• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs: Piedaloties NATO ārlietu ministru neformālajā tikšanās reizē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.04.2011., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228905

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrs: Uzturoties darba vizītē Vācijā

Vēl šajā numurā

19.04.2011., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrs: Piedaloties NATO ārlietu ministru neformālajā tikšanās reizē

14.aprīlī Berlīnē, Vācijā, notika NATO ārlietu ministru neformāla tikšanās. NATO dalībvalstu un operācijā Lībijā iesaistīto partnervalstu ministri pārrunāja jautājumus par starptautiskās sabiedrības iesaisti ANO rezolūciju nr.1970 un 1973 izpildē civiliedzīvotāju aizsardzībai un turpmākajiem soļiem Lībijas krīzes situācijas risināšanai. Ministri apstiprināja kopīgu Lībijas paziņojumu, kura uzsvērts, ka saskaņā ar ANO mandātu NATO turpinās operāciju, līdz tiks sasniegti šādi mērķi: tiks novērsti Lībijas režīma uzbrukumi un uzbrukuma draudi pret civiliedzīvotājiem un apdzīvotām vietām; režīms pārbaudāmā veidā atvilks visus militāros spēkus no visām Lībijas apdzīvotajām vietām, kurās tie ir iegājuši ar spēku; režīms ļaus īstenot drošu un netraucētu humānās palīdzības pieeju visiem Lībijas iedzīvotājiem, kuriem tā ir nepieciešama.

Tāpat notika ministru sēde ISAF valstu formātā, kuras uzmanības centrā bija jautājumi par atbildības par drošību nodošanas uzsākšanu afgāņiem, kā arī ilgtermiņa NATO un Afganistānas sadarbību. Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis uzsvēra lielo nozīmi, ko piešķiram Afganistānas valdības lēmumam pakāpeniski pārņemt atbildību par visu Afganistānas drošību līdz 2014.gadam. Viņš apliecināja Latvijas ilgtermiņa saistības Afganistānā, tomēr uzsvēra, ka afgāņu drošības pasākumiem jābūt uzturamiem ilgtermiņā, valdībai pastāvīgi jāvelta uzmanība labas pārvaldības un likuma varas nostiprināšanai. Ārlietu ministrs norādīja, ka Latvija pilda svarīgus pienākumus ISAF nemilitāro preču tranzīta maršutā. Tāpat Ģ.V.Kristovskis informēja klātesošos par Latvijas valdības lēmumu piešķirt līdzekļus NATO–Krievijas narkotiku apkarošanas projektam. Ministru kabinets atbalstījis Ārlietu ministrijas iniciatīvu piešķirt 30 000 ASV dolāru NATO–Krievijas padomes projektam narkotiku apkarošanas apmācības jomā. Kopīgais projekts sākts 2006.gadā, un tā mērķis ir nodrošināt Afganistānas, Pakistānas un Centrālāzijas valstu speciālistu apmācību un stiprināt šo valstu tiesībsargājošo institūciju spējas narkotiku apkarošanas jomā. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar ANO narkotiku un noziedzības apkarošanas (UNDOC) biroja atbalstu. Piešķirot līdzekļus šim projektam, Latvija atbalsta starptautiskās sabiedrības centienus situācijas stabilizēšanā Afganistānā, veicina NATO un Krievijas praktisko sadarbību Afganistānas kontekstā, kā arī ilgtermiņā sniedz nozīmīgu ieguldījumu narkotiku apkarošanas jomā.

15.aprīlī ārlietu ministrs Ģ.V.Kristovskis turpināja dalību NATO ārlietu ministru neformālajā sanāksmē Berlīnē, kuras ietvaros notika Ziemeļatlantijas Līguma padomes tikšanās, kā arī NATO un Gruzijas komisijas, NATO un Ukrainas komisijas un NATO un Krievijas padomes sēdes.

Atbilstoši NATO Lisabonas samita apstiprinātajai NATO Stratēģiskajai koncepcijai un Lisabonas samita deklarācijai ministri apstiprināja dokumentu paketi, kas veido elastīgākas, atvērtākas un efektīvākas NATO partnerības politikas ietvaru un konsultāciju mehānismus ar partneriem par kopīgiem drošības izaicinājumiem. Ģ.V.Kristovskis pauda atbalstu NATO lēmumam arī turpmāk stiprināt NATO partnervalstu, kas piedalās NATO operācijas, iesaisti NATO lēmumu veidošanā. Ministrs uzsvēra, ka Lībijas operācija ir apliecinājums tam, ka NATO sadarbībā ar starptautiskajām organizācijām, sevišķi ANO un ES, ir nepieciešama un abpusēji izdevīga. Ministrs akcentēja nemainīgo Latvijas atbalstu NATO un ES stratēģiskās partnerības stiprināšanai.

NATO un Gruzijas komisijas sēdes laikā ārlietu ministri apmainījās viedokļiem par NATO un Gruzijas attiecību attīstību, kā arī reģionālas drošības izaicinājumiem. Latvijas ārlietu ministrs Ģ.V.Kristovskis pauda stingru Latvijas atbalstu Gruzijas teritoriālai integritātei un uzsvēra, ka Gruzijai jāveic pilnīga pamiera nosacījumu izpilde, kā arī atkārtoja Lisabonas samita valstu un valdību vadītāju pausto aicinājumu Krievijai pildīt tās starptautiskās saistības. Ministrs apsveica Gruzijas progresu NATO integrācijā un apliecināja Latvijas atbalstu Gruzijas demokrātiskajām reformām un dalībai NATO.

NATO un Ukrainas komisijas sēdes laikā ministri apmainījās viedokļiem par NATO un Ukrainas attiecībām. Ārlietu ministrs uzsvēra, ka NATO un Ukrainas Ikgadējā nacionālā sadarbības programma ir pamats abpusēji izdevīgu attiecību veidošanai.

Tāpat notika NATO un Krievijas padomes sēde, kuras laikā Latvijas ārlietu ministrs apliecināja atbalstu Lisabonas samita lēmumiem NATO un Krievijas kontekstā, īpaši uzsvērdams, ka attiecībās jāievēro abpusēja uzticēšanās, transparence un paredzamība. Ģ.V.Kristovskis uzsvēra, ka Latvija novērtē pozitīvo attiecību dinamiku, atzīmējot sadarbības potenciālu pretraķešu aizsardzības jomā un Afganistānas kontekstā. Ārlietu ministrs informēja NATO un Krievijas padomes dalībniekus par Latvijas valdības lēmumu piešķirt 30 000 ASV dolāru NATO un Krievijas narkotiku apkarošanas projektam.

Ārlietu ministrijas
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!