• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.2011., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229345

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

28.04.2011., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien, godātie žurnālisti. Šoreiz apsveicu valdības vadītāju ar diviem lēmumiem, kas ir būtiski: no 1.septembra Latvijas skolās mācīs Latvijas vēsturi kā atsevišķu mācību priekšmetu. Domāju, sabiedrība to gaidīja, un arī skolēni iegūs tās zināšanas, kas viņiem šobrīd pietrūka. Otrs valdības lēmums, ar kuru es apsveicu Ministru prezidentu, ir piešķirt finansējumu "Rail Baltica" projekta attīstībai… Esam gatavi jūsu jautājumiem.

 

Jautājums: Pēc vakardienas runas (skat. "LV" Nr.65, 27.04.2011.) jūs noteikti jau esat iepazinies arī ar ekspertu un vispār sabiedriskajā telpā esošajiem viedokļiem. Vai sabiedrība ir saklausījusi jūsu vēstījumu, ko gribējāt tai nodot?

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Vispirms man ir gandarījums, ka šī ideja izvērsās par pasākumu, kam ir liela rezonanse. Katrs vērtējums jau pats par sevi ir vērtība, un tas parāda arī dažādus sabiedrības viedokļus. Esmu arī gandarīts par to, ka tieši tie vēstījumipar demogrāfiju un politiskās sistēmas attīstību, par iespējamām variācijām uzlabot valsts ekonomiku un panākt attīstības ciklu iestāšanosir saklausīti.

 

Jautājums: Cik liela jums bija vēlme, ņemot vērā jūsu aizņemtību, nepastarpināti iepazīties ar to, kā šis jautājums tiek atspoguļots medijos, jo viens, protams, ir tas, ko jums atlasa padomnieki, un otrs ir tas, kā jūs pats saredzat, sadzirdat un izlasāt?

V.Zatlers: Es jums atklāšu mazu noslēpumu, jo man ir brīnums, ka jūs to nezināt. Presi un medijus es lasu pats faktiski jau no pirmās dienas. Jebkurš kopsavilkums nekad neatspoguļos to domu un būtību, tendenci, kas ir pausta masu medijos. Tā kā man katrs rīts sākas vismaz ar vienu stundu, ko es veltu mediju analīzei un pārskatam.

 

Jautājums: Vācija tagad atver savas robežas, un astoņi tūkstoši Baltijas valstu iedzīvotāju varētu aizbraukt. Vai jūs saskatāt draudus, ka būs kārtējais emigrācijas vilnis Latvijā?

V.Zatlers: Pret to ir tikai vienas zālesradīt darba vietas šeit, Latvijā. Mēs vienmēr esam atbalstījuši, ka ir darbaspēka brīva kustība pa visu Eiropas Savienību. Atcerieties, pirms dažiem gadiem mazliet sūkstījāmies par to, ka Vācija nav atvērusi savu darba tirgu. Šobrīd visas ekonomikas prasa jaunu darbaspēka pieplūdumu. Es ceru, ka vienu dienu arī Latvijas ekonomika prasīs darbaspēka pieplūdumu un šie cilvēki, pat ja viņi aizbrauks, atgriezīsies šeit jau ar daudz augstāku kvalifikāciju. Jo, pētot iespējas piesaistīt šeit investīcijas, manās ārvalstu vizītēs samērā bieži sastopos ar jautājumu, vai jums ir pieejams kvalificēts darbaspēks. Tas ir viens no nosacījumiem, ko investori grib redzēt šeit, Latvijā, lai vispār apsvērtu iespēju celt šeit kādu rūpnīcu vai ražotni, vai pakalpojumu sniegšanas centru. Tā ka kvalificēts darbaspēks ir viens no svarīgākajiem faktoriem investīciju piesaistei.

 

Jautājums: Jau lasot jūsu vakardienas runu, par Visaginas atomelektrostacijas projektu man radās tāda sajūta, ka jūs jau esat mazliet mainījis nostāju – nepaudāt skaidru atbalstu, ka Latvija atbalsta Visaginas AES projektu. Vai kaut kas ir mainījies šajā jautājumā?

V.Zatlers: Latvijas valsts pozīcija nav mainījusies. Visas Latvijas valdības jau kopš 2006.gada šo projektu ir atbalstījušas, jo Baltijā mums trūkst elektrības, ko saražojam tieši mēs paši. Varbūt vakardien, Černobiļas 25.gadadienas fonā un Fukušimas katastrofas fonā, es minēju, ka sabiedrībai jāgūst pārliecība par to, ka šāda kodolenerģija šeit, mūsu kaimiņos, ir droša. Tas prasīs laiku. Tas prasīs laiku ne tikai Latvijā, tas prasīs laiku arī Lietuvā, un tas prasīs laiku arī visā pasaulē, kamēr sabiedrība atkal sajutīsies droša par to, ka atomelektrostacijas ir ceļš, kurā virzienā mums jāiet. Bet valdība un valsts savu nostāju nav mainījusi. Tam, ko šobrīd dara Lietuvas valdība, mums būtu jāseko līdzi, jo viņu teritorijā ir plānots celt šo atomelektrostaciju. Un viņi arī ik pa brīdim mums ziņo, kādā projekta gatavības stadijā šis process atrodas.

 


Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 27.aprīlī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!