• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lauksaimnieki paši - par savu saimniekošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.1999., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22897

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lauksaimnieki paši - par savu saimniekošanu (turpinājums)

Vēl šajā numurā

18.03.1999., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lauksaimnieki paši — par savu saimniekošanu

Oļģerts Krastiņš, LZA akadēmiķis, Latvijas Statistikas institūta laboratorijas vadītājs, Inese Katkovska, asistente, — "Latvijas Vēstnesim"

Mūsdienu zinātnē, arī lauksaimniecībā un uzņēmējdarbības vadībā, galvenokārt cenšas izmantot objektīvus datus: skaitļus, kas iegūti skaitīšanas, mērīšanas, svēršanas un citu instrumentu nolasījumu rezultātā. Tādi dati veido statistikas lielāko daļu. Tomēr dažos gadījumos speciālistu izjūta un nojauta aptver tādus procesus, ko instrumenti vēl nefiksē, izjūt nākotnes iespējas un sagaidāmās grūtības. Tos tikai ar lielām pūlēm varētu atspoguļot prognozēšanas modeļos. Tādēļ mūsdienu statistika un īpaši socioloģija vairs neaprobežojas vienīgi ar tā saucamo faktisko datu reģistrāciju, bet vāc un apstrādā dažādus ekspertīzes vērtējumus. Ražošanas uzņēmumu vadītāju vērtējumus periodiski vāc Latvijas Statistikas institūts (LSI) kopā ar Latvijas Centrālo statistikas pārvaldi (CSP). Šādas aptaujas aptver rūpniecību, lauksaimniecību, būvniecību, mazumtirdzniecību, sociālās statistikas ietvaros — arī iedzīvotāju mājsaimniecības. Tādas aptaujas svešvārdā sauc par konjunktūras aptaujām (skat. "Konjunktūras un patērētāju apsekojumu rezultāti. 1999.gada 1.ceturksnī. Statistikas biļetens. R.: CSP, LSI, 1999.g., 36 lpp.).

Iedzīvotāju lauku saimniecību apsaimniekotāju pašvērtējumus LSI un CSP pirmo reizi savāca 1997.gada 1.pusgadā, iegūstot 1092 apstrādei derīgas anketas. 1997.gada 2.pusgadā un 1998.gada 1.pusgadā notika statūtsabiedrību un valsts saimniecību vadītāju aptaujas, iegūstot attiecīgi 375 un 326 apstrādei derīgas anketas. 1998.gada 2.pusgadā notika atkārtota iedzīvotāju lauksaimniecības uzņēmumu (zemnieku, piemājas un lauku palīgsaimniecību) vadītāju aptauja, iegūstot 1838 apstrādei derīgas anketas. Statūtsabiedrību un valsts saimniecību vadītāju aptaujā anketas izsūtīja visiem šādiem uzņēmumiem, bet iedzīvotāju saimniecību apsaimniekotāju aptaujā izmantoja reprezentatīvu gadījumizlasi, aptverot visus Latvijas rajonus.

Šajā rakstā aplūkosim pēdējās iedzīvotāju saimniecību apsaimniekotāju aptaujas rezultātus, īpašu uzmanību veltot vērtējumu īpatnībām Latvijas novados. Novadu skatījumā šādi dati izstrādāti pirmoreiz.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!