• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par radiofrekvenču atvēršanu modernām saziņas ierīcēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.2011., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229338

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

28.04.2011., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par radiofrekvenču atvēršanu modernām saziņas ierīcēm

Eiropas Komisija 18.aprīlī pieņēmusi tehniskos noteikumus par to, kā 900 un 1800 MHz radiofrekvenču joslas jāatver izmantošanai modernām 4.paaudzes (4G) saziņas ierīcēm. Noteikumi, kas ir vajadzīgi, lai novērstu traucējumu problēmas līdzteku darbībā ar pastāvošajām GSM un 3G ierīcēm, ir nozīmīgs solis bezvadu platjoslas piekļuves nodrošināšanai vēl plašākam ES iedzīvotāju un uzņēmumu lokam. Komisijas lēmums, kas dalībvalstīm jāīsteno līdz 2011.gada beigām, tādējādi palīdzēs sasniegt digitalizācijas programmā izvirzītos mērķus līdz 2013.gadam, nodrošināt, lai ikvienam Eiropā būtu pieejami platjoslas sakaru pamatpakalpojumi un līdz 2020.gadam – ātrdarbīgi un īpaši ātrdarbīgi platjoslas sakari.

Par digitalizācijas programmu atbildīgā Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Nēlī Krūsa sacīja: "Šis lēmums paver iespēju jaunākajām 4G mobilo sakaru ierīcēm piekļūt radiofrekvenču spektram, kas vajadzīgs to darbībai, un tādējādi ir papildu stimuls ātrdarbīgu platjoslas sakaru pakalpojumu attīstībai, kā arī rosina lielāku konkurenci."

Jaunais lēmums ir daļa no Komisijas centieniem nodrošināt, ka bezvadu sakaru vajadzībām ir pieejams radiofrekvenču spektrs, kas nepieciešams to potenciāla pilnvērtīgai attīstībai. It sevišķi Komisijas lēmumā ir noteikti tehniskie parametri, kas ļauj 900 MHz un 1800 MHz frekvenču joslās līdztekus darboties GSM (2G mobilajiem telefoniem), 3G sistēmām, kas papildus parastajiem telefona sakaru pakalpojumiem piedāvā arī mobilo internetu (izmantojot universālo mobilo telesakaru sistēmu – UMTS), un 4G mobilo sakaru tehnoloģijām, kuras nodrošina ātrdarbīgus platjoslas sakarus (izmantojot Long Term Evolution (LTE) un Worldwide Interoperability for Microwave Access (WiMAX) sistēmas, kas ļauj apstrādāt un pārraidīt lielāku informācijas apjomu). Šāda līdzteku darbība paredzēta pārskatītajā GSM direktīvā par radiofrekvenču spektra izmantošanu mobilo sakaru pakalpojumiem.

Lēmumā izveidots mehānisms tehniskās harmonizācijas noteikumu pieņemšanai, pamatojoties uz atzinumiem, kas saņemti no valstu speciālistiem radiofrekvenču jautājumos. Valstu iestādēm dots laiks līdz 2011.gada 31.decembrim lēmuma iestrādāšanai savas valsts tiesību aktos, lai GSM joslas faktiski darītu pieejamas LTE un WiMAX sistēmām. Pamatojoties uz Komisijas pirmajiem pasākumiem 900 MHz un 1800 MHz joslu atvēršanai 2009.gadā, dalībvalstīm saskaņā ar ES telesakaru noteikumiem jau ir nācies izskatīt jautājumus par konkurenci starp mobilo sakaru operatoriem un novērst konkurences traucējumus.

2009.gadā tika veikta tehniska izpēte, lai pierādītu, ka LTE un WiMAX var droši darboties līdztekus citām sistēmām, kas jau izmanto tādu pašu joslas platumu. Šajā izpētē arī precizēja tehniskos nosacījumus, ar kādiem sistēmas, kuras izmanto 900 MHz un 1800 MHz joslas, spēs nodrošināt aizsardzību pret traucējumiem sistēmām blakusesošās frekvenču joslās, piemēram, dzelzceļa GSM un aeronavigācijas dienestiem. Dalībvalstīm ir pienākums nodrošināt pienācīgu aizsardzību sistēmām blakusesošās frekvenču joslās.

 

Vispārīga informācija

1987.gada GSM direktīva rezervēja 900 MHz frekvenču spektra joslas daļu izmantošanai tādām GSM (Global System for Mobile) piekļuves tehnoloģijām kā mobilie telefoni.

GSM direktīvu atjaunināja 2009.gada septembrī ar Direktīvu 2009/114/EK, lai modernākām nākamās paaudzes bezvadu tehnoloģijām, sākot no 3G (UMTS) mobilo platjoslas sakaru tehnoloģijas, arī dotu iespēju izmantot šo radiofrekvenču spektra joslu.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!