitāti.

Viens no atbalstītajiem bija SIA “Patina” pieteikums “Moderna un videi draudzīga Karvas HES izveide, nodrošinot oglekļa dioksīda emisiju samazinājumu”. Komisijai neradās šaubas par iesniedzēju plāniem īstenot videi draudzīgu projektu un visu nepieciešamo atļauju saņemšanu. Tādēļ projekta īstenošanai tika piešķirti 350 tūkstoši latu no KPFI līdzekļiem. SIA “Patina” līdz šim gan nav saņēmusi nevienu latu no piešķirtā finansējuma.

Taču, pēc iepazīšanās ar sākotnējo informāciju par projekta realizāciju, R.Vējonis uzdevis veikt papildu pārbaudi, vai līdzfinansējums piešķirts pamatoti un vai pieteikums atbilst visām konkursa nolikuma un normatīvo aktu prasībām. Ministrs lūdz vērtēt, vai, īstenojot projektu, līdzfinansējuma saņēmējs ievēro šā projekta apstiprināšanas nosacījumus, vides aizsardzības prasības un būvniecības normatīvus.

R.Vējonis norāda: “Man ir pārliecība, ka ir iespējams saskaņot dabas aizsardzības prasības un ekonomiskās intereses, un to pierāda arī vairāki īstenotie projekti. Patlaban galvenais uzdevums ir rast risinājumu, lai neciestu lašveidīgo zivju nārsta vietas un nākotnē šādi apdraudējumi tiktu pamanīti laikus.”

Ministrs uzskata, ka notikušais ir rūpīgi jāizvērtē, jo, lai arī formāli Vaidavas upe un konkrētais posms nav īpaši aizsargājamā dabas teritorija, var tikt nodarīti neatgriezeniski zaudējumi dabai.

Maija Pētermane, ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!