• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jubilejas monētas "Miglā asaro logs" laišanu apgrozībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.04.2011., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228883

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds":

Vēl šajā numurā

19.04.2011., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jubilejas monētas “Miglā asaro logs” laišanu apgrozībā


Monētas priekšpuse (averss):
Loga motīvs. Labajā pusē uz rāmja uzraksts MIGLĀ ASARO, kreisajā pusē uz augšējās rūts slīpi uz augšu vietots uzraksts LATVIJAS, uz apakšējās – REPUBLIKA, labajā pusē uz augšējās rūts – uzraksts 1 LATS. Uz rūtīm attēloti lūpu nospiedumi un lapas.

Monētas aizmugure (reverss):
Akmens bruģis, augšējā stūrī kreisajā pusē slīpi uz augšu vietots uzraksts ALEKSANDRS, labajā pusē – ČAKS. Apakšējā stūrī kreisajā pusē pulēts lapas attēls ar matētu lūpu nospiedumu uz tā, labajā pusē – slīpi uz augšu vietoti gadskaitļi 1901–1950.

Monētas josta:
Gluda.

Nominālvērtība: 1 lats; Svars: 26,00 g, forma: kvadrāts, laukuma izmērs: 32 x 32 mm;

Metāls: 925º sudrabs, kvalitāte: proof; Kalta 2011.gadā Rahapaja Oy (Somija);

Mākslinieki: Ilmārs Blumbergs (grafiskais dizains),

Ligita Franckeviča (plastiskais veidojums).


Latvijas Banka 15.aprīlī laida apgrozībā 1 lata monētu “Miglā asaro logs”.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Šogad aprit latviešu dzejnieka Aleksandra Čaka (1901–1950) simtdesmitā jubileja. Izcilu profesionālu dzejnieku latviešiem ir daudz, bet A.Čaks ir viens no tautas patiesi mīlētajiem, kurš spēcīgi ietekmējis arī savu kolēģu daiļradi.

Neparasti, ka tautas mīlēto dzejnieku saraksta augšgalā ir nevis nekomplicētas, viegli uztveramas dzejas autors, bet lielais latviešu modernists un urbānists A.Čaks. Viņa literārais devums ir daudzveidīgs, plašs un mākslinieciski spožs. Dažādos laikos dzejnieks konservatīvu un dogmatisku kritiķu paļāts gan par huligānismu, proti, sabiedrības pabērnu attēlošanu un neglītā estetizēšanu, gan par neskaidru un samākslotu tēlainību. Tomēr A.Čaka dzeja iekaroja lasītāju sirds un ārkārtīgi spēcīgi ietekmēja laikabiedrus un arī nākamo paaudžu latviešu dzejniekus dzimtenē un trimdā – gan rīdzinieku Ojāru Vācieti, gan ņujorkieti Linardu Taunu. A.Čaka izteiksmē neierasti svaigā, ritmiski daudzveidīgā un profesionāli izkoptā dzeja vienmēr ir psiholoģiski patiesa un latviešu poēzijai neraksturīgi bagāta ar dažādiem personāžiem – latviešu strēlniekiem, Rīgas pašpuikām un arī teiksmainiem tēliem. Tāpat dzejnieks mīlējis un apdziedājis dabu – romantiskos bruģakmeņus un arī ne pārāk pievilcīgos prusakus.

Daudzi A. Čaka dzejoļi ir ļoti muzikāli, un šķiet, ka melodija jau dzejas rindās ierakstīta, turklāt dzejnieks darbiem nosaukumā rakstījis vārdu “romance” vai “dziesma”. Tomēr komponisti ilgi nespēja atrast atslēgu dzejnieka tēliem pārbagātajai un ritmiski daudzveidīgajai dzejai. A.Čaka dzīves laikā daži dzejoļi ieguva anonīmu autoru melodijas, un pati populārākā ir dziesma “Atzīšanās”, kas sākas ar dzejas rindu “Miglā asaro logs. Ko tur liegties, nav vērts...”. Tāpat kā vairākums dziesmu pasaulē, tā vēsta par mīlestību. Daži A.Čaka laikabiedri atcerējās, ka dzejnieks pret dziesmas “Atzīšanās” popularitāti izturējies atturīgi – nedz pārlieku līksmojis, nedz arī sūkstījies, bet dzejolis folklorizējās. Kad latvieši sanāk kopā izdziedāt priekus un bēdas, vienmēr skan arī dziesma “Atzīšanās”, apburot ar svaigiem, nesamākslotiem tēliem un smeldzīgu lirismu, kurā nav seklas sentimentalitātes. Dziesmas tēli devuši ierosmi arī mākslinieka Ilmāra Blumberga veidotajam monētas vizuālajam risinājumam.

Sudraba 1 lata monēta “Miglā asaro logs” ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža – 7000 eksemplāru. A.Čakam veltītā monēta būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – 33,20 lati.

Mārtiņš Grāvītis,
Latvijas Bankas preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!