• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1999. gada 16. marta noteikumi Nr. 110 "Noteikumi par nodokļu parādu dzēšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.1999., Nr. 86/87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22933

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.161

Par muitas brokeriem

Vēl šajā numurā

19.03.1999., Nr. 86/87

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 110

Pieņemts: 16.03.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 110

Rīgā 1999.gada 16.martā (prot. Nr. 17, 12.§)

Noteikumi par nodokļu parādu dzēšanu

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām"
25.panta pirmo un otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām" finansu ministrs dzēš:

1.1. valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu parādus, kā arī ar tiem saistītās soda naudas, pamatparāda palielinājuma naudas un nokavējuma naudas (turpmāk — valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu parādi);

1.2. kapitalizētos valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu maksājumu pamatparādus, kā arī ar tiem saistītās nokavējuma naudas un soda naudas;

1.3. kapitalizētos īpašuma nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumu pamatparādus un ar tiem saistītās nokavējuma naudas un soda naudas.

2. Finansu ministrija jautājumu par valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu parādu un kapitalizēto valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu, īpašuma nodokļa, iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumu pamatparādu un ar tiem saistīto nokavējuma naudu un soda naudu dzēšanu izskata 30 dienu laikā pēc šajos noteikumos minēto dokumentu saņemšanas.

3. Finansu ministrs ar attiecīgu rīkojumu dzēš bankrotējušā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), zemnieku vai zvejnieku saimniecības, individuālā uzņēmuma un fiziskās personas–nodokļu maksātāja valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu parādus, kā arī kapitalizētos nodokļu maksājumu pamatparādus un ar tiem saistītās nokavējuma naudas un soda naudas, norādot katra nodokļu veida pamatparādu un pamatparāda palielinājuma naudu, nokavējuma naudu un soda naudu, ja tāda ir aprēķināta.

II. Nodokļu parādu dzēšana bankrotējušiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām)

4. Bankrotējušam uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu parādus dzēš tikai pēc tam, kad maksātnespējas process izbeigts ar tiesas nolēmumu par bankrota procedūras pabeigšanu.

5. Jautājumu par valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu parādu dzēšanu izskata, pamatojoties uz attiecīgās Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes vai Valsts ieņēmumu dienesta Lielo nodokļu maksātāju pārvaldes (turpmāk — Valsts ieņēmumu dienests) iesniegumu un šādiem dokumentiem:

5.1. tiesas nolēmumu par uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) atzīšanu par maksātnespējīgu un administratora iecelšanu (kopija) un kreditoru sapulces lēmumu par bankrota procedūras uzsākšanu (kopija);

5.2. bankrota procedūras sākuma bilanci un tās posteņu atšifrējumiem (kopija);

5.3. bankrota procedūras beigu bilanci un tās posteņu atšifrējumiem (kopija);

5.4. Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu parādiem bankrota procedūras pabeigšanas dienā;

5.5. tiesas nolēmumu par maksātnespējas procesa izbeigšanu sakarā ar bankrota procedūras pabeigšanu (kopija).

III. Nodokļu parādu dzēšana uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuru nodokļu maksājumu pamatparādi tiek kapitalizēti

6. Jautājumu par kapitalizēto valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu, īpašuma nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumu pamatparādu, kā arī ar tiem saistīto nokavējuma naudu un soda naudu dzēšanu izskata, pamatojoties uz Privatizācijas aģentūras iesniegumu un šādiem dokumentiem:

6.1. Privatizācijas aģentūras lēmumu par uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) attiecīgo nodokļu maksājumu pamatparāda kapitalizāciju (kopija);

6.2. izziņu par kapitalizētajiem nodokļu maksājumu pamatparādiem, kura sagatavota saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu maksājumu pamatparādu vai īpašuma nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumu pamatparādu kapitalizāciju;

6.3. dokumentiem ar Uzņēmumu reģistra atzīmi par uzņēmējsabiedrības pamatkapitāla palielināšanu.

7. Jautājumu par īpašuma nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa nokavējuma naudu un soda naudu dzēšanu, ja tās ir saistītas ar šo nodokļu pamatparādu, kas bija izveidojies līdz privatizācijai, un ja uz kapitalizācijas pieteikuma iesniegšanas mēneša pirmo datumu nav īpašuma nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājuma pamatparāda, izskata, pamatojoties uz Privatizācijas aģentūras iesniegumu un šādiem dokumentiem:

7.1. Privatizācijas aģentūras lēmumu par īpašuma nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa nokavējuma naudu un soda naudu summām, kas dzēšamas sakarā ar šo nodokļu maksājumu pamatparādu neesamību (kopija);

7.2. Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par īpašuma nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa nokavējuma naudu un soda naudu summām.

IV. Nodokļu parādu dzēšana individuāliem (ģimenes) uzņēmumiem, arī zemnieku vai zvejnieku saimniecībām dibinātāja–īpašnieka nāves gadījumā

8. Šie noteikumi piemērojami individuālā (ģimenes) uzņēmuma, arī zemnieku vai zvejnieku saimniecības (turpmāk — uzņēmums) dibinātāja–īpašnieka nāves gadījumā, ja tiesa atbilstoši likumam "Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju" nav pasludinājusi uzņēmumu par maksātnespējīgu.

9. Valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu parādus uzņēmumam dibinātāja–īpašnieka nāves gadījumā dzēš, ja no mantiniekiem nav iespējams piedzīt nodokļu parādus, uzņēmumam nav kustamās un nekustamās mantas, pret kuru saskaņā ar likumu var vērst piedziņu, uzņēmumam nav debitorsaistību un pēc Valsts ieņēmumu dienesta paziņojuma par uzņēmuma likvidāciju publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un vietējā laikrakstā nav pieteikušies citi kreditori.

10. Jautājumu par valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu parādu dzēšanu izskata, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta iesniegumu un šādiem dokumentiem:

10.1. paziņojumu par uzņēmuma likvidāciju laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un vietējā laikrakstā (kopijas);

10.2. uzņēmuma dibinātāja–īpašnieka miršanas apliecību vai tiesas nolēmumu par attiecīgās personas atzīšanu par mirušu (kopija);

10.3. tiesu izpildītāju kantora izziņu par tādas mantas neesamību, pret kuru saskaņā ar likumu var vērst piedziņu;

10.4. Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu parādiem iesnieguma iesniegšanas mēneša pirmajā datumā.

11. Ja nav ievēroti šo noteikumu 9.punktā minētie nosacījumi, valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu parādi netiek dzēsti un Valsts ieņēmumu dienests iesniedz tiesā maksātnespējas pieteikumu.

V. Nodokļu parādu dzēšana fiziskajām personām–nodokļu maksātājiem viņu nāves gadījumā

12. Šie noteikumi piemērojami fizisko personu–nodokļu maksātāju nāves gadījumā, ja attiecīgās personas veikušas individuālo darbu, guvušas ienākumus no īpašuma vai citas saimnieciskās darbības.

13. Jautājumu par valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu parādu dzēšanu izskata, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta iesniegumu un šādiem dokumentiem:

13.1. fiziskās personas–nodokļu maksātāja miršanas apliecību vai tiesas nolēmumu par attiecīgās personas atzīšanu par mirušu (kopija);

13.2. tiesas nolēmumu par mantinieku atteikšanos no fiziskās personas–nodokļu maksātāja atstātā mantojuma;

13.3. tiesu izpildītāju kantora izziņu par tādas mantas neesamību, pret kuru saskaņā ar likumu var vērst piedziņu;

13.4. Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu parādiem iesnieguma iesniegšanas mēneša pirmajā datumā.

14. Ja mantiniekiem ir tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju, valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu parādus fiziskās personas–nodokļu maksātāja nāves gadījumā dzēš, ja nav iespējams piedzīt minētos parādus no mantiniekiem.

15. Ja mantiniekiem nav tiesību uz apgādnieka zaudējuma pensiju, sociālā nodokļa parādu vai valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parādu fiziskās personas–nodokļu maksātāja nāves gadījumā dzēš finansu ministrs, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta iesniegumu un šādiem dokumentiem:

15.1. izziņu par sociālā nodokļa parādu vai obligāto apdrošināšanas iemaksu parādu tā mēneša pirmajā datumā, kurā iesniegums iesniegts Finansu ministrijā;

15.2. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izziņu par to, ka mantiniekiem nav tiesību uz apgādnieka zaudējuma pensiju;

15.3. fiziskās personas–nodokļu maksātāja miršanas apliecību vai tiesas nolēmumu par attiecīgās personas atzīšanu par mirušu (kopija).

VI. Noslēguma jautājumi

16. Ja izskata šo noteikumu 5.punktā minēto jautājumu par uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuriem kreditoru sapulces lēmums par bankrota procedūras uzsākšanu pieņemts līdz 1998.gada 18.decembrim, Finansu ministrijā jāiesniedz ar tiesas nolēmumu apstiprināts kreditoru sapulces lēmums par bankrota procedūras uzsākšanu.

17. Atzīt par spēku zaudējušiem:

17.1. Ministru kabineta 1997.gada 11.marta noteikumus Nr.94 "Noteikumi par valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu un nodevu parādu dzēšanu" (Latvijas Vēstnesis, 1997, 73./74.nr.; 1998, 58./59.nr.);

17.2. Ministru kabineta 1998.gada 3.marta noteikumus Nr.75 "Grozījumi Ministru kabineta 1997.gada 11.marta noteikumos Nr.94 "Noteikumi par valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu un nodevu parādu dzēšanu"" (Latvijas Vēstnesis, 1998, 58./59.nr.).  

Ministru prezidents V.Krištopans

Finansu ministrs I.Godmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!