• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2011. gada 3. maija noteikumi Nr. 344 "Kārtība, kādā no akcīzes nodokļa atbrīvo dīzeļdegvielu (gāzeļļu), ko izmanto lauksaimniecības produkcijas ražošanai, lauksaimniecības zemes apstrādei un meža vai purva zemes apstrādei, kurā kultivē dzērvenes vai mellenes, kā arī zemes apstrādei zem zivju dīķiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2011., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229769

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.180

Par civilo ekspertu dalības laika pagarināšanu Ziemeļatlantijas līguma organizācijas konsultatīvajā grupā Kosovā

Vēl šajā numurā

10.05.2011., Nr. 71

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 344

Pieņemts: 03.05.2011.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.344

Rīgā 2011.gada 3.maijā (prot. Nr.28 24.§)

Kārtība, kādā no akcīzes nodokļa atbrīvo dīzeļdegvielu (gāzeļļu), ko izmanto lauksaimniecības produkcijas ražošanai, lauksaimniecības zemes apstrādei un meža vai purva zemes apstrādei, kurā kultivē dzērvenes vai mellenes, kā arī zemes apstrādei zem zivju dīķiem

Izdoti saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 18.panta piekto, 6.1 un 6.2 daļu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā no akcīzes nodokļa atbrīvo dīzeļdegvielu (gāzeļļu) un dīzeļdegvielu (gāzeļļu), kurai saskaņā ar likumu "Par akcīzes nodokli" ir pievienota rapšu sēklu eļļa vai no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela (turpmāk – dīzeļdegviela) un kuru izmanto lauksaimniecības produkcijas ražošanai, lauksaimniecības zemes apstrādei un tādas meža vai purva zemes apstrādei, kurā kultivē dzērvenes vai mellenes, kā arī zemes apstrādei zem zivju dīķiem;

1.2. maksimālo kopējo dīzeļdegvielas daudzumu, kam piemēro atbrīvojumu no akcīzes nodokļa;

1.3. zivju audzēšanas cikla koeficienta piemērošanu;

1.4. dīzeļdegvielas piegādes un realizācijas nosacījumus;

1.5. kārtību, kādā komersants, kas ir saņēmis speciālo atļauju (licenci) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai ar naftas produktiem vai speciālo atļauju (licenci) naftas produktu vairumtirdzniecībai, vai speciālo atļauju (licenci) naftas produktu mazumtirdzniecībai (turpmāk – komersants), sniedz informāciju un nodrošina tās aktualizāciju Lauku atbalsta dienesta vienotajā datubāzē (turpmāk – vienotā datubāze) par konkrētajam lauksaimniecības produkcijas ražotājam izsniegto dīzeļdegvielas apjomu;

1.6. kārtību, kādā Lauku atbalsta dienests pārbauda lauksaimniecībā izmantojamās zemes platību, meža un purva zemes platību, kurā kultivē dzērvenes vai mellenes, kā arī zemes platību zem zivju dīķiem.

2. Lauksaimniecības produkcijas ražotājs akcīzes nodokļa atbrīvojumu dīzeļdegvielas iegādei saņem:

2.1. par tādas lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības apstrādāšanu (izņemot platības, kurās aug tādas īscirtmeta atvasāju sugas kā apse (Populus spp.), kārkls (Salix spp.), baltalksnis (Alnus incana), klūdziņprosa (Panicum virgatum) vai miežubrālis (Phalaris arundinacea L.)), kura attiecīgajā gadā pēc stāvokļa uz kārtējā gada 15.jūniju ir deklarēta un apstiprināta vienotā platības maksājuma saņemšanai, tai skaitā par pastāvīgām pļavām un ganībām vai aramzemē sētiem ilggadīgajiem zālājiem, saskaņā ar normatīvajiem aktiem par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu lauksaimniecībai tiešā atbalsta shēmas ietvaros. Atbrīvojumu dīzeļdegvielai no akcīzes nodokļa par pastāvīgo pļavu un ganību vai aramzemē sēto ilggadīgo zālāju apstrādāšanu saņem lauksaimniecības produkcijas ražotājs, kas reģistrējies Lauksaimniecības datu centrā (turpmāk – datu centrs) kā dzīvnieku barības primārais ražotājs;

2.2. par tādas meža vai purva zemes platības apstrādāšanu, kurā kultivē dzērvenes vai mellenes un kas ir lauksaimniecības produkcijas ražotāja īpašumā vai lietošanā, ko apliecina šo noteikumu 5.punktā minētajam iesniegumam pievienotā zemesgrāmatas apliecības kopija vai līguma kopija par platības pastāvīgu lietošanu vai nomu (vismaz kārtējā saimnieciskajā gadā) un Latvijas Augļkopju asociācijas izsniegta izziņa par meža vai purva zemes platības apstrādāšanu;

2.3. par tādas zemes platības apstrādāšanu zem zivju dīķiem, kur audzē zivis, ja tā ir vismaz 20 hektāru liela un ir lauksaimniecības produkcijas ražotāja īpašumā vai lietošanā, ko apliecina šo noteikumu 5.punktā minētajam iesniegumam pievienotā zemesgrāmatas apliecības kopija vai līguma kopija par platības pastāvīgu lietošanu vai nomu (vismaz kārtējā saimnieciskajā gadā).

3. Šo noteikumu 2.punktā minēto akcīzes nodokļa atbrīvojumu dīzeļdegvielas iegādei ir tiesīgs saņemt lauksaimniecības produkcijas ražotājs par to kārtējā gada atbalstam deklarēto un apstiprināto hektāru skaitu vai pieteikto zemes hektāru skaitu zem zivju dīķiem, par kuriem atbilstoši Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtajai gada ienākumu deklarācijai vai uzņēmuma gada pārskatam par pēdējo noslēgto gadu ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas vai akvakultūras produkcijas ražošanas ir vismaz 200 latu no hektāra (neieskaitot saņemto valsts un Eiropas Savienības atbalstu) (turpmāk – ieņēmumi).

4. Maksimālais kopējais dīzeļdegvielas daudzums, kam piemēro atbrīvojumu no akcīzes nodokļa, ir 85495240 litru saimnieciskajā gadā.

5. Lai saņemtu akcīzes nodokļa atbrīvojumu dīzeļdegvielas iegādei, lauksaimniecības produkcijas ražotājs katru gadu no 10.maija līdz 1.jūnijam iesniedz Lauku atbalsta dienesta reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē iesniegumu (pielikums).

6. Datu centrs dzīvnieku barības primāro ražotāju reģistra datus par stāvokli uz kārtējā gada 1.jūniju iesniedz Lauku atbalsta dienestā katru gadu līdz 10.jūnijam.

7. Lauku atbalsta dienests līdz attiecīgā gada 30.jūnijam:

7.1. izvērtē iesniegumā norādīto informāciju un šo noteikumu 6.punktā minēto informāciju;

7.2. aprēķina zemes platību zem zivju dīķiem, par kuras apstrādāšanu piešķir dīzeļdegvielu. Zemes platību aprēķina, izmantojot šādu formulu:

Pl = H x 1/3, kur

Pl – platība (hektāros);

H – pieteiktā zemes platība zem zivju dīķiem (hektāros);

1/3 – zivju audzēšanas cikla koeficients;

7.3. izvērtē lauksaimniecības produkcijas ražotāja ieņēmumus un nosaka kopējo platību (hektāros), kas atbilst šo noteikumu 2.punktā minētajiem nosacījumiem;

7.4. pieņem lēmumu par dīzeļdegvielas piešķiršanu, kurai piemēro atbrīvojumu no akcīzes nodokļa, 50 litru apmērā par šo noteikumu 7.3.apakšpunktam atbilstošās platības hektāru, lēmumā norādot arī lauksaimniecības produkcijas ražotājam piešķirto klienta reģistrācijas numuru. Lēmumu paziņo lauksaimniecības produkcijas ražotājam.

8. Lauku atbalsta dienests līdz kārtējā gada 30.oktobrim pieņem lēmumu par atlikušā dīzeļdegvielas daudzuma piešķiršanu saskaņā ar šo noteikumu 4.punktā noteikto dīzeļdegvielas daudzumu. Lēmumu paziņo lauksaimniecības produkcijas ražotājam.

9. Lauksaimniecības produkcijas ražotājs, iegādājoties dīzeļdegvielu, komersanta pārstāvim uzrāda lēmuma kopiju par dīzeļdegvielas piešķiršanu un personu apliecinošu dokumentu, kā arī pilnvarojumu iegādāties dīzeļdegvielu, ja lauksaimniecības produkcijas ražotājs ir juridiskā persona.

10. Komersants pirms dīzeļdegvielas izsniegšanas pārbauda šo noteikumu 9.punktā minētos dokumentus, lai vienotajā datubāzē pārliecinātos par minētajam lauksaimniecības produkcijas ražotājam piešķirtās dīzeļdegvielas atlikušo daudzumu, un realizē dīzeļdegvielu, nepārsniedzot šo daudzumu.

11. Komersants vienlaikus ar šo noteikumu 9.punktā minēto darījumu nodrošina informācijas ievadīšanu vienotajā datubāzē par konkrētajam lauksaimniecības produkcijas ražotājam izsniegto dīzeļdegvielas daudzumu.

12. Ja komersants neievēro šo noteikumu 10. un 11.punktā minētās prasības un lauksaimniecības produkcijas ražotājam ir realizēta dīzeļdegviela, kas pārsniedz tam piešķirto daudzumu, komersants normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā samaksā akcīzes nodokli par dīzeļdegvielu, kas pārsniedz lauksaimniecības produkcijas ražotājam piešķirto daudzumu.

13. Degvielas attaisnojuma dokumentā un kases čekā, kas noformēts par dīzeļdegvielas iegādi, norāda arī Lauku atbalsta dienesta klienta reģistrācijas numuru vai nodokļu maksātāja reģistrācijas kodu un tvertnes numuru, no kuras tika pārdota dīzeļdegviela, kā arī samaksai paredzēto summu.

14. Samaksai paredzēto summu degvielas attaisnojuma dokumentā aprēķina, no saimnieciskā darījuma novērtējuma naudā (kopā ar nodokļiem) atskaitot par darījumu aprēķināto akcīzes nodokļa summu. Summu samaksai kases čekā aprēķina, no reģistrēto darījumu kopsummas naudas izteiksmē atskaitot par darījumu aprēķināto akcīzes nodokļa summu.

15. Ja komersants, kas saņēmis speciālo atļauju (licenci) apstiprināta noliktavas turētāja darbībai ar naftas produktiem, realizē dīzeļdegvielu komersantam, kas saņēmis speciālo atļauju (licenci) naftas produktu vairumtirdzniecībai vai speciālo atļauju (licenci) naftas produktu mazumtirdzniecībai, degvielas attaisnojuma dokumentā norāda arī informāciju, ka dīzeļdegviela paredzēta realizēšanai lauksaimniecības produkcijas ražotājam, piemērojot atbrīvojumu no akcīzes nodokļa.

16. Komersants, kas saņēmis speciālo atļauju (licenci) naftas produktu vairumtirdzniecībai vai speciālo atļauju (licenci) naftas produktu mazumtirdzniecībai, dīzeļdegvielas uzskaiti, kam piemēro atbrīvojumu no akcīzes nodokļa, kārto atsevišķi par attiecīgajā speciālajā atļaujā (licencē) norādīto šim mērķim deklarēto tvertni.

17. Lauku atbalsta dienests izlases veidā pārbauda vismaz piecus procentus lauksaimniecības produkcijas ražotāju, kam piešķirta dīzeļdegviela, kā arī pieteiktās platības atbilstību. Ja tiek konstatēts, ka lauksaimniecības produkcijas ražotājam piešķirtais dīzeļdegvielas daudzums, kam piemērots akcīzes nodokļa atbrīvojums, ir nepamatots vai pārsniedz normatīvajos aktos noteikto normu, Lauku atbalsta dienests par pārsniegto dīzeļdegvielas daudzumu informē lauksaimniecības produkcijas ražotāju un Valsts ieņēmumu dienestu.

18. Ja iestājies šo noteikumu 17.punktā minētais gadījums, lauksaimniecības produkcijas ražotāja pienākums ir samaksāt valsts budžetā akcīzes nodokli par dīzeļdegvielu, kas iegādāta, pārsniedzot šo noteikumu 7.4.apakšpunktā un 8.punktā minēto piešķirto dīzeļdegvielas daudzumu, kam piemērots akcīzes nodokļa atbrīvojums. Akcīzes nodokli par dīzeļdegvielu samaksā mēneša laikā pēc attiecīgās informācijas saņemšanas no Lauku atbalsta dienesta. Ja konstatē, ka lauksaimniecības produkcijas ražotājs akcīzes nodokli par dīzeļdegvielu nav samaksājis, attiecīgo nodokļa summu piedzen nodokļu administrēšanas jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

19. Lauku atbalsta dienests:

19.1. nodrošina vienotās datubāzes izveidi, kurā autorizēta pieeja ir Valsts ieņēmumu dienestam un komersantiem, kas realizē dīzeļdegvielu;

19.2. slēdz līgumu ar Valsts ieņēmumu dienestu un komersantiem, kas realizē dīzeļdegvielu, par pieeju vienotajai datubāzei, informācijas apmaiņu un kārtību, kādā tiek aktualizēta informācija par lauksaimniecības produkcijas ražotāja iegādāto dīzeļdegvielu.

20. 2011./2012.saimnieciskajā gadā:

20.1. šo noteikumu 3.punktā minēto prasību par minimālajiem ieņēmumiem nepiemēro:

20.1.1. tām zemes platībām, kuras lauksaimniecības produkcijas ražotājs ir deklarējis papildus vienotā platības maksājuma saņemšanai saskaņā ar normatīvajiem aktiem par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu lauksaimniecībai tiešā atbalsta shēmas ietvaros salīdzinājumā ar iepriekšējo pieteikšanas periodu;

20.1.2. ja lauksaimniecības produkcijas ražotājs ir uzsācis saimniecisko darbību un reģistrējies Uzņēmumu reģistrā vai Valsts ieņēmumu dienestā laikposmā no 2010.gada 1.aprīļa līdz 2011.gada 31.martam, kā arī ja 2011.gadā pirmo reizi deklarējis lauksaimniecībā izmantojamo zemi vienotā platību maksājuma saņemšanai saskaņā ar normatīviem aktiem par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu lauksaimniecībai tiešā atbalsta shēmas ietvaros;

20.2. šo noteikumu 3.punktā minētajos minimālajos ieņēmumos iekļauj arī 2010.gadā saņemto Eiropas Savienības atbalsta maksājumu pasākumu "Agrovide" un "Agrovides maksājumi" apakšpasākumos (izņemot apakšpasākumu "Lauksaimniecības dzīvnieku ģenētisko resursu saglabāšana") saskaņā ar normatīvajiem aktiem par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu vides un lauku ainavas uzlabošanai.

Ministru prezidenta vietā –
Ministru prezidenta biedrs,
aizsardzības ministrs A.Pabriks

Zemkopības ministrs J.Dūklavs



 

Pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 3.maija
noteikumiem Nr.344

Iesnieguma paraugs dīzeļdegvielas piešķiršanai

Zemkopības ministrs J.Dūklavs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!