• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES attīstības sadarbības komisāra vizīti Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2011., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227633

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunu teritorijas attīstības plānošanas sistēmu

Vēl šajā numurā

24.03.2011., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES attīstības sadarbības komisāra vizīti Saeimā

Mūsu valstij ir pilnvērtīgi jāizmanto iespējas, ko paver gaidāmā Latvijas prezidentūra Eiropas Savienībā (ES) un ES Lisabonas līguma sniegtās pilnvaras, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, 18.martā Saeimā tiekoties ar ES attīstības sadarbības komisāru Andri Piebalgu.

Attīstības sadarbība bija viens no tematiem ārpolitikas debatēs, kas Saeimā notika janvāra beigās, informēja Saeimas priekšsēdētāja. Vienlaikus S.Āboltiņa norādīja, ka šie jautājumi ir aktuāli arī Saeimas ikdienas darbā, piemēram, Austrumu partnerības ietvaros nododot Latvijas pieredzi tām partnervalstīm, kas nostājušās uz reformu ceļa un interesējas par Latvijas iegūtajām zināšanām Eiropas integrācijas procesā.

Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka attīstības sadarbības projekti ir arī labs veids, kā, daloties mūsu pieredzē, celt Latvijas valsts atpazīstamību un starptautisko prestižu.

A.Piebalgs sarunā akcentēja, ka Lisabonas līgums nacionālajiem parlamentiem radījis jaunas iespējas ietekmēt ES lēmumus. S.Āboltiņa norādīja, ka šā Saeimas sasaukuma laikā ES lems par vairākiem Latvijai būtiskiem jautājumiem, tostarp Kohēzijas politikas nākotni un lauksaimniecības tiešmaksājumu piešķiršanas principiem. Latvijai šajos jautājumos ir būtiski meklēt partnerus citās valstīs, lai kopīgi aizstāvētu savas intereses, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Pārrunājot 2015.gada pirmajā pusē gaidāmo Latvijas prezidentūru ES, komisārs aicināja jau laikus tai gatavoties. Amatpersonas bija vienisprātis, ka Latvijai laikus jādomā par tām tēmām, ko Latvija definēs par prioritārām savas prezidentūras laikā, kā arī atzina, ka ir jāstiprina administratīvā kapacitāte jomās, kas svarīgas nacionālā līmenī, piemēram, ekonomikā un lauksaimniecībā.

S.Āboltiņa informēja, ka aprīļa sākumā Beļģijā piedalīsies kārtējā ES dalībvalstu parlamentu priekšsēdētāju konferencē. "Vizītes laikā plānotas tikšanās arī ar Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju Ježiju Buzeku un Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu, un tās izmantošu, lai aktualizētu Latvijai svarīgos jautājumus," norādīja S.Āboltiņa.

Latvija attīstības sadarbības politikas ietvaros var sekmīgi nodot citām valstīm savu unikālo demokrātisko reformu pieredzi, un šajā procesā īpaša loma ir arī parlamentam. To 18.martā, tiekoties ar Saeimas Eiropas lietu komisijas un Ārlietu komisijas deputātiem, uzsvēra ES attīstības sadarbības komisārs A.Piebalgs.

Attīstības sadarbības mērķis ir sniegt palīdzību trūcīgām un mazāk attīstītām valstīm, veicinot to ilgtermiņa sociālo un ekonomisko attīstību. Tā ir politika, kas palīdz samazināt riskus pasaulē, jo atbalsts šīm valstīm sniedz ieguldījumu visas pasau­les drošībā, sēdē uzsvēra A.Piebalgs.

Pārrunājot Latvijas līdzdalību attīstības sadarbībā, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš darīja zināmu, ka Saeima jau ilgstoši piedalās attīstības sadarbības projektos Gruzijā un Ukrainā, sniedzot atbalstu šo valstu parlamentiem. Arī patlaban Saeima ar Moldovas parlamentu iesaistījusies lielā sadarbības projektā, kuru finansē Eiropas Padome.

A.Piebalgs sarunā uzsvēra, ka Latvija attīstības valstīm var palīdzēt ne tikai ar programmu finansēšanu, kur mūsu valsts iespējas ir ierobežotas, bet arī ar savas reformu pieredzes nodošanu. Latvijai ir unikāla pieredze, ko nodot citām valstīm, jo mūsu valstī veiktas sekmīgas reformas pārejā uz demokrātiju un tirgus ekonomiku, pauda komisārs.

"Latvijai ir labs potenciāls, lai tās karogs parādītos attīstības sadarbības projektos Moldovā, Tadžikistānā, citās postpadomju bloka valstīs," uzsvēra ES komisārs. Demokrātisko reformu pieredzes nodošanā īpaša loma ir Saeimai, atzīmēja A.Piebalgs. "Tieši parlaments ir demokrātiskās dzīves centrs," viņš teica.

Saeimas deputāti ar komisāru pārsprieda arī aktuālos ES jautājumus, to­starp jaunā ES daudzgadu budžeta pieņemšanas gaitu un ES Kopējās lauksaimniecības politikas reformu. Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Imants Lieģis akcentēja sarunā gūto apliecinājumu ES vienotās valūtas eiro stabilitātei, kā arī nepieciešamību Latvijas parlamenta līmenī intensificēt debates par ES daudzgadu budžetu un konkurētspēju.

Sēdē piedalījās arī nevalstisko organizāciju pārstāvji no Latvijas Platformas attīstības sadarbībai.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!