• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mazumtirdzniecības apgrozījumu februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2011., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228179

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

05.04.2011., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mazumtirdzniecības apgrozījumu februārī

30.martā publiskotie Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka mazumtirdzniecības apgrozījums šā gada februārī, salīdzinot ar janvāri, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem ir palielinājies par 1,5%. Tajā skaitā nepārtikas preču apgrozījums palielinājies par 2,2%, bet pārtikas preču apgrozījums pieaudzis par 0,3%.

Mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumu februārī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, noteicis autodegvielas pārdošanas apjoma kāpums. Janvārī degvielas tirdzniecība bija samazinājusies par 12,6%, autobraucējiem decembrī iepērkot degvielu pirms nodokļu paaugstināšanas 2011.gada sākumā, kā arī ziemas apstākļos samazinoties satiksmei. Savukārt februārī degvielas tirdzniecības apjoms pieauga par 8%. Atskaitot degvielas tirdzniecības ietekmi, mazumtirdzniecības apgrozījums februārī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, palielinājies par 0,3%.

Gada griezumā mazumtirdzniecības apgrozījums februārī ir palielinājies par 3,6%, un tas ir bijis jau septītais mēnesis pēc kārtas, kad apgrozījums bijis lielāks nekā attiecīgajā mēnesī pirms gada. Aplūkojot mazumtirdzniecības apgrozījuma izmaiņas gada laikā, iezīmējas atsevišķas preču grupas, kurās pārdošanas apjoms uzrādījis stabilu pieaugumu. Starp tām ir datori, audio un videotehnika, farmācijas preces, un būtiski augusi arī tirdzniecība internetā.

Salīdzinot ar pagājušā gada februāri, par 0,9% samazinājusies tirdzniecība ar pārtikas precēm, pieprasījums pēc kurām ir neelastīgāks un kuru pārdošanas apjoms iepriekš arī bija samazinājies daudz mazāk nekā nepārtikas precēm. Savukārt būtisku kritumu turpina piedzīvot audio un videoierakstu tirdzniecība, un arvien sarūk arī grāmatu un avīžu pārdošanas apjoms.

Mērenais mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums februārī apstiprina, ka ekonomika turpina atgūties un 2011.gadā iekšzemes kopprodukta pieaugumu līdzās eksportam sāks nodrošināt arī iekšzemes pieprasījums. Tajā pašā laikā straujāku mazumtirdzniecības pieaugumu šobrīd ierobežo cenu līmeņa kāpums, kas, ienākumiem attiecīgi nepalielinoties, samazina iedzīvotāju pirktspēju. Finanšu ministrija prognozē, ka 2011.gadā kopumā mazumtirdzniecības apgrozījums varētu pieaugt 3–4% robežās.

Finanšu ministrijas Tautsaimniecības analīzes departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!