• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 2010.gada Eiropas mobilitātes nedēļas uzvarētāju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2011., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228094

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunas pētniecības un inovāciju programmas nosaukumu

Vēl šajā numurā

01.04.2011., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 2010.gada Eiropas mobilitātes nedēļas uzvarētāju

Par 2010.gada Eiropas mobilitātes nedēļas uzvarētāju ir kļuvusi Portugāles pilsēta Almada. Pēc neatkarīgas mobilitātes ekspertu žūrijas vērtējuma Almada 2010.gada Eiropas mobilitātes nedēļas laikā ir visaktīvāk veicinājusi alternatīvus risinājumus automobiļu izmantošanai un popularizējusi citu transporta veidu labvēlīgo ietekmi uz sabiedrības veselību un vidi. Tikai nedaudz atpaliek Spānijas pilsēta Mursija un Latvijas galvaspilsēta Rīga. Uzvarētājus paziņoja vides komisārs Janežs Potočniks īpašā ceremonijā Briselē 2011.gada 14.martā.

Komisārs J.Potočniks sacīja: “Pārāk liels skaits Eiropas iedzīvotāju pat pavisam īsu attālumu mērošanai izmanto savu privāto auto. Piesārņojums un sastrēgumi, kas kļūst par arvien lielāku problēmu, kaitē ne vien dabai, bet arī veselībai. Eiropas mobilitātes nedēļā izsakām atzinību pašvaldībām, kas sekmīgi rosina savus iedzīvotājus izmantot citus pārvietošanās veidus, tādējādi uzlabojot gan savu veselību, gan dzīves kvalitāti pilsētā. Es ceru, ka Almada, Mursija un Rīga kalpos par iedvesmas avotu citām Eiropas pilsētām.”

Eiropas mobilitātes nedēļa 2010

Devītajā ikgadējā Eiropas mobilitātes nedēļā, kas risinājās no 2010.gada 16. līdz 22.septembrim, oficiāli piedalījās rekordliels Eiropas pilsētu skaits – 2221. 2010.gada kampaņas temats bija “Ceļo gudrāk, dzīvo labāk!”, tas ir, tika pievērsta uzmanība aktīvas un ilgtspējīgas mobilitātes pozitīvajai ietekmei uz iedzīvotāju veselību un labklājību. Par uzvarētāju kļūst pašvaldība, kas ieguldījusi vislielākos pūliņus sabiedrības informēšanā par ilgtspējīgu pārvietošanos kā fiziskas izkustēšanās iespēju un kas samazinājusi troksni, gaisa piesārņojumu un sastrēgumus – faktorus, kas kaitē veselībai un labklājībai. Uzvarētāju izvēlējās neatkarīga transporta ekspertu žūrija. Tā izskatīja 30 pieteikumus un atlasīja 10 pašvaldības, kas, pēc žūrijas domām, ir veikušas īpaši sekmīgus pasākumus 2010.gada Eiropas mobilitātes nedēļā.

Uzvarētāja – Almada

Portugāles piekrastes pilsēta Almada ilgtspējīgas mobilitātes sekmēšanai veica desmitiem pastāvīgu pasākumu. Atzīmējot Eiropas mobilitātes nedēļas desmito gadadienu, Almadā pašvaldība kopā ar vietējo Enerģētikas aģentūru sarīkoja aktīvu tematisku nedēļu, kas veltīta ilgtspējīgam transportam un veselībai. Nedēļas galvenais notikums bija mobilitātes festivāls 18.septembrī – ielu tirdziņi, elektrisko automobiļu demonstrējumi, velosipēdu gadatirgus, koncerti, sporta pasākumi, deju un ielu teātra izrādes, velosprinta sacensības, semināri, filmas, izstādes un ielu mākslas demonstrējumi. Almada arī pilnveidoja gājēju un velosipēdistu ceļu infrastruktūru un izveidoja vairākas velosipēdu stāvvietas un uzlādēšanas stacijas elektriskajiem velosipēdiem un automobiļiem. “Dienā bez automobiļa” Almada pārvērta Kasiljasas vēsturisko un iepirkšanās centru gājēju zonā.

Fināliste Mursija

2010.gada Eiropas mobilitātes nedēļā Spānijas pilsētas Mursijas vietējā enerģētikas aģentūra “Alem” organizēja radošus pasākumus, kas sekmēja veselīgus un ilgtspējīgus pārvietošanās paradumus un bija orientēti uz dažādām mērķgrupām. Mursija veica vairākus pastāvīgus pasākumus velobraukšanas popularizēšanai, tostarp izstrādājot stratēģiju šim pārvietošanās veidam, izveidojot īpašu dienestu un tīmekļa vietni, sabiedrisko velosipēdu sistēmu, kā arī piešķirot bezmaksas velosipēdus pilsētas pārvaldes darbiniekiem. Pilsētā tika pagarināti autobusu maršruti, ieviesti integrēti tarifi ar zemāku cenu īpašām lietotāju kategorijām un modernizēta elektroniskā satiksmes vadības sistēma.

Fināliste Rīga

Latvijas galvaspilsēta Rīga veicināja aktīvu pārvietošanos, piedāvājot vērienīgu pasākumu programmu, veltītu velobraukšanai. Notika konkursi, izstādes, informācijas programmas, retro velobraucieni, elektrisko transportlīdzekļu popularizēšanas pasākumi, gaisa kvalitātes mērījumu un satiksmes drošības demonstrējumi, mākslas pasākumi, koncerti un ielu spēles par transporta un veselības tematu. Šajā nedēļā iedzīvotāji tika aicināti ziņot par vietām Rīgā, kur jāuzlabo gājēju un velosipēdistu infrastruktūra. Rīgas domes Satiksmes departaments organizēja konkursu “Veselīgākā darbavieta”, kurā vāca informāciju par darbavietās veiktajiem pasākumiem veselīga dzīvesveida un aktīvas pārvietošanās veicināšanai. Rīga notika arī vairākas “Dienas bez auto” aktivitātes. Pilsētas centra ielas tika atvēlētas kājāmiešanai, velobraukšanai un citiem ilgtspējīgiem pārvietošanās veidiem.

Eiropas mobilitātes nedēļa 2011

2011.gada Eiropas mobilitātes nedēļa notiks no 16. līdz 22.septembrim un būs veltīta alternatīvai mobilitātei.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!