• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par reitingu aģentūras noteikto Latvijas kredītreitingu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2011., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227309

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piedaloties Latvijas Pensionāru federācijas 8.kongresā Rīgā 2011.gada 16.martā

Vēl šajā numurā

17.03.2011., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par reitingu aģentūras noteikto Latvijas kredītreitingu

15.martā starptautiskā reitingu aģentūra “Fitch Ratings” paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi uz “BBB-”, nosakot pozitīvu nākotnes vērtējumu. Aģentūra apstiprinājusi arī kredītreitingu ilgtermiņa vietējās valūtas ieguldījumiem no “BBB-” uz “BBB”, savukārt īstermiņa ārvalstu valūtas ieguldījumiem no “B” uz “F3”.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, komentējot jaunāko starptautiskās reitingu aģentūras “Fitch” kredītreitingu, uzsver: “Latvijas kredītreitinga paaugstināšana līdz investīciju līmenim ir kārtējais apliecinājums tam, ka mūsu valsts finanšu sistēma ir stabilizēta un ekonomika pakāpeniski atjaunojas. Mēs esam uz pareizā ceļa, no kura nedrīkstam novirzīties vai apstāties.””

Kā norāda Ministru prezidents, jau divas no trijām lielākajām kredītreitingu aģentūrām ir paaugstinājušas Latvijas kredītreitingu un nākotnes redzējumu līdz investīciju līmenim laikā, kad citu Eiropas valstu kredītreitingi tiek samazināti. Tas ir nenoliedzami labs signāls arī starptautiskajiem finanšu tirgiem, kuros kopš 2008.gada par Latviju dominēja satraucošas un negatīvas ziņas. Valdības paveiktais tiek atzinīgi novērtēts arī starptautiski.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks uzsver: “Reitingu aģentūras lēmums atgriež Latvijas kredītreitingu investīciju kategorijas līmenī pēc vairāk nekā pusotra gada perioda, un tas ir ļoti nozīmīgs un gaidīts signāls gan valsts vērtspapīru investoriem, gan privātā sektora investoriem un sniegs atbalstu investīciju piesaistes veicināšanā Latvijas ekonomikā. “Fitch” lēmums pozitīvi turpina reitingu aģentūru noteikto kredītreitingu uzlabojumu sēriju šajā gadā un apliecina, ka valdības politika un lēmumi ved mūs pareizā virzienā.”

Ekonomikas atlabšana, mērķtiecīga fiskālā konsolidācija un finanšu sektora stabilizācija liecina, ka lejupslīdes riski ir samazināti. Latvija ir panākusi ievērojamu progresu, atkopjoties no smagās finanšu krīzes, garantējot atgriešanos iepriekšējā investīciju līmenī. Lai arī reitinga novērtējumu turpina ietekmēt Latvijas vājais ārējais finansējums, atkopjoties ilgtspējīgai ekonomikai, samazinoties fiskālajam deficītam un ārējam parādam, reitinga novērtējums varētu tikt uzlabots vēl vairāk, norāda “Fitch Ratings”.

Ir uzlabots arī Latvijas izaugsmes nākotnes novērtējums. “Fitch” prognozē 3,5% izaugsmi 2011.gadā un 4% izaugsmi 2012.gadā, tas būtiski pārsniedz iepriekš paredzēto. Valsts makroekonomiskā situācija ir ievērojami stabilizējusies. Darbaspēka vienības izmaksas ir samazinājušās līdz konkurētspējīgākam līmenim, kas varētu nodrošināt ilgtspējīgu izaugsmi vidējā termiņā..

Reitingu aģentūra arī atzīmē finanšu tirgus stabilizēšanos, norādot uz būtisku starpbanku likmju krišanos un valdības aizņēmumu pārorientēšanu no īstermiņa uz ilgtermiņa aizņēmumiem. Tāpat arī norāda, ka valūtas devalvācijas risks tiek vērtēts kā zems.

Latvijas kredītreitingu balsta arī politiskā situācija un institūciju kapacitāte, ko pastiprina dalība Eiropas Savienībā, kā arī ienākuma uz vienu iedzīvotāju līmenis.

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre;
Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!