• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pāvests Jānis Pāvils II — Svētīgo kārtā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.05.2011., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229510

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts meža dienests: Par meža ugunsnedrošā laikposma iestāšanos

Vēl šajā numurā

03.05.2011., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pāvests Jānis Pāvils II — Svētīgo kārtā

Svētdien, 1.maijā, miljons ticīgo no visas pasaules un daudzu valstu līderi pulcējās Svētā Pētera laukumā Vatikānā, lai kļūtu par aculieciniekiem pirms sešiem gadiem mirušā pāvesta Jāņa Pāvila II beatifikācijai, kas ir pēdējais solis pirms iecelšanas Svēto kārtā. Savukārt Latvijā par godu šim notikumam 1.maijā Latvijas Universitātē notika konference "Jānis Pāvils II – jaunās pasaules vēstnesis", kurā kopā ar pārējiem ticīgajiem piedalījās arī (attēlā no kreisās) Latvijas Valsts prezidenta kundze Lilita Zatlere, Valsts prezidents Valdis Zatlers, Romas katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis

Foto: (pa labi) V.P.K.

 

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis:

Jūsu ekselences Valsts prezidenta kungs [Valdis Zatlers], Saeimas priekšsēdētājas kundze [Solvita Āboltiņa], arhibīskapa kungs [Zbigņevs Stankevičs]! Godātie konferences dalībnieki!

Šodien mēs atzīmējam īpašu notikumu – pāvesta Jāņa Pāvila II iecelšanu svētīgo kārtā.

Kopš Latvija ir atguvusi savu neatkarību, mūsu valstī ir viesojušies daudzi izcili pasaules līderi, apliecinot mūsu valsts atgriešanos starptautiskajā apritē.

Taču pāvesta Jāņa Pāvila II viesošanās Latvijā pirms 18 gadiem bija īpaša. Tā saviļņoja ar dziļo un personīgo izpratni par mūsu valsts un tautas likteni. Pāvests ar savu vizīti uzmundrināja Latvijas iedzīvotājus un mudināja mūs atbildīgi izturēties pret atgūto brīvību. Viņš izrādīja Latvijai cieņu un pateicību par noturīgo ticību. Arī visus turpmākos gadus viņš izrādīja rūpes par Latvijas garīgo stiprumu.

Jānis Pāvils II vēstīja pārlaicīgu vēsti, bet viņa darbības forma bija oriģināla un dinamiska. Tas viņu padarīja ne vien par garīgo līderi, bet arī par vienu no mūsdienu ietekmīgākajiem valstsvīriem.

Pāvests apceļoja pasauli, veicinot cilvēkos drosmi nostāties pret netaisnību un apspiestību.

Viņš izmantoja modernās tehnoloģijas savas vēsts sludināšanai un īpašu uzmanību veltīja jaunās paaudzes garīgajai attīstībai.

Jānis Pāvils II izrādīja cieņu un gatavību sadarboties ar citu ticību pārstāvjiem, uzsverot kopējās garīgās vērtības un mērķus.

Kad Karolu Vojtilu 1978.gadā ievēlēja par pāvestu, pasaulē bija liels pārsteigums par izvēli. Ne vien Polija, bet arī Latvija un viss mūsu reģions vienmēr leposies ar cilvēku, kurš pavēra dzelzs priekškaru un atgādināja pasaulei par tolaik aizmirsto un neērto Austrumeiropu.

Par to vēl varētu runāt daudz, bet pietiek ar vienu teikumu, kas kā nākotnes laikmeta vēstījums un vīzija izskanēja tālajā, vēl bez pārmaiņu nojausmas izdzīvotajā 1978.gada nogalē, kad Jānis Pāvils II pirmo reizi parādījās Svētā Pētera bazilikas laukumā. Elpu aizturējušā pūļa priekšā viņš vienkārši pateica īstos vārdus. "Ne-bai-die-ties...". Viņš šo vārdu atkārtoja vairākas reizes un tikai tad pabeidza visu Evanģēlija frāzi: "Jo es esmu ar jums līdz pasaules galam." Šim īsajam vēstījumam bija lemts aizsākt jaunu laikmetu cilvēku un valstu attiecībās, arī šeitLatvijā.

Kad Latvija 2004.gadā pievienojās Eiropas Savienības valstu saimei, pāvests Jānis Pāvils II mūs sveica ar šādiem vārdiem: "Desmit valstis, kuru kultūra un tradīcijas ir un paliek eiropeiskas, tagad kļuvušas par šīs valstu savienības daļu,", bet, "lai Eiropas tautu vienotība pastāvētu arī nākotnē, tā nevar būt tikai ekonomiska un politiska... Eiropas dvēsele šodien ir vienota, pateicoties kopīgajām humānajām un kristīgajām vērtībām".

Ar Jāņa Pāvila II iecelšanu svētīgo kārtā mums ir dota iespēja atsaukt atmiņā viņa aicinājumus un piemēruturēties pie kristīgajām, eiropeiskajām saknēm, līdzsvaroti tiekties pēc materiālām un garīgām vērtībām, ar ticības un garīguma spēku stāties pretī netaisnībai.

Es ceru, ka šodienas skaistais notikumsJāņa Pāvila II beatifikācijaveicinās garīguma atdzimšanu arī Latvijā!

Paldies par uzmanību!

 


Ministru prezidenta Valda Dombrovska uzruna Latvijas Universitātē 1.maijā konferencē "Jānis Pāvils IIjaunās pasaules vēstnesis" par godu Jāņa Pāvila II beatifikācijai

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!