• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par demogrāfisko situāciju valstī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2011., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228543

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem Finanšu nodrošinājuma likumā

Vēl šajā numurā

12.04.2011., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par demogrāfisko situāciju valstī

Demogrāfijas politika jāveido kā kompleksu un ilgtermiņa pasākumu kopums, kas iedzīvotājiem dod pārliecību, ka ģimenes ar bērniem ir valsts prioritāte. To 5.aprīlī, diskutējot par demogrāfisko situāciju valstī, uzsvēra Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti.

“Dzimstības veicināšanai jābūt valsts prioritātei, jo bez jaunās paaudzes nav lielas jēgas izvirzīt stratēģiskus valsts attīstības mērķus un būvēt nākotnes ieceres, ja nebūs, kas tās realizē,” pauda komisijas priekšsēdētājas biedrs Jānis Strazdiņš. “Svarīga loma ir jauniešu izglītošanai un ģimenes vērtību popularizēšanai – tie ir jautājumi, kam vērību pievērsīs mūsu komisija.”

Komisijas deputāti bija vienisprātis, ka demogrāfijas politika jāskata kā visu valsts institūciju kompleksa rīcība, kurā aktīvāka loma jāieņem arī parlamentam. Šodien demogrāfijas problēma bija divu parlamenta komisiju darba kārtībā, un šai jomai uzmanība būtu jāpievērš arī citās Saeimas komisijās, pauda deputāti.

Nav vienas brīnumreceptes demogrāfijas problēmas atrisināšanai, tāpēc jāīsteno daudzi savstarpēji saistīti pasākumi, teica komisijas deputāts Raivis Dzintars. Viņš atzina, ka liela loma ir arī attieksmei – valstij jāparāda, ka bērni ir tās lielākā vērtība. R.Dzintars pieļāva, ka pensijas lielumam jābūt atkarīgam arī no personas bērnu sociālajām iemaksām.

Šādu ierosinājumu pozitīvi vērtēja vairāki komisijas deputāti. Deputāts Ints Dālderis pauda pārliecību, ka sasaiste ar personas bērniem būtu jāveido ne tikai pensijām, bet arī citiem valsts sociālajiem maksājumiem.

Bērnu dzimstību var veicināt ar dažādiem tiešiem un netiešiem pasākumiem, taču Latvijas gadījumā, kad sāpīgākā problēma ir sliktā ekonomiskā situācija, jāizmanto ekonomiskie līdzekļi, uzskata deputāts Oskars Zīds.

Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūta vadošā pētniece Pārsla Eglīte komisijas sēdē skaidroja, ka Latvija saskarsies ar iedzīvotāju skaita samazināšanos un novecošanos, taču, cik lielā mērā šie procesi norisināsies, atkarīgs arī no valsts īstenotās politikas.

Eiropas Savienībā šobrīd augstākā dzimstība ir Īrijā, Francijā, Lielbritānijā un Skandināvijas valstīs. Šajās valstīs lielā mērā atrisināta bērnudārzu pieejamība, savukārt Latvijā lauvas tiesu no atbalsta jaunie vecāki saņem bērna pirmajā dzīves gadā, raksturoja P.Eglīte. Viņa skaidroja, ka demogrāfiskā situācija atkarīga arī no emigrācijas, jo no valsts aizbraukt izvēlas pārsvarā jauni cilvēki, kas ir potenciālie vecāki. Pētniece komisijai prezentēja ieteicamo rīcību situācijas uzlabošanai. Arī Latvijas Universitātes pārstāvji Māris Purgailis un Roberts Škapars aicināja īstenot tādu valsts pieeju, kas balstās dažādu nozaru veiksmīgā sadarbībā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!