• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts telesakaru regulatoru neatkarības nodrošināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2011., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228431

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zinātnes un kultūras darbinieki – par Latviju un latvisko

Vēl šajā numurā

08.04.2011., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija:
Par valsts telesakaru regulatoru neatkarības nodrošināšanu

Patērētāji un uzņēmēji Latvijā tagad ir labāk aizsargāti pret negodīgu konkurenci telesakaru tīklos, jo Latvija, reaģējot uz Eiropas Komisijas sākto pienākumu neizpildes procedūru, ir veikusi pasākumus, lai izpildītu ES noteikumus par valsts telesakaru regulatoru neatkarību. Konkrēti, Latvija tagad ir skaidri nodalījusi iestādes, kas izdod telesakaru noteikumus, no iestādēm, kas sniedz telesakaru pakalpojumus, – Satiksmes ministrija ir nodevusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai telesakaru regulēšanas funkcijas attiecībā uz radiofrekvencēm un numerāciju. Šī nošķiršana, kas pazīstama arī kā strukturāla atdalīšana, ir būtiska, lai saglabātu valsts telesakaru regulatoru objektivitāti, garantējot taisnīgu regulēšanu patērētājiem un uzņēmējiem un saglabājot konkurenci. Tādēļ Komisija ir slēgusi pienākumu neizpildes procedūru pret Latviju, ko tā sāka 2008.gadā.

Saskaņā ar ES telesakaru noteikumiem valdības struktūrvienības ar regulēšanas pienākumiem nedrīkst vienlaikus būt valstij piederošu telesakaru uzņēmumu īpašnieces vai kontrolētājas. Tas ir būtisks princips, kas garantē valstu telesakaru regulatoru neatkarību un objektivitāti un tādējādi nodrošina taisnīgu regulāciju patērētāju un efektīvas konkurences interesēs. Šie noteikumi it sevišķi palīdz izvairīties no potenciāla interešu konflikta, kas varētu rasties, ja viena un tā pati iestāde ne tikai pārrauga konkurenci telesakaru tirgos, bet arī kontrolē valstij piederošus operatorus, kas piedāvā telesakaru pakalpojumus.

Pienākumu neizpildes procedūru Komisija sāka tādēļ, ka Latvijas Republikas Satiksmes ministrijai, kas atbildēja par radiofrekvenču un numerācijas pārvaldību, bija arī īpašumtiesības un kontroles funkcijas valstij piederošā sakaru tīklā un pakalpojumu sniedzējos uzņēmumos.

Tagad šos telesakaru regulēšanas uzdevumus Satiksmes ministrija ir nodevusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. Jaunā ministrija no Satiksmes ministrijas ir pārņēmusi arī Elektronisko sakaru direkcijas pārraudzību – šī specializētā valdības telesakaru aģentūra atbild par radiofrekvenču tehnisko pārvaldību, plānošanu un tiesību izpildi.

Rezultātā Latvijas Satiksmes ministrija, kuras kontrolē paliek attiecīgie valstij piederošie elektronisko sakaru uzņēmumi, vairs nav ne tieši, ne netieši atbildīga par telesakaru regulēšanas darbībām Latvijā.

Saistībā ar telesakaru regulatoru neatkarību vai efektīvu strukturālu atdalīšanu Komisija ir sākusi procedūru ne tikvien Latvijā, bet arī vairākās citās valstīs. Vēl nav pabeigtas lietas pret Lietuvu, Rumāniju un Slovēniju.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!