• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kontrabandas apkarošanas pastiprināšanas pasākumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2011., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228015

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apspriežot transporta risinājumus no Eiropas uz Āziju

Vēl šajā numurā

31.03.2011., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kontrabandas apkarošanas pastiprināšanas pasākumiem

30.martā Ministru prezidenta Valda Dombrovska vadībā notika kontrabandas apkarošanas rezultātu un pasākumu izvērtēšanas sēde, kurā piedalījās finanšu ministrs Andris Vilks, Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts policijas Kriminālpolicijas un Valsts robežapsardzes vadošās amatpersonas. Sēdes dalībnieki vienojās par nekavējošu likumdošanas grozījumu iesniegšanu Ministru kabinetā, lai noteiktu zemāku slieksni kriminālatbildībai par akcizēto preču kontrabandu, kā arī izskatīja vairākus pasākumus, kas veicami, lai kontrabandā vainīgās personas ne tikai tiktu aizturētas, bet arī sauktas pie atbildības un saņemtu pelnīto sodu.

“Esmu saņēmis vairākus signālus no reģioniem, kur cilvēki ir neizpratnē par to, ka atklātā veidā, bez jebkādām bailēm no tiesībsargājošām iestādēm notiek akcizēto preču kontrabanda un to realizēšana. Kaut arī VID, Muitas kriminālpārvaldes un Kriminālpolicijas darba rezultāti liecina par pozitīvām tendencēm noziegumu atklāšanā, sabiedrība tomēr nedzird par acīmredzamiem rezultātiem, visbiežāk kontrabandā iesaistītie turpina savu rūpalu bez bažām. Tā ir nepieņemama situācija, kas degradē attieksmi pret šiem noziegumiem,” uzsvēra Ministru prezidents un aicināja tiesībsargājošās institūcijas ne tikai sniegt sabiedrībai plašu informāciju par noziegumu atklāšanu, bet arī par to, kā aizsāktās administratīvās vai krimināllietas noslēdzas.

Šajā jomā V.Dombrovskis aicinās sadarboties arī Ģenerālprokuratūru un tiesas, kas ir noslēdzošais posms lietu izskatīšanā.

Sēdes dalībnieki izskatīja jautājumus par alkohola ražotņu papildu kontroles iespējām, lai nepieļautu nelegālā alkohola ražošanu legālās ražotnēs, interneta sludinājumu vides kontrolēšanu, lai netiktu reklamēta kontrabandas degviela un citu akcizēto preču tirdzniecība interneta portālu sludinājumos, kā arī iespējamajām papildu aktivitātēm muitas robežpārejas punktos un zaļās robežas šķērsošanas vietās, lai pastiprinātu kontroles iespējas un novērstu kontrabandas spiedienu uz muitas un robežsardzes darbiniekiem.

VID ģenerāldirektore Nellija Jezdakova sēdes dalībniekus informēja par nodokļu ieņēmumu izpildes gaitu, kas liecina, ka šā gada pirmajos divos mēnešos nodokļu ieņēmumi izpildīti par 110,1%, tai skaitā akcīzes nodoklis – par 99,7% no plānotā. Akcīzes nodokļa ieņēmumi gada pirmajos divos mēnešos, salīdzinot ar 2010.gada attiecīgā perioda ieņēmumiem un 2011.gada divu mēnešu ieņēmumu plānu, liecina, ka kritums 8,8% apmērā skāris ieņēmumus no naftas produktiem, bet no tabakas izstrādājumiem bijis ieņēmumu kāpums par 57,4%, no alkoholiskajiem dzērieniem un alus nodoklis iekasēts ar 6,9% kāpumu.

Runājot par nozīmīgākajām kontrabandas apkarošanas aktualitātēm, VID Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Marians Burijs pie Latvijai aktuālākajām riska jomām minēja cigaretes un narkotikas, vienlaikus uzsverot, ka noziedzībai un noziegumu atklāšanai no 2008.gada ir pieauguma tendence. Muitas kriminālpārvalde savā darbības laikā ir identificējusi 25 organizētās noziedzības grupas. Vienlaikus M.Burijs atzina, ka Latvija pamatā ir kontrabandas preču tranzītvalsts. Muitas dienests veicis auto konfiskācijas administratīvo pārkāpumu ietvaros, konfiscējot 66 transporta vienības. Šobrīd muitas dienests pastiprinājis vairākas starptautiskās aktivitātes cīņai ar kontrabandas preču plūsmu, padarot to agresīvāku un mērķtiecīgāku.

Ministru prezidents sēdes dalībniekiem uzsvēra, ka atbalstīs ikvienu iniciatīvu un pasākumu, ko tiesībsargājošās institūcijas rosinās un veiks pastiprinātai cīņai ar akcīzes preču kontrabandu, piebilstot, ka viens no nozīmīgākajiem nosacījumiem šim procesam ir sodu piemērošanas efektivitāte.

“Tikai reāli sodi un reāla mantas konfiskācija sabiedrībai liks noticēt, ka mēs varam un patiesi vēlamies apkarot kontrabandistus,” piebilda finanšu ministrs A.Vilks.

Līga Krapāne,
Ministru prezidenta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!