• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Svētdien, 8.maijā, — izrādot cieņu kritušajiem karavīriem un visiem Otrā pasaules kara upuriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2011., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229835

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Autotransporta direkcija: Par esošās pasažieru pārvadājumu sistēmas uzlabošanu

Vēl šajā numurā

10.05.2011., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Svētdien, 8.maijā, — izrādot cieņu kritušajiem karavīriem un visiem Otrā pasaules kara upuriem

Svētdien, 8.maijā, ar ziedu nolikšanas ceremoniju, kurā kopā ar Latvijas iedzīvotājiem un valsts amatpersonām piedalījās arī Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (attēlā pa kreisi), tāpat kā citur Eiropā un pasaulē, Latvijā tika atzīmēta Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas diena. Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks nolika ziedus arī Tukuma novada Džūkstes pagasta kapos Otrā pasaules karā kritušo vācu karavīru apbedījumos un padomju armijas kapos, kā arī Lestenes Brāļu kapos piedalījās nacionālo partizānu piemiņas plākšņu atklāšanas svētbrīdī (attēlā pa labi). Foto: VPK; Gatis Dieziņš, RJC

 

Svētdien, 8.maijā, Lestenes Brāļu kapos nacionālo partizānu piemiņas plākšņu atklāšanas svētbrīdī, kurā piedalījās aizsardzības ministrs Artis Pabriks (vidējā attēlā), kā arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube, Latvijas Nacionālo partizānu apvienības valdes priekšsēdētājs Ojārs Stefans (attēlā pa kreisi) un Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Juknevičiene (attēlā pa labi)

 

Svētdien, 8.maijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks pirms Lestenes Brāļu kapu apmeklējuma, Tukuma novada Džūkstes pagasta kapos noliekot ziedus Otrajā pasaules karā kritušo vācu karavīru apbedījumos (attēlā pa kreisi) un padomju armijas kapos (attēlā pa labi) Foto: Gatis Dieziņš, Rekrutēšanas un jaunsardzes centrs

 

8.maijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube devās uz Lestenes Brāļu kapiem, lai godinātu kritušos karavīrus.

“Civilizētas nācijas no citām atšķiras ar to, ka spēj godāt ne tikai savus, bet arī pretinieku kritušos, nešķirojot pēc valstiskās piederības,” sacīja A.Pabriks. “Tas karavīrs, tas politiķis un tā tauta, kas nespēj godāt savu pretinieku, nespēj cienīt arī sevi.”

A.Pabriks savā uzrunā atgādināja, ka divas lielvaras, kas 1939.gadā uzsāka asiņaino karu, tagad spēj izrādīt cieņu pretiniekiem – Vācijas pārstāvji noliek ziedus padomju karavīru kapos, un sabiedrotie godina vācu armijas kritušos, tomēr Latvijas kritušie ir nepelnīti aizmirsti. “Mēs, latvieši, kas nedz šo karu sākām, nedz spējām to 1945.gadā pabeigt, Latvija, kas kā valsts nevienam nepieteica karu, – mēs esam atstāti novārtā. Šeit nevar atnākt un nolikt ziedus tie, kas pie šā kara ir vainīgi. Un tā nav pilnībā taisnīga attieksme,” sacīja A.Pabriks.

Ministrs aicināja visus 8.maijā pieminēt tos vīrus, kas pēc Otrā pasaules kara beigām nenolika ieročus tikai viena iemesla dēļ – lai cīnītos par savu dzimteni.

Lestenē bija ieradusies arī Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Juknevičiene, lai godinātu nacionālos partizānus. “Nacionālo partizānu upuris mums ir kā ceļa rādītājs,” savā uzrunā teica R.Juknevičiene. “Lietuviešu, latviešu un igauņu partizāni nenolika savas galvas velti – viņi cīnījās par to, lai kādu dienu visas trīs Baltijas valstis kļūtu par demokrātiskās Rietumeiropas sastāvdaļu.”

Piemiņas vietā tika nolikts arī Igaunijas aizsardzības ministra Marta Lāra ziedu vainags. “Es esmu pateicīgs Latvijas kolēģiem, ka mēs šodien varam te pieminēt Latvijas, Igaunijas un Lietuvas nacionālos partizānus,” savā vēstulē rakstīja M.Lārs. “Tas liecina par mūsu ciešo sadarbību, sargājot mūsu brīvību. Allaž atminēsimies, ka cilvēki, kas aizmirst brīvības cīņas, pakļauj sevi nopietnām briesmām kādu dienu šo brīvību zaudēt.”

8.maijā Lestenes brāļu kapos tika atklātas piemiņas plāksnes ar 350 kritušo Latvijas armijas virsnieku, instruktoru un leģiona karavīru, tostarp arī 10 kritušo Lietuvas un Igaunijas karavīru, vārdiem.

Pirms došanās uz Lesteni A.Pabriks nolika ziedus arī Otrā pasaules kara vācu armijas karavīru kapos, kuros guldīti vācu un latviešu karavīri, un padomju armijas kapos, kuros apglabāti latviešu un krievu karavīri.

Savā uzrunā aizsardzības ministrs atgādināja visiem klātesošajiem, ka šogad 8.maijs tiek svinēts vienā dienā ar citiem nozīmīgiem svētkiem – Mātes dienu. Lai godinātu šos svētkus, A.Pabriks uz pasākumu bija ieradies kopā ar savu māti, bet Lietuvas aizsardzības ministre – kopā ar saviem vecākiem.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!