• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2011.gada 6.aprīļa ārkārtas sēdes stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2011., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228505

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par iekšējā tirgus rezultātu apkopojumu

Vēl šajā numurā

12.04.2011., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas 2011.gada 6.aprīļa ārkārtas sēdes stenogramma

Sēdi vada Latvijas Republikas 10.Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Pulkstenis ir 8.30. Lūdzu, ieņemiet vietas!

Sākam Saeimas 2011.gada 6.aprīļa ārkārtas sēdi.

Šodienas sēdes darba kārtībā ir desmit darba kārtības punkti, un tie visi ir Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem, kas ietilpst šāgada valsts budžeta grozījumu likumprojektu paketē.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts budžetu 2011.gadam”” nodot visām Saeimas komisijām un noteikt, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli viens deputāts var runāt „par”, viens – „pret” likumprojekta nodošanu komisijai.

Vārds deputātam Imantam Parādniekam.

I.Parādnieks (VL–TB/LNNK frakcija).

Labrīt, cienījamais sēdes vadītāj! Godātie kolēģi! Kamēr tingeltangeļu balagāns viesojas pie Raiņa pieminekļa un katedrāles, bet mirušu cilvēku ķermeņu izstāde tiek eksponēta lielveikalā, cirks sāk savu viesošanos Saeimā. (Zālē troksnis. Starpsaucieni.)

Kā uz burvju mākslinieka Pandolfīni mājiena nepilnu 20 stundu laikā deputātiem pārdabiski tiek iedvesta vispilnīgākā izpratne par likumprojektu, ko viņi, ne nomodā, ne sapnī neredzējuši, jau ir gatavi pieņemt.

Ja koalīcijas pārstāvjus, izpildvarām vienojoties, pielīdzinātu orākuliem, tad, protams, varam viņiem uzticēties akli, lieki neiedziļinoties budžeta grozījumos un par likumprojekta nodošanu komisijām nobalsojot kā mēnessērdzīgie. Un tauta jau ir pieradusi, ka tās ievēlētie priekšstāvji dara tās prātam neaptveramas lietas. Šajā gadījumā gan lietas neaptvers arī paši deputāti.

Vai ir iespējams 20 stundu laikā pēc Saeimas Prezidija lēmuma sasaukt ārkārtas sēdi, pagūt uzzināt, kas grozījumos iekļauts, un vēl 24 stundu laikā jēgpilni izskatīt komisijās un rītdienas kārtējā sēdē pieņemt tos pirmajā lasījumā? Kas melo – teiks „jā”.

Vai pagājušā gada beigu situācija, kad budžeta pieņemšanas laikā liela daļa deputātu nespēja atbildēt, kāds ir valsts izdevumu un ieņēmumu plānotais apjoms, bija par maz apkaunojoša? Tā ir cunami stila pieeja – steidzināti pieņemt likumprojektu nedēļas laikā, lai gan spēkā tam jāstājas tikai pēc trim mēnešiem, tajā pašā laikā „garajā marinādē” noturot tādus būtiskus grozījumus, kādi ir grozījumi likumā „Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”.

Nacionālās apvienības vārdā apsolu, ka brīdī, kad ar jums, koalīcijas pārstāvjiem, būsim mainītās lomās, mēs ar valsts nākotnei vitāli svarīgiem budžeta grozījumiem visus iepazīstināsim laikus un pamatīgi: gan citu frakciju deputātus, gan savējos, tā izrādot cieņu un dodot iespēju kaut dažas dienas apjomīgās dokumentu paketes apjēgšanai. Arī tālab, lai tos pagūtu apspriest frakciju sēdēs, kurās atbildīgās komisijas deputāti varētu pagūt informēt savus kolēģus par likumprojektu būtību.

Bet varbūt tas ir jūsu ārzemju stils? Personīgi Coca-Cola nelietoju. Tās sastāvā esot purgens. Šāds, „pa vieglo” caurlaists, likumprojekts nav nosaucams pat par steigu. Drīzāk – par caureju, kas liecina par nopietnām koalīcijas veselības problēmām.

Vai tiešām pozīcijas deputāti visi kā viens atkal ir gatavi spiest pogas līdzīgi pelēm Pavlova eksperimenta laikā? Vai tiešām nevienam nav pašcieņas un jēgas vismaz apšaubīt „a, nu ka, balso!” pavēlētāju nemaldīgumu? Un tam ir pamats.

Kā liecina mana līdzšinējā nelielā pieredze, par iespējamo nodokļa palielināšanu azartspēļu automātiem – tikai šajā vienīgajā punktā! – ierēdņi var pamanīties kļūdīties aprēķinos par vienu miljonu latu.

Nacionālā apvienība nevar balsot „par” likumprojektiem, kurus nav iespējams pagūt nedz iepazīt, nedz izvērtēt.

Aicinām un lūdzam šo „cunami” jeb ”ātrās caurejas” stila politiskā absurda praksi pārtraukt.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Jānim Reiram. Viņš acīmredzot runās „par” likumprojekta nodošanu komisijām.

J.Reirs (frakcija „Vienotība”).

Augsti godātais sēdes vadītāj! Godātie kolēģi! Es tiešām runāšu „par” šā likumprojekta nodošanu izskatīšanai. Es negribēju runāt, bet Parādnieka kunga fantastiski brīnišķīgā runa, par kuru, es domāju, viņam kādreiz būs kauns, mani pamudināja vienkārši vienu mazu remarku pateikt.

Šie budžeta grozījumi, šis plāns, komisijai tika prezentēts pirms viena mēneša, un visiem Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas locekļiem bija iespēja iepazīties ar iespējamiem grozījumiem budžetā un nodokļos apmēram 50 miljonu latu apmērā.

Šis budžeta grozījums piedāvā 22 vai 23 miljonu latu palielinājumu no nodokļiem un akcīzēm un samazinājumu 6 miljonu latu apmērā no valsts pārvaldes. Tātad mēs kopā ar Finanšu ministriju prezentējām visām Saeimā esošajām frakcijām daudz lielāku konsolidācijas iespēju.

Šeit nekā jauna nav! Tas ir pirms mēneša komisijā prezentēts.

Paldies, kolēģi! Lūdzu atbalstīt likumprojekta nodošanu komisijām.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Viens deputāts ir runājis „par”, viens – „pret” likumprojekta nodošanu komisijām.

Lūdzu zvanu! Balsosim par Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta „Grozījumi likumā „Par valsts budžetu 2011.gadam”” nodošanu visām Saeimas komisijām, nosakot, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 51, pret – 36, atturas – 5. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Azartspēļu un izložu likumā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem ir iebildumi. Līdz ar to nepieciešams balsojums.

Lūdzu zvanu! Balsosim par Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta „Grozījumi Azartspēļu un izložu likumā” nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 56, pret – 7, atturas – 29. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neie... Es nesapratu... Ir iebildumi? (No zāles: „Ir!”) Deputātiem ir iebildumi. Līdz ar to mums šis jautājums ir jāizšķir balsojot.

Lūdzu zvanu! Balsosim par Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta „Grozījumi likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”” nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 51, pret – 40, atturas – 1. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījums Dzelzceļa likumā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti iebilst. Lūdzu zvanu! Balsosim par Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta „Grozījums Dzelzceļa likumā” nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 51, pret – 40, atturas – 1. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Saskaņā ar Kārtības rulli viens deputāts var runāt „par”, viens – „pret” likumprojekta nodošanu komisijai.

Vārds deputātei Aijai Barčai... Ā, nē, deputāte Barča acīmredzot vēlas kaut ko papildināt par komisijām, runājot par procedūru.

Lūdzu, ieslēdziet viņai mikrofonu!

A.Barča (ZZS frakcija).

Godātais sēdes vadītāj! Kolēģi! Es aicinu šo likumprojektu un arī nākamos divus likumprojektus nenodot Sociālo un darba lietu komisijai, jo atbilstoši Saeimas kārtības rullim mēs nevaram šodien sasaukt otro komisijas sēdi. Un tāpēc, lai netraucētu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas lietišķu darbu un nesadalītu Labklājības ministrijas ierēdņus pa divām komisijām, es lūdzu šo likumprojektu nodot tikai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Jūsu viedoklis ir skaidrs. Vai deputātiem ir iebildumi pret to, ka šis likumprojekts netiek nodots Sociālo un darba lietu komisijai? (No zāles: „Ja jau viņai vienalga – mums arī!”) Deputāti neiebilst. Līdz ar to mums ir jāizšķir vēl jautājums par to, vai mēs šo likumprojektu nododam tikai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot to par atbildīgo komisiju. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti iebilst. Lūdzu zvanu! Balsosim par Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta „Grozījumi likumā „Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam”” nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 51, pret – 13, atturas – 28. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījums likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Taču, kā mēs jau vienprātīgi nolēmām, tad Sociālo un darba lietu komisijai mēs šo likumprojektu nenodosim. Vai deputātiem ir iebildumi pret to, ka šis likumprojekts tiek nodots Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai? (No zāles: „Jā!”) Deputāti iebilst. Lūdzu zvanu! Balsosim par Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta „Grozījums likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 51, pret – 14, atturas – 27. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Taču, kā mēs jau iepriekš vienojāmies, Sociālo un darba lietu komisijai mēs nenodosim šo likumprojektu, jo deputātiem nebija iebildumu. Vai ir iebildumi pret šā likumprojekta nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai? Deputātiem ir iebildumi. Lūdzu zvanu! Balsosim par Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta „Grozījumi likumā „Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”” nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 51, pret – 13, atturas – 28. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi Tiesu izpildītāju likumā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu „Grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti iebilst. Lūdzu zvanu! Balsosim par Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta „Grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli”” nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 51, pret – 37, atturas – 4. Likumprojekts komisijai nodots.

Godātie kolēģi! Līdz ar to visa šodienas ārkārtas sēdes darba kārtība ir izskatīta.

Lūdzu zvanu reģistrācijai! Lūdzu reģistrācijas režīmu! Lūdzu reģistrācijas rezultātu!

Reģistrācijas rezultātu nolasīšanai vārds Saeimas sekretāra biedram Dzintaram Rasnačam.

Dz.Rasnačs (10.Saeimas sekretāra biedrs).

Labrīt, godātie kolēģi! Nav reģistrējušies: Solvita Āboltiņa, Andris Buiķis, Visvaldis Lācis, Imants Viesturs Lieģis, Kārlis Šadurskis, Inese Šlesere, Ainārs Šlesers un Edgars Zalāns.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Līdz ar to Saeimas 2011.gada 6.aprīļa ārkārtas sēdi pasludinu par slēgtu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!