• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par probācijas darbu ar bijušajiem ieslodzītajiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2011., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227641

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija par Saeimas Prezidija 2011. gada 21. marta sēdi

Vēl šajā numurā

24.03.2011., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par probācijas darbu ar bijušajiem ieslodzītajiem

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija atzinīgi vērtē Valsts probācijas dienesta (VPD) darbu ar notiesātām personām un aicina tieslietu ministru rast iespēju piešķirt nepieciešamo finansējumu, lai dienests varētu atjaunot vairākas sabiedrībai būtiskas funkcijas, kuru veikšana līdzekļu trūkuma dēļ apturēta.

Komisijas deputāti 22.martā izbraukuma sēdē apmeklēja VPD, kur iepazinās ar dienesta darbu un problēmām. Komisija aicināja tieslietu ministru rast iespēju atjaunot finansējumu postpenitenciārās palīdzības sniegšanai personām, kuras atbrīvotas no ieslodzījuma vietām. Tāpat komisija rosina rast iespēju pilnībā izmantot izlīguma funkciju, kā arī maksāt dienesta darbiniekiem likumdošanā noteiktās piemaksas par darbu bīstamos apstākļos.

"Valsts probācijas dienesta darbs un tajā ieguldītie līdzekļi pilnībā atmaksājas," uzsver komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis. "Ja ar cilvēkiem, kuri iznāk no ieslodzījuma vietām, strādā, tas būtiski samazina atkārtoti veiktu noziegumu skaitu, ko apliecina arī statistikas dati. Aptuveni desmit procentiem bijušo ieslodzīto nav ne darba, ne ģimenes, ne dzīvesvietas, un viņi jau pāris dienu laikā pēc iznākšanas no cietuma pastrādā jaunus noziegumus. Turklāt probācijas darba izmaksas ir daudzkārt mazākas, salīdzinot ar ieslodzījuma vietu uzturēšanu," norāda A.Latkovskis.

Arī deputāts Uģis Rotbergs uzsvēra probācijas darba lielo nozīmi. "Probācijas dienests sniedz skaidru pakalpojumu sabiedrībai. Diemžēl pastāv graujoša nezināšana par šā darba nozīmību," teica U.Rotbergs.

Kā sarunā skaidroja VPD vadītājs Aleksandrs Dementjevs, dienesta finansējums nav pietiekams – patlaban darbam ar vienu probācijas klientu tiek tērēti 28 santīmi dienā, bet minimāli nepieciešamā summa ir 60 santīmi. Tomēr pat tas ir būtiski mazāk par septiņiem līdz deviņiem latiem, kas dienā tiek tērēti par vienas personas uzturēšanos ieslodzījuma vietās.

"Mūsu klientiem bijis ļoti zems recidīva procents. No katriem simts bijušajiem ieslodzītajiem, kas piedalījušies mūsu probācijas programmās, tikai viens atgriezies ieslodzījuma vietās," uzsvēra A.Dementjevs. "Tomēr probācijas klientu skaits ar katru gadu pieaug, bet finansējums samazinās. Diemžēl situācijā, kad finansējuma trūkuma dēļ nespējam pildīt visas mūsu funkcijas, nākotnē recidīvu skaits pieaugs," pauda VPD vadītājs. VPD budžets 2011.gadā ir tikai 2,8 miljoni latu, salīdzinot ar 5,8 miljoniem 2008.gadā.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!