• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par veselības aprūpes uzlabošanu ar e-veselību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.04.2011., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228718

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

14.04.2011., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par veselības aprūpes uzlabošanu ar e-veselību

Eiropas Komisija vēlas uzklausīt iedzīvotāju un citu ieinteresēto personu viedokli par to, kā ES var palīdzēt plaši sniegt kvalitatīvas un efektīvas veselības aprūpes priekšrocības, piemērojot informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) (t.s. e-veselību). IKT jau ir galvenā loma daudzu veselības aprūpes sistēmas problēmu risināšanā visā ES, tostarp iedzīvotāju novecošanas, hronisku slimību, arvien samazināta budžeta un veselības aprūpes darbinieku trūkuma radītās problēmas, piemēram, ir iespēja noteikt diagnozi no attāluma, no attāluma uzraudzīt pacienta stāvokli, kā arī drošā veidā nodot pacienta slimības vēstures informāciju citam medicīnas darbiniekam. Tomēr e-veselībai vēl ir ievērojams attīstības potenciāls nākotnē. E-veselība var sniegt arī svarīgu ieguldījumu, ļaujot cilvēkiem, it īpaši gados vecākiem cilvēkiem, baudīt cienīgāku un neatkarīgāku dzīvi. Arvien vairāk un vairāk pacientu aktīvi izmanto tehnoloģijas, lai uzzinātu par slimībām un pat spētu vadīt savu stāvokli. E-veselība nekad neaizstās cilvēka roku pieskārienu, bet tā ļaus veselības aprūpes darbiniekiem vairāk laika veltīt tiešiem kontaktiem ar pacientu. E-veselības veicināšana ir Eiropas digitalizācijas programmas galvenais mērķis. Apspriešana notiks tiešsaistē līdz 25.maijam. Atbildes tiks izmantotas, lai sagatavotu e-veselības rīcības plānu 2012.–2020.gadam, kas Komisijai ir jāiesniedz līdz 2011.gada beigām.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Nēlī Krūsa, kas atbild par digitalizācijas programmu, teica: “Laikā, kad cilvēkiem un valdībām ir jātaupa katrs eiro, e-veselība var palīdzēt uzlabot veselības aprūpes sistēmu efektivitāti un veicināt ekonomiku, kā arī tā dod papildu iespējas pacientiem. Es ceru, ka visi izteiks savu viedokli par to, kā e-veselību vislabāk izmantot, lai ieguvēji būtu visi.”

Komisija aicina visas ieinteresētās personas, tostarp veselības aprūpes speciālistus un pacientus, sniegt atsauksmes par e-veselības galvenajiem ieguvumiem, galvenajiem šķēršļiem, kas traucē tās plašu ieviešanu un kas Eiropas Komisijai būtu jādara, lai tos pārvarētu. Turklāt ieinteresētās personas var darīt zināmu savu viedokli par labākajiem veidiem, kā uzlabot sadarbspēju, par to, kā Komisijai jārisina juridiskie jautājumi, kas saistīti ar e-veselību, un par labākajiem inovāciju atbalsta veidiem.

Jo īpaši aptaujas mērķis ir uzzināt viedokļus par šādiem mērķiem: palielināt informētību par e-veselības ieguvumiem un iespējām; risināt e-veselības tehnoloģiju sadarbspējas problēmas; uzlabot e-veselības juridisko noteiktību; atbalstīt e-veselības inovāciju un pētniecību.

Gaidāmo e-veselības rīcības plānu 2012.–2020.gadam varēs balstīt uz pirmo šādu rīcības plānu, kas tika sākts 2004.gadā. Tā mērķis būs turpināt šā plāna pasākumu izstrādi un nodrošināt ilgtermiņa redzējumu par e-veselību Eiropā, saistot to ar Eiropas digitalizācijas programmu, kā arī Inovācijas savienību un Eiropas Inovācijas partnerību aktīvām un veselīgām vecumdienām.

Aptauja arī palīdzēs Komisijai izvērtēt, vai tās ierosinātie politikas mērķi ir tehniski iespējami, praksē īstenojami un atbilst ieinteresēto personu cerībām. Atbildes jāiesniedz līdz 25.maijam, un tās tiks izmantotas e-veselības rīcības plāna 2012.–2020.gadam izstrādei.

 

 

Vispārīga informācija

Pamatiniciatīvas “Eiopas digitaizācijas programma” un “Inovācijas savienība” tika sāktas 2010.gadā kā “Eiropa 2020 – Stratēģija gudrai, ilgtspējīgai un integrējošai izaugsmei” daļa. Abās pamatiniciatīvās e-veselībai paredzēta nozīmīga loma. Eiropas digitālā programma ietver vairākus mērķtiecīgus e-veselības pasākumus un mērķus, kas ir daļa no plašākas stratēģijas, kas tiecas uz ilgtspējīgu veselības aprūpi un ar IKT palīdzību nodrošinātu cienīgu un neatkarīgu dzīvi. Stratēģija “Inovācijas savienība” izmēģinājuma kārtā ievieš Eiropas inovācijas partnerību aktīvām un veselīgām vecumdienām, ko īstenos 2011.gadā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļaa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!