• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrs: Tiekoties ar Latvijas Jūras akadēmijas vadību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2011., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227307

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūras ministre: Par ciešāku sadarbību ar Latvijas Kultūras koledžu

Vēl šajā numurā

17.03.2011., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrs: Tiekoties ar Latvijas Jūras akadēmijas vadību

Latvijas Jūras akadēmija (LJA) piedāvā starptautiski konkurētspējīgu, ekonomikai atbilstošu un kvalitatīvu jūrniecības izglītību, turklāt šī ir viena no Latvijas iespēju jomām augstākās izglītības eksporta veicināšanā, uzsvēra izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks pēc 10.martā notikušās vizītes izglītības iestādē.

R.Broks atzinīgi vērtē, ka augstskola dažādo savu darbību, līdztekus studentu apmācībai nodrošina papildu zināšanu ieguvi jau strādājošiem jūrniekiem, iesaistās dažādos starptautiskās sadarbības projektos, tajā skaitā tādos, kas saistīti ar studentu apmaiņu, ar komercpētījumu veikšanu, ar inovatīvu studiju līdzekļu izstrādi.

LJA rektors prof. Jānis Bērziņš iepazīstināja ministru ar akadēmijas darbību. R.Broks apmeklēja vairākas lekcijas, kurās studenti apguva jūrniecībā nepieciešamās saskarsmes prasmes; uz simulatoriem veica kuģu ieiešanu Rīgas un Ventspils ostās paaugstinātas bīstamības apstākļos; apguva zināšanas par drošību, navigāciju utt. Apmeklējot praktisko nodarbību telpas, ministrs iepazinās ar dažādiem moderniem digitālajiem simulatoriem, kas ļauj augstskolas telpās imitēt apstākļus, kas pilnībā atbilst tiem, kādi ir jūrā.

R.Broks tikās arī ar mācībspēku, administrācijas un studentu pašpārvaldes pārstāvjiem; viesojās bibliotēkā, kur bez grāmatām un specifiskiem jūrniecības žurnāliem ir iespējas piekļūt tiešsaistes datubāzēm, tādējādi studenti var iegūt jaunāko informāciju par aktualitātēm jūrniecībā.

LJA rektors uzsvēra, ka akadēmijas absolventi ir augstu novērtēti darba tirgū, tajā skaitā pasaules lielākajās kuģniecības kompānijās. J.Bērziņš atzīmēja, ka kuģu virsnieki pasaulē ir pieprasīta profesija, šobrīd trūkst vairāk nekā 30 000 virsnieku, un šī ir iespēja, ko LJA izmanto un turpinās izmantot. Lai saglabātu un stiprinātu Latvijas jūrniecības labo slavu pasaulē, īpaša uzmanība tiek pievērsta studiju procesa un rezultātu kvalitātei, studentu zināšanām, kā arī praksei. Studenti uzsvēra, ka studiju noslodze ir atbilstoša, kvalitāte un mācību līmenis ir augsts, par to ir iespējas pārliecināties prakšu laikā, kā arī no iepriekšējo gadu absolventiem.

Šādu sagatavotības līmeni garantē gan Latvijas likumdošanā noteiktā kārtība – Izglītības un zinātnes ministrijas un Latvijas Jūras administrācijas pārraudzība, gan Eiropas Savienības un starptautiskie standarti, kas jūrniecībā ir īpaši augsti, jo šī ir t.s. reglamentētā profesija, kas pakļauta stingrai starptautiskajai kontrolei, no absolventiem prasa izcilas zināšanas, augstu atbildību un spēju strādāt vidē, kas atšķirīga no ikdienā ierastās.

Rektors pastāstīja, ka studenti ir no visas Latvijas; pēdējo divu gadu laikā trīs reizes palielinājusies reflektantu interese par studijām LJA; turklāt arvien uzlabojas vidusskolas absolventu zināšanas.

Tāpat pieaug citu valstu jauniešu interese par studijām LJA, un kopumā LJA ir sadarbība ar 19 pasaules jūrniecības augstskolām.

Šobrīd akadēmijā ir studenti no Azerbaidžānas, Polijas, Turcijas, Spānijas un Somijas.

Tāpat augstskola seko līdzi savu absolventu darba gaitām pēc studiju beigšanas. Īpaši rektors uzsvēra ekonomiskās analīzes rezultātā iegūto informāciju par to, ka 94% no absolventu nopelnītā paliek Latvijā, lai arī lielākā daļa jūrnieku strādā citās valstīs, taču šeit ir viņu pastāvīgā dzīvesvieta un dzīvo viņu ģimenes.

Šobrīd LJA studē 844 studenti, no tiem 308 par valsts budžeta līdzekļiem. LJA piedāvā deviņas studiju programmas: 1.līmeņa profesionālās programmas “Kuģu vadīšana” un “Kuģu mehānika”; 2.līmeņa – “Jūras transports – kuģu vadīšana”, “Jūras transports – kuģu mehānika”, “Jūras transports – kuģu elektroautomātika”, “Ostu un kuģošanas vadība”; 2.līmeņa profesionālās programmas (pēc koledžas) – “Kuģu vadīšana” un “Kuģu mehānika”; kā arī profesionālo maģistra studiju programmu “Jūras transports”.

Rektors pastāstīja, ka jūrniecības izglītības vēsture Rīgā datējama ar 1789.gadu, kad darbu sāka Navigācijas skola. Kā pastāvīga augstskola LJA darbojas kopš 1993.gada, bet līdz tam no 1989.gada jūrniecības izglītība tika īstenota Rīgas Tehniskajā universitātē. 2001.gadā LJA saņēma pilna laika akreditāciju, bet 2006.gadā mācību iestāde pārvācās uz telpām Flotes ielā, kas ir renovētas gan par ES, gan valsts un pašas augstskolas līdzekļiem.

Agnese Korbe, ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!