• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padome: Par ekonomikas pārvaldību un klimata pārmaiņu finansēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2011., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227228

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES Ministru padome: Par vienošanos vides lietās un atomelektrostaciju drošību

Vēl šajā numurā

16.03.2011., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padome: Par ekonomikas pārvaldību un klimata pārmaiņu finansēšanu

15.martā Briselē norisinājās Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksme, kurā Latvijas nacionālās intereses pārstāvēja finanšu ministrs Andris Vilks.

ECOFIN sanāksmes laikā tika risināti jautājumi par ekonomikas pārvaldību. Ekonomikas un finanšu krīze pierādīja, ka ES dalībvalstis, īpaši eirozonas valstis, savā starpā ir pārāk cieši saistītas un nevar atļauties arī nākotnē nereaģēt uz tiem ekonomikas politikas pārvaldības trūkumiem, kas minētās krīzes sekas ievērojami pastiprināja. Šī krīze atklāja ES ekonomikas politikas koordinācijas vājās vietas, kā arī to, ka esošās pārraudzības procedūras nav bijušas pietiekamas un visaptverošas.

Lai risinātu jautājumus, kas saistīti ar ekonomikas pārvaldību, Eiropas Komisija nāca klajā ar sešiem tiesību aktu projektu priekšlikumiem. Divu normatīvo aktu projektu mērķis ir nodrošināt savlaicīgu makroekonomiskās nesabalansētības risku identificēšanu un novēršanu, attiecīgi ES dalībvalstīs un eirozonā. Savukārt četri no normatīvo aktu projektiem attiecas uz fiskālajiem jautājumiem. Šajā jautājumā Latvija kopumā iestājas par stingrāku noteikumu dalībvalstīm izvirzīšanu un lielāku automātiskumu lēmumu pieņemšanas procedūrās.

Sanāksmē arī izskatīti jautājumi par klimata pārmaiņu finansēšanas aspektiem. ES apņēmās klimata pārmaiņām (2010.–2012.gadā) ieguldīt 7,2 miljardus eiro. Padomes secinājumos atgādināts, ka attīstītās valstis līdz 2020.gadam ir apņēmušās sasniegt mērķi – katru gadu klimata pārmaiņu finansēšanā ieguldīt 100 miljardus ASV dolāru, lai palīdzētu attīstības valstīm.

Finanšu ministri ECOFIN sanāksmē arī apsprieda, kā Polija un Ungārija ievēro noteikumus, kas nostiprināti Stabilitātes un izaugsmes paktā. Tika secināts, ka abas valstis nav atbilstoši pildījušas Padomes rekomendācijas un valdību pasākumi nebija pietiekami un pamatoti, lai novērstu pārmērīgu budžeta deficītu. Sanāksmē Ungārijas prezidentūra informēja ministrus par situāciju, kas saistīta ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulas projektu par noteiktiem kredītsaistību neizpildes mijmaiņas darījumiem.

Aleksis Jarockis, finanšu ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!