• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.2011., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229211

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 19.aprīlī

Vēl šajā numurā

26.04.2011., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija

Par Eiropas Savienības 2012.gada budžeta projektu

20.aprīlī Eiropas Komisija apstiprināja Eiropas Savienības 2012.gada budžeta projektu, kas tiks iesniegts Eiropas Parlamentam un Eiropas Savienības Padomei. Budžeta projekts 2012.gadam tiks prezentēts 17.maija Eiropas Savienības Ekonomikas un finanšu jautājumu padomes sanāksmē.

Priekšlikums Eiropas Savienības 2012.gada budžeta kopapjomam sastāda 132,7 miljardus eiro maksājumu apropriācijās, tas nozīmē 4,9% lielu pieaugumu salīdzinājumā ar 2011.gada budžetu. Savukārt saistības veido 147,4 miljardus eiro jeb 3,7% pieaugumu, salīdzinot ar 2011.gada budžetu.

Kopumā Finanšu ministrija piesardzīgi vērtē Eiropas Komisijas priekšlikumu tik ievērojamam Eiropas Savienības budžeta maksājumu apropriāciju apjoma palielinājumam. Vienlaikus Finanšu ministrija atzīst nepieciešamību nodrošināt pietiekamu finansējuma plūsmu no Eiropas Komisijas uz dalībvalstīm Kohēzijas politikai, jo, balstoties uz Latvijas iesniegtajiem starpmaksājumu un gala maksājumu pieprasījumiem 2012. un 2013.gadam, šajos gados atmaksās no Komisijas tiek plānots saņemt lielākos apjomus 2007.–2013.gada periodā.

Lai nodrošinātu Latvijas viedokļa saskaņotību, Eiropas Savienības 2012.gada budžeta projekts ir jāvērtē kontekstā ar visām ES politikām, tāpēc Finanšu ministrija sadarbībā ar visām nozaru ministrijām izstrādās par Eiropas Komisijas priekšlikumu Latvijas Republikas pozīciju, kas kalpos par pamatu Latvijas viedokļa paušanai diskusijās Padomē, kuras sāksies pēc Lieldienām.

 

Par nodokļa pilnveides iespējām

Jaunu sistēmisku nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) risinājumu Latvijā būtu ieteicams ieviest no 2013.gada, iekļaujot gan kadastrālās vērtēšanas uzlabošanu, gan nodokļa piemērošanas un likmes plašu izvērtējumu. Ja šādai pieejai tiks saņemts politisks atbalsts, tad 2012.gadā NĪN jomā nevajadzētu ieviest būtiskas izmaiņas, bet atsevišķām pašvaldībām vēl būtu jāmeklē individuāli risinājumi, tā 21.aprīlī vienojās darba grupa, kas ir izveidota ar premjera rīkojumu NĪN sistēmas uzlabošanai un kurā ir valsts un pašvaldību, kā arī uzņēmēju organizāciju pārstāvji.

Darba grupā tika izskatīti Jūrmalas priekšlikumi par nepieciešamajām NĪN izmaiņām, piemēram, neieskaitīt NĪN pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmā, mazināt kadastrālās vērtības ietekmi uz NĪN apjomu, ieviešot vienotu fiksētu maksājumu, ieviest jaunus apliekamos objektus (ieviest tā saukto graustu nodokli) un meklēt iespējas novērst sarežģījumus ar kopīpašumu aplikšanu ar nodokli.

Darba grupā gan neizskanēja vienots pašvaldību pārstāvju atbalsts Jūrmalas priekšlikumiem, piemēram, norādot, ka pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēma ir komplicēts mehānisms, kas sastāv no daudziem parametriem, un nebūtu ieteicams to izjaukt un sagraut tikai atsevišķu pašvaldību problēmu dēļ, bet tās būtu risināmas atsevišķi. Finanšu ministrija papildus norāda, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai ir uzdevums līdz 2011.gada beigām piedāvāt jaunu koncepciju pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmai, tādēļ darba grupā, kas lemj par NĪN, nav iespējams pieņemt gala lēmumus par finanšu izlīdzināšanas sistēmu.

Darba grupa vienojās, ka jānoregulē kopīpašumu aplikšana ar nodokli, kā arī vienojās, ka arī turpmāk noteikti būtu saglabājams noteiktais minimālais NĪN maksājums, turklāt to nosakot kā minimālo maksājumu vienam īpašniekam par vienu nodokļa objektu, lai neveidotos situācija, ka pašvaldības izdevumi nodokļa administrēšanai ir daudzkārt lielāki nekā iekasējamā nodokļa summa, kas ir, piemēram, pāris santīmu.

Darba grupa vienojās politiķiem lēmumu pieņemšanai piedāvāt abus piedāvātos konceptuālos NĪN aprēķināšanas risinājumus – gan risinājumu, kas balstās uz kadastrālo vērtību, gan arī risinājumu, kas papildus tam paredz visiem maksātājiem noteikt arī vienu fiksētu nodokļa maksājumu.

Finanšu ministrija darba grupu informēja par pašlaik likumā noteiktajiem NĪN atbrīvojumiem un atvieglojumiem. Tika diskutēts par to lietderību un saglabāšanas vai atcelšanas nepieciešamību, un šī diskusija turpināsies nākamajā darba grupas sēdē.

Saskaņā ar premjera rīkojumu, ar ko tika izveidota darba grupa, tās sagatavotie priekšlikumi NĪN sistēmas pilnveidei ir jāiesniedz Ministru kabinetā līdz 1.jūlijam, taču Finanšu ministrija plāno jau maijā sākotnējos priekšlikumus nodot politiķu diskusijām.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!