• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Šveices sadarbību Sarkandaugavas sanācijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.2011., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227393

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņu kapitula paziņojums

Par Triju Zvaigžņu ordeņa piešķiršanu

Vēl šajā numurā

18.03.2011., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Šveices sadarbību Sarkandaugavas sanācijā

17.martā Šveices Konfederācijas vēstniece Latvijā Gabriela Nuci-Sulpicio un Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Eiropas Savienības fondu jautājumos Aleksandrs Antonovs parakstīja Latvijas–Šveices sadarbības projektu “Vēsturiski piesārņoto vietu sanācija – Sarkandaugavas teritorijā””.

Parakstot līgumu, Šveices vēstniece Latvijā uzsvēra: “Šis gads Latvijai un Šveicei ir īpašs, jo iezīmē abu valstu oficiālo attiecību 90.gadadienu. Parakstot līgumu, mums ir lieliska iespēja nosvinēt šo jubileju. Pēdējos gados gan Latvija, gan Šveice ir panākušas ievērojamu progresu ilgtspējīgas vides attīstībā, un šis projekts ir vēl viens solis uz priekšu mūsu dabas resursu aizsardzībā.”

Projekts paredz attīrīšanas darbu veikšanu piecos objektos Rīgas Brīvostas teritorijā, kopumā attīrot aptuveni 77 000 m2 lielu platību. Projekta kopējās izmaksas plānotas 15,3 miljonu Šveices franku (aptuveni 8,2 miljoni latu) apmērā, tai skaitā 2,3 miljoni Šveices franku (aptuveni 1,2 miljoni latu) būs Latvijas nacionālais līdzfinansējums. Projekts tiks īstenots līdz 2017.gadam, un tā ieviesējs būs Valsts vides dienests.

Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Eiropas Savienības fondu jautājumos A.Antonovs pauž gandarījumu: “Šis ir otrs lielākais no desmit projektiem, ko Latvija īsteno ar Šveices finanšu atbalstu. Šābrīža ekonomiskajā situācijā Šveices atbalsts Latvijai ir ļoti nozīmīgs, jo, palīdzot attīrīt vienu no visvairāk piesārņotajām valsts teritorijām, tiek veiktas investīcijas Latvijas nākotnē.”

Projektā plānots uzlabot gruntsūdens, virszemes ūdens, kā arī augsnes un grunts kvalitāti piesārņotajās teritorijās. Atjaunojot un uzlabojot piesārņoto vietu vides kvalitāti, tiks samazināta piesārņojuma ieplūšana Daugavā un tālāk Baltijas jūrā, mazināti draudi cilvēku veselībai, kā arī samazināta piesārņojuma ietekme uz Natura 2000 aizsargājamo teritoriju – piekrastes dabas parka teritoriju Mangaļu salu un Mīlestības salu.

“Darbs pie vēsturiski piesārņoto vietu sanācijas ir viena no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas darba prioritātēm, un esmu gandarīts, ka viena no šādām vietām tiks sakārtota Latvijas un Šveices sadarbības programmas ietvaros. Līdz ar šā projekta īstenošanu tiks atjaunota un uzlabota šīs piesārņotās vietas vides kvalitāte un novērsti draudi cilvēku veselībai,” skaidro vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis.

Sarkandaugavas vēsturiski piesārņotās teritorijas ir vienas no piesārņotākajām vietām Latvijā, kas iekļautas piesārņoto un potenciāli piesārņoto teritoriju reģistrā, tādēļ arī tika izvēlētas attīrīšanas darbiem ar Latvijas un Šveices sadarbības programmas atbalstu.

Sarkandaugavas teritorijas vēsturiski tika izmantotas naftas produktu uzglabāšanai un pārkraušanai. Piesārņojums ar naftas produktiem Sarkandaugavā izveidojās 20.gadsimta 60.–70.gados, kad teritorijas apsaimniekotājs bija Padomju Savienības armija. Pašlaik naftas produktu peldošais slānis ir vairāk par vienu metru.

Pasākumā tika parakstīts arī projekta Īstenošanas līgums starp Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju kā nozares ministriju, Valsts vides dienestu kā individuālā projekta īstenotāju un Centrālo un finanšu līgumu aģentūru.

Šveices programmas finansējums 56,88 miljonu Šveices franku jeb ~30,7 miljonu latu apmērā Latvijai ir pieejams no 2007.gada līdz 2012.gadam. Kopumā ar Šveices finanšu atbalstu plānots ieviest desmit projektus, parakstītais Sarkandaugavas projekts būs jau septītais projekts, kas tiks uzsākts.

Līdz ar Sarkandaugavas projekta līguma parakstīšanu Latvija būs noslēgusi projekta līgumus par 45 miljoniem Šveices franku jeb 80% no kopējā Latvijai pieejamā finansējuma.

Šveices kompetentās iestādes ir jau apstiprinājušas vēl viena projekta īstenošanu – “Šveices zinātnieku aktivitātes Latvijā”. Projektu paredzēts sākt šā gada 1.jūlijā. Arī atlikušos divus projektus “Atbalsts jaunatnes politikas attīstībai attālos vai mazattīstītos Latvijas reģionos” un “Mikrokreditēšanas programma” plānots sākt 2011.gadā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!