• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par ilgtspējīgu un efektīvu būvniecības nozari. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.03.2011., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226976

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu

Vēl šajā numurā

10.03.2011., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par ilgtspējīgu un efektīvu būvniecības nozari

4.martā Rīgā norisinājās Ekonomikas ministrijas organizēta konference “Kvalitatīva būvniecība 2020”, kurā tika apspriestas aktualitātes būvniecības nozarē kontekstā ar Ekonomikas ministrijas sagatavoto jauno Būvniecības likumprojektu.

2011.gada izaicinājums būs izšķiršanās par uzlabojumiem būvniecības procesā, gan atvieglojot procedūras būvniecības jomā, gan saglabājot un nodrošinot būvniecības kontroli, uzrunājot konferences dalībniekus atzina ekonomikas ministrs Artis Kampars.

Jaunā Būvniecības likumprojekta galvenais mērķis ir būtiski atvieglot būvniecības procesu un sekmēt tā caurspīdīgumu, kā arī veicināt būvniecības tirgus un līdz ar to arī visas tautsaimniecības attīstību.

EM Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktore Ilze Oša uzsvēra, ka mērķis ir veidot inovatīvu būvniecības nozari ar augstu pievienoto vērtību, kā arī uzlabot uzņēmējdarbības vidi un palielināt Latvijas pievilcību vietējiem un ārvalstu investoriem. I.Oša informēja, ka, izstrādājot likumprojektu, ir ņemts vērā Pasaules Bankas pētījumā “Doing Business” sniegtais novērtējums dažādām būvniecības procedūrām un Latvijas mērķis ir to uzlabot, pietuvojoties Dānijas rādītājiem. Piemēram, vidēja lieluma noliktavas būvniecībai un tās pieslēgšanai komunikāciju tīkliem būvniecības saskaņošanas procedūru ilgums esošo 187 dienu un 25 procedūru vietā būs 69 dienas un līdz 20 procedūrām.

Ekonomikas ministrs A.Kampars konferencē sniedza ieskatu par pašreizējo situāciju būvniecības nozarē un redzējumu par tās attīstību, reizē aicinādams konferences dalībniekus aktīvi iesaistīties diskusijās par stratēģiskiem mērķiem būvniecības nozares ilgtermiņa attīstībai, Būvniecības likumprojektā iekļautajām novitātēm u.c. jautājumiem. Būvniecības nozarei izvirzītais attīstības virziens paredz paātrināt būvniecības procesu un samazināt administratīvo slogu būvniecības ieceres īstenošanai, tajā pašā laikā saglabājot būves drošumu un ilgtspējību.

Lai to īstenotu, ir jāizpilda vairāki svarīgi uzdevumi – jāpieņem jaunais Būvniecības likums un Vispārīgie būvnoteikumi, jāizstrādā vienota valsts un pašvaldību iepirkumu metodika būvniecībā. Tāpat ir jāturpina iesāktais darbs un jāizskauž birokrātiskie un administratīvie šķēršļi, nodrošinot operatīvu un ticamu informācijas apriti, jāpilnveido būvniecības kontrole un uzraudzība, jāuzlabo sadarbība ar nozares nevalstisko sektoru. Vienlaikus ir jāceļ būvnieku profesionālās izglītības un kvalifikācijas līmenis, jāveicina būvzinātnes attīstība. Savukārt nozarē jāievieš energoefektīvas būvniecības principi – viens no piemēriem ir īstenotie dzīvojamo māju energoefektivitātes veicināšanas pasākumi.

Konferences paneļdiskusijā piedalījās pārstāvji no Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Ārvalstu investoru padomes Latvijā.

Konferences ietvaros dalībnieki diskutēja par to, ka teritorijas plānošana un būvniecība ir neatdalāms un secīgs process. Diskusijas dalībnieki secināja: ja teritorijas plānošanas procesā sabiedrība nav iebildusi pret teritorijas izmantošanas veidu, būvniecības process būtu apturams tikai gadījumos, kuros ir pārkāpumi un atkāpes no likumiski noteiktajiem regulējumiem.

Plašas diskusijas izvērtās par būvniecības speciālistu kvalifikācijas apliecināšanas kārtību. Diskusijas laikā tika izteikts viedoklis par zemāka kvalifikācijas līmeņa darbaspēka interešu aizstāvību jaunajā likumprojektā. Diskusijas dalībnieki secināja, ka pirms jaunā Būvniecības likumprojekta virzīšanas uz Saeimu jāsagatavo un jāiesniedz jau izdiskutēti un nozares speciālistu līmenī pamatoti viedokļi šajā jautājumā.

Būvniecības likumprojektu vēl šomēnes paredzēts saskaņot Ministru kabinetā un virzīt izskatīšanai Saeimā.

Būvniecības nozare ir viena no nozīmīgākajām tautsaimniecības nozarēm katras valsts ekonomikā, tādēļ tās attīstības prioritāšu noteikšana un normatīvā regulējuma pilnveidošana ir būtisks priekšnoteikums kopējo Eiropas Savienības definēto ekonomisko prioritāšu un izvirzīto mērķu sasniegšanai.

Laikā, kad definēta Eiropas Savienības stratēģija ES 2020, izvirzot par prioritātēm uz zināšanām un inovācijām balstītu ekonomikas izaugsmi, zaļas un konkurētspējīgas ekonomikas attīstību un efektīvu resursu izmantošanu, kā arī veicinot augstāku nodarbinātību, Ekonomikas ministrija aicināja būvniecības nozares nevalstiskās organizācijas uz diskusiju par būvniecības nozares attīstību un jauno Būvniecības likumprojektu.

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!