• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Eiropas uzņēmumu ienākuma nodokļa bāzi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.03.2011., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227511

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par Eiropas uzņēmumu ienākuma nodokļa bāzi

Vēl šajā numurā

22.03.2011., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Eiropas uzņēmumu ienākuma nodokļa bāzi

Eiropas Komisija ir ierosinājusi kopīgu sistēmu Eiropas Savienībā darbojošos uzņēmumu nodokļu bāzes aprēķināšanai. Priekšlikuma mērķis ir ievērojami samazināt administratīvo slogu, atbilstības nodrošināšanas izmaksas un juridiskās neskaidrības, ar ko ES patlaban sastopas uzņēmumi, kam jāpiemērojas līdz 27 atšķirīgām valstu sistēmām, lai noteiktu ar nodokli apliekamo peļņu. Ierosinātā kopējā konsolidētā uzņēmumu ienākuma nodokļa bāze (KKUINB) nozīmētu, ka uzņēmumi varētu izmantot vienas aģentūras sistēmu, iesniedzot nodokļu deklarācijas, un varētu konsolidēt visu peļņu un zaudējumus, kas tiem ir visā ES. Dalībvalstis saglabātu pilnīgu suverenitāti, nosakot uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi. Pēc Komisijas aplēsēm ik gadu ar KKUINB palīdzību uzņēmumi visā ES ietaupīs 700 miljonus eiro, samazinot atbilstības nodrošināšanas izmaksas, un 1,3 miljardus eiro, veicot konsolidāciju. Turklāt uzņēmumi, kuri tiecas paplašināt pārrobežu darbību, iegūs ietaupījumu līdz vienam miljardam eiro.

Komisijas loceklis Aļģirds Šemeta, kura pārziņā ir nodokļi, muita, krāpšanas apkarošana un revīzija, uzskata: "Līdz ar KKUINB ieviešanu uzņēmējdarbība Eiropas Savienībā kļūs vieglāka, lētāka un ērtāka. KKUINB arī atvērs durvis mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kuri vēlas iziet ārpus iekšzemes tirgus robežām. Šodien izskanējušais priekšlikums nāk par labu uzņēmējdarbībai un ES vispārējai konkurētspējai."

Uzņēmumu nodokļu ziņā vienotajā tirgū joprojām pastāv nopietni šķēršļi, kas bremzē uzņēmumu darbību. Pārrobežu uzņēmumiem, lai aprēķinātu savu nodokļu bāzi, ir jāstrādā ar 27 atšķirīgiem noteikumu kompleksiem un jāsadarbojas ar 27 atšķirīgām nodokļu pārvaldēm. Turklāt uzņēmumi saduras ar ārkārtīgi komplicētu sistēmu, pēc kuras nosaka, kā maksājami nodokļi par koncerna (grupas) iekšējiem darījumiem un ka nevar kompensēt zaudējumus vienā dalībvalstī ar peļņu citā. Rezultātā lielākie uzņēmumi saskaras ar prāvām izmaksām un sarežģījumiem, turpretim mazāki uzņēmumi bieži atturas no darbības izvēršanas Eiropas Savienībā.

KKUINB mērķis ir pārvarēt šīs problēmas, piedāvājot uzņēmumiem vienotu uzņēmumu ienākuma nodokļa pamatnoteikumu kompleksu un iespēju iesniegt vienotu, konsolidētu nodokļu deklarāciju vienai pārvaldes iestādei par visām savām darbībām Eiropas Savienībā.

Turpinājums68.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!