• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 31.martā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2011., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228186

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar novadu pārstāvjiem pārrunājot pašvaldību jautājumus

Vēl šajā numurā

05.04.2011., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 31.martā

MK: Par atsevišķu Ministru kabineta rīkojumu atzīšanu par spēku zaudējušiem

31.martā valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Valsts kancelejas sagatavotais rīkojuma projekts “Par atsevišķu Ministru kabineta rīkojumu atzīšanu par spēku zaudējušiem”.

Kā norāda Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, viens no priekšnosacījumiem efektīvam valsts pārvaldes darbam ir mazināt administratīvo slogu arī valsts pārvaldes ietvaros, efektīvi koordinējot to uzdevumu izpildi, kurus valdība ir deleģējusi dažādām starpinstitūciju darba grupām. Tāpēc Valsts kanceleja veica inventarizāciju savulaik izdotajos Ministru kabineta rīkojumos par dažādu darba grupu izveidi ar mērķi apvienot darba grupas, kuru darba uzdevumi ir līdzīgi, un atteikties no tām darba grupām, kuru darba uzdevums ir zaudējis aktualitāti.

“Lai arī darba grupa savu uzdevumu jau sen paveikusi vai arī tām dotie uzdevumi laika gaitā zaudējuši aktualitāti, taču praksē izrādās, ka šīs darba grupas joprojām pastāv, tādēļ bija nepieciešama šī revīzija. Jānorāda, ka šobrīd arī norit darbs pie Ministru prezidenta apstiprināto darba grupu pārskatīšanas, rezultātā tiks atcelti rīkojumi par vēl lielu skaitu dažādu darba grupu, tādējādi vēl vairāk samazinot administratīvo slogu valsts pārvaldes iekšienē un normatīvo aktu sistēmu padarot ievērojami pārskatāmāku,” uzsver E.Dreimane.

Valsts kancelejas Stratēģijas analīzes departaments veicis analīzi par valdības izdotajiem rīkojumiem par dažādu darba grupu izveidi, kā rezultātā ir sagatavots rīkojuma projekts, kas paredz atzīt par spēku zaudējušiem 46 Ministru kabineta rīkojumus, kuri ir zaudējuši savu aktualitāti vai tajos iekļautie uzdevumi jau ir izpildīti.

Aivis Freidenfelds, Ministru kabineta preses sekretārs

 

FM: Par grozījumiem transportlīdzekļu nodokļu likumā

31.martā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti Finanšu ministrijas sadarbībā ar CSDD un uzņēmējiem sagatavotie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, paredzot nodokļu regulējuma pilnveidi, kā arī jaunus nodokļu atbrīvojumus.

Tā, piemēram, līdz ar grozījumiem tiek paplašināts atvieglojums daudzbērnu ģimenēm, kam paredzēta transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atlaide 20% apmērā. Proti, atlaide turpmāk pienāksies arī, ja ģimenē (reģistrētā laulībā) laulātajiem kopā apgādībā būs trīs vai vairāki nepilngadīgi bērni. Šobrīd likums paredz transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atvieglojumu 20% apmērā par vienu transportlīdzekli personai, kuras apgādībā ir trīs vai vairāki nepilngadīgi bērni, taču atvieglojums nav piemērojams, ja ģimenē, piemēram, vienam no laulātajiem apgādībā ir viens bērns, otram laulātajam apgādībā ir divi bērni.

Grozījumi arī paredz, ka nodoklis nebūs jāmaksā personai, kuras vai kuras laulātā apgādībā ir bērns invalīds ar pārvietošanās traucējumiem. Atbrīvojums tiks piemērots par vienu šādai personai vai tās laulātajam īpašumā, turējumā vai valdījumā reģistrētu transportlīdzekli.

Šobrīd likums nosaka atbrīvojumu no nodokļa maksāšanas vienīgi tajos gadījumos, kad pats transportlīdzekļa īpašnieks, turētājs vai valdītājs ir I, II, vai III grupas invalīds. Lai arī bērns ar pārvietošanās traucējumiem nokļūtu nepieciešamajās izglītības, veselības aprūpes, rehabilitācijas un citās iestādēs, ņemot vērā, ka ģimenes transportlīdzekļa izmantošana bieži vien ir vienīgais iespējamais pārvietošanās līdzeklis, grozījumi paredz arī šādā gadījumā noteikt atbrīvojumu no minētā nodokļa maksāšanas.

Lai izvairītos no situācijas, kad uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis ir maksājams arī par tādu transportlīdzekli, kas neatbilst normatīvo aktu prasībām un ar kuru nav iespējams piedalīties satiksmē, grozījumi paredz jaunus atbrīvojumus no uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa maksāšanas – ja transportlīdzeklis ir nozagts, noņemts no uzskaites, apķīlāts ar aizliegumu piedalīties satiksmē, atbrīvojums noteikts arī transportlīdzekļiem, kuriem to reģistrācijas apliecības sadaļā “Piezīmes” ir veikta atzīme “Sporta”, kā arī tiem transportlīdzekļiem, kuriem ir reģistrēts vēsturiskā spēkrata statuss, jo tas netiek lietots kā ikdienas transportlīdzeklis un tam ir kultūrvēsturiska vērtība.

Likumprojekts paredz piemērot atbrīvojumu no ekspluatācijas nodokļa maksāšanas arī par kvadriciklu un triciklu, kas pēc savas konstrukcijas kā vienīgo mehānisko dzinējspēku izmanto enerģiju no transportlīdzeklī glabātās elektroenerģijas vai dzinējspēka glabāšanas iekārtas, kā tas šobrīd ir noteikts attiecībā uz vieglo automobili, kravas automobili, autobusu un motociklu.

Likumprojekts paredz personai tiesiska rakstura darbību ar transportlīdzekli veikšanas aizliegumu (īpašnieku maiņa, noņemšana no uzskaites u.c.), ja pirms tam netiek samaksāts uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis par periodu līdz konkrēto darbību veikšanai vai par iepriekšējo kalendāro gadu.

Likumprojekts paredz iespēju vienu reizi gada laikā mainīt personas statusu no nodokļa nemaksātāja uz nodokļa maksātāju.

Likumprojekts arī nosaka, ka uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli maksās transportlīdzekļa turētājs (ja atbildīs uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa maksātāja pazīmēm), ja konkrētajam transportlīdzeklim būs CSDD reģistrēts gan īpašnieks, gan turētājs. Savukārt, ja transportlīdzekļa patiesais lietotājs nebūs CSDD reģistrēts kā turētājs, likumprojekts uzliks pienākumu nodokli maksāt tieši patiesajam lietotājam, ja tas atbildīs uzņēmumu vieglo transportlīdzekļa nodokļu maksātāja pazīmēm un Ceļu satiksmes likumā dotajai transportlīdzekļa turētāja definīcijai.

Līdz ar grozījumiem tiek paredzēts pienākums GPS tirgotājiem un GPS transporta uzraudzības sistēmu nodrošinātājiem informēt VID pēc tā pieprasījuma par GPS uzstādīšanu konkrētajam transportlīdzeklim un par GPS neesamības uztveršanas zonā sistemātiskumu un regularitāti.

Tāpat arī likumprojekts paredz, ka nodokļu maksātājam būs tiesības atprasīt samaksāto uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli par periodu, par kuru tam nebija jāmaksā saskaņā ar likumprojektā iekļautajiem atbrīvojumiem no nodokļa maksāšanas.

Grozījumus likumprojektā vēl skatīs un par tiem lems Ministru kabinetā un Saeimā.

 

FM: Par AS “Valsts nekustamie īpašumi” piederošu SIA kapitāla daļu atsavināšanu

31.martā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavots rīkojuma projekts, kas paredz valsts akciju sabiedrībai “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) piederošo SIA “Diplomātiskā servisa medicīnas centrs” un SIA “Biznesa centrs Zaķusala” kapitāla daļu atsavināšanu.

Finanšu ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts paredz atļaut atsavināt VNĪ piederošo SIA “Diplomātiskā servisa medicīnas centrs” 550 kapitāla daļas (49,55% no pamatkapitāla) un SIA “Biznesa centrs Zaķusala” 5 kapitāla daļas (3,13% no pamatkapitāla). Rīkojuma projekts sagatavots, jo likumā par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām noteikts, ka valsts kapitālsabiedrības valdei nepieciešama Ministru kabineta iepriekšēja piekrišana līdzdalības palielināšanai vai samazināšanai.

Rīkojuma projektu vēl skatīs un par to lems Ministru kabinetā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

IeM: Par grozījumiem Aizturēto personu turēšanas kārtības likumā

31.martā valsts sekretāru sanāksmē izsludināts likumprojekts “Grozījumi Aizturēto personu turēšanas kārtības likumā”. Likumprojekta mērķis ir nodrošināt aizturētā privātuma aizsardzību, apmeklējot sanitāro mezglu, un novērst nevienlīdzīgu situāciju attiecībā uz apcietināto un notiesāto sarakstes kontroli īslaicīgās aizturēšanas vietās un cietumos.

Likumprojektā noteikts, ka īslaicīgās aizturēšanas vietas kamerā ierīko ūdensvadam pieslēgtu sanitāro mezglu, kas no pārējās telpas ir norobežots tā, lai nodrošinātu aizturētā privātuma aizsardzību, apmeklējot sanitāro mezglu.

Nepieciešamība veikt šos grozījumus radās pēc Satversmes tiesas 2010.gada 20.decembra sprieduma lietā Nr.2010-44-01 “Par Aizturēto personu turēšanas kārtības likuma 7.panta piektās daļas 1.punkta vārdu “kuras augstums nepārsniedz 1,2 metrus” un pārejas noteikumu 1.punkta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 1. un 95.pantam”, kurā tika atzīts, ka šobrīd Aizturēto personu turēšanas kārtības likumā noteiktais sanitārā mezgla norobežojums ar sienu, kuras augstums nepārsniedz 1,2 metrus nav atbilstošs Latvijas Republikas Satversmes 95.pantam.

Vienlaikus likumprojekts paredz noteikt, ka policijas darbinieks īslaicīgās aizturēšanas vietā kontrolē apcietināto un notiesāto personu saraksti, ievērojot Apcietinājumā turēšanas kārtības likumā un Latvijas Sodu izpildes kodeksā noteiktos korespondences kontroles nosacījumus.

Nepieciešamība veikt šos grozījumus radās, jo šobrīd īslaicīgās aizturēšanas vietā, ja nepieciešams, var ievietot apcietinātās un notiesātās personas, kuru sarakste saskaņā ar Apcietinājumā turēšanas kārtības likumu un Latvijas Sodu izpildes kodeksu tiek kontrolēta, taču Aizturēto personu turēšanas kārtības likums neparedz šo personu sarakstes kontroli, līdz ar to rodas nevienlīdzīga situācija starp notiesātajām un apcietinātajām personām, kas atrodas īslaicīgās aizturēšanas vietā, izmeklēšanas cietumā vai brīvības atņemšanas iestādē.

 

IeM: Par Latvijas un Kazahstānas kompetento iestāžu sadarbību jautājumos par personu nodošanu un pieņemšanu

31.martā valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais likumprojekts paredz apstiprināt vienošanos, kura paredz Latvijas un Kazahstānas kompetento iestāžu sadarbību jautājumos par personu nodošanu un pieņemšanu, kas ieceļo vai uzturas nelikumīgi otras valsts teritorijā.

Vienošanās nosaka to personu loku, uz kurām attiecas nodošanas un pieņemšanas pasākumi, kā arī paredz kārtību, kādā kompetentās iestādes realizē savas uz vienošanās pamata iegūtās pilnvaras. Vienošanās nosaka arī personu datu aizsardzības pasākumus. Vienošanās paredz ātru un efektīvu tādu personu identifikāciju un atpakaļnosūtīšanu, kuras neatbilst vai vairs neatbilst ieceļošanas un uzturēšanās nosacījumiem Latvijas vai Kazahstānas teritorijā, kā arī nosaka šādu personu tranzītu.

Pašreiz starp Latvijas Republiku un Kazahstānas Republiku nav līgumtiesisku attiecību readmisijas jautājumos. Ar starpvalstu līgumu ir jānodibina juridisks pamats to personu pieņemšanai un nodošanai, kuras uzturas nelikumīgi otras valsts teritorijā.

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments

 

IZM: Par grozījumiem Izglītības likumā

Izglītības reģistri, tai skaitā izglītības iestāžu, izglītības programmu un pedagogu reģistrs, būs Valsts izglītības informācijas sistēmas (VIIS) sastāvdaļa, to paredz 31.martā valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais likumprojekts “Grozījumi Izglītības likumā”.

Spēkā esošie normatīvie akti nosaka VIIS satura, uzturēšanas un aktualizācijas kārtību, taču Izglītības likumā nebija noteikts, ka Izglītības reģistri ir VIIS sastāvdaļa.

Grozījumi likumprojektā nemainīs normatīvajos aktos noteikto līdzšinējo izglītības iestāžu reģistrācijas, izglītības programmu licenču un pedagogu uzskaites kārtību.

2007.gadā IZM sāka VIIS projekta īstenošanu, lai izveidotu vienotu izglītības informācijas sistēmu, kas pilnībā mainīs iepriekšējo Latvijas izglītības informatizācijas sistēmu funkcionalitāti, kā arī nodrošinās ar jaunām iespējām. Ar 2009.gada augustu Latvijas izglītības iestādes ir sākušas darbu ar jauno sistēmu, ievadot tajā informāciju par izglītības iestādēm, izglītojamajiem, pedagogiem. Sistēmā tiek iesniegti valsts statistikas pārskati par vispārizglītojošajām dienas un vakara skolām, kā arī tiek aizpildītas pedagogu tarifikācijas.

Izsludinātais likumprojekts vēl jāapstiprina Ministru kabinetā un Saeimā.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

ZM: Par bioloģiski ražoto mēslošanas un augu aizsardzības līdzekļu sertificēšanu

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) 2009.gada 26.maija noteikumos Nr.485 “Bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības un kontroles kārtība”, ko 31.martā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Ņemot vērā, ka bioloģiskajā lauksaimniecībā ir jāizmanto arī augsnes mēslošanas līdzekļi un augu aizsardzības līdzekļi, kas ražoti atbilstoši bioloģiskās lauksaimniecības prasībām, grozījumi noteikumos dos iespēju mēslošanas un augu aizsardzības līdzekļu ražotājiem sertificēt šos produktus.

Izmaiņas noteikumos paredz kārtību, kādā izsniedzami atbilstības dokumenti mēslošanas līdzekļiem, kuri iegūti bioloģiskajā lauksaimniecībā vai kurus var izmantot bioloģiskajā lauksaimniecībā, un augu aizsardzības līdzekļiem, kurus var izmantot bioloģiskajā lauksaimniecībā.

Noteikumi paredz, ka sertifikātu izsniegs biedrības “Vides kvalitāte” sertifikācijas institūcija “Vides kvalitāte” vai valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Sertifikācijas un testēšanas centrs” Atbilstības novērtēšanas nodaļas Bioloģiskās lauksaimniecības sektors.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!