• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par tautas skaitīšanā iegūto personu datu drošību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.2011., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227035

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministrs: Par uzņēmēju un zinātnieku sadarbību valsts izaugsmei

Vēl šajā numurā

11.03.2011., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par tautas skaitīšanā iegūto personu datu drošību

Ekonomikas ministrs Artis Kampars ir saņēmis ziņojumu par Centrālajā statistikas pārvaldē (CSP) veikto dienesta pārbaudi, kas tika ierosināta pēc informācijas saņemšanas, ka trešajām personām ir iespējams piekļūt elektroniski aizpildītajām tautas skaitīšanas anketām.

“Esmu iepazinies ar dienesta pārbaudes komisijas veikto tautas skaitīšanas elektroniskās sistēmas izstrādes procesa analīzi un rīkošos atbilstoši komisijas ierosinājumam sākt disciplinārlietu pret tām Centrālās statistikas pārvaldes amatpersonām, kuras bija tieši atbildīgas par visu risku adekvātu novērtēšanu un novēršanu,” norāda ekonomikas ministrs.

Komisija ziņojumā norāda, ka tautas skaitīšanas elektroniskās sistēmas plānošana un izstrāde sākta jau 2008.gadā, savukārt šā gada sākumā sistēmai ir bijis drošības audits. Tā ietvaros veikti “ielaušanās testi”, pēc kuriem apdraudējums, ka, autorizējoties tautas skaitīšanas anketā ar personas kodu un pases datiem, var tikt izmantota sveša identitāte, atzīts par augstu risku.

Komisija uzskata, ka personas kodu un pases datu izmantošana tautas skaitīšanas elektroniskajās anketās varēja tikt izmantota, tomēr, ieviešot šādu autorizācijas veidu, CSP bija jāveic papildu drošības pasākumi, piemēram, jāievieš papildu paroles vai citi risinājumi.

Dienesta pārbaudes komisija secinājusi, ka CSP atbildīgās amatpersonas, kuru pienākumos bija izvērtēt datu drošības līmeni elektroniskajā tautas skaitīšanas sistēmā, nav rīkojušās pietiekami, lai novērstu vai mazinātu drošības risku, kas saistīts ar svešas identitātes lietošanu, tādējādi radot apdraudējumu tautas skaitīšanā iegūto datu pareizībai un ticamībai, kā arī personas datu aizsardzībai. Komisija ierosina sākt disciplinārlietu pret divām CSP amatpersonām – priekšnieka vietnieku, atbildīgo par sadarbību ar ārpakalpojumu sniedzējiem sistēmas izstrādē un ieviešanā Norbertu Tāleru un informācijas sistēmas drošības pārvaldnieku Kristapu Miļevski.

“Vienlaikus jāatzīst, ka kopumā tautas skaitīšanas process norit sekmīgi. Pretēji skeptiķu prognozēm, iecere par tautas skaitīšanas anketu aizpildīšanu internetā, kas tika ieviesta iedzīvotāju ērtībai, ir sevi pilnībā attaisnojusi – izmantojot elektronisko parakstu un autorizējoties caur internetbanku, saskaitīti vairāk nekā 430 tūkstoši cilvēku. Tas ir divreiz vairāk, nekā tika plānots iepriekš, turklāt iedzīvotāju aktivitāte, aizpildot anketas elektroniski, ir arī ievērojami lielāka nekā kaimiņvalstī Lietuvā, kur tautas skaitīšana notiek pēc tāda paša principa kā Latvijā. Dienesta pārbaude ļāvusi vēlreiz izanalizēt sistēmu drošību un pārliecināties, ka tautas skaitīšanā iegūtie dati ir drošībā,” uzsver A.Kampars.

Tiekoties ar CSP vadību, ministrs arī guvis pārliecību, ka tiem aptuveni 150 000 iedzīvotāju, kuri anketas aizpildījuši pirmajās tautas skaitīšanas dienās, ir nodrošināta iespēja pārliecināties par savu datu drošību un to, vai informācija viņu aizpildītajās anketās nav mainīta – ikviens, kuram ir šādas bažas, aicināts personīgi vērsties CSP.

Elīna Bīviņa, ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!