• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienlīdzīgu atalgojumu sievietēm un vīriešiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.2011., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226833

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par KNAB priekšnieka vērtēšanu atbilstībai amatam

Vēl šajā numurā

08.03.2011., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienlīdzīgu atalgojumu sievietēm un vīriešiem

Eiropā sievietes saņem vidēji par 17,5% mazāku darba samaksu nekā vīrieši, un šā iemesla dēļ sievietēm jāstrādā 64 dienas vairāk, lai nopelnītu tikpat daudz kā vīrieši. Šī ievērojamā atšķirība 5.martā tika uzsvērta pirmajā vienlīdzīga atalgojuma dienā Eiropas Savienībā. 5.marts ir datums, līdz kuram sievietēm papildus jāstrādā 2011.gadā, lai nopelnītu tikpat daudz, cik vīrieši ir nopelnījuši 2010.gadā. Eiropas Komisija ir apņēmusies izskaust sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirības un 2010.gada septembrī publicējusi vispārēju stratēģiju par dzimumu līdztiesību. Vienlīdzīga atalgojuma diena, kuras mērķis ir uzlabot informētību par atalgojuma atšķirībām, šogad ir īsi pirms Starptautiskās sieviešu dienas 8.martā.

“97 miljoni sieviešu Eiropā ir strādājušas kopš 1.janvāra, taču reāli viņas sāk saņemt atlīdzinājumu tikai šonedēļ,” teica Komisijas priekšsēdētāja vietniece un ES tiesiskuma komisāre Viviena Redinga. “Eiropas vienlīdzīga atalgojuma diena mums atgādina, cik daudz vēl jādara, lai izskaustu sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirības. Kopā ar dalībvalstīm un sociālajiem partneriem mēs centīsimies ievērojami samazināt sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirības Eiropas Savienībā, kādu dienu panākot, ka vienlīdzīga atalgojuma diena mums vairs nebūs vajadzīga, lai iezīmētu atšķirības atalgojumā, ko saņem vīrieši un sievietes.”

Vienāds atalgojums par līdzvērtīgu darbu ir viens no ES pamatprincipiem. To iekļāva Romas Līgumā jau 1957.gadā. Tomēr progress sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirību samazināšanā ir lēns – saskaņā ar jaunākajiem datiem par 2008.gadu šis rādītājs ir no 5% Itālijā līdz 30% Igaunijā. Tas atspoguļo sarežģīto un joprojām pastāvošo nevienlīdzību darba tirgū.

Lai izskaustu sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirības, Komisija

• atbalstīs darba vietās vienlīdzīga atalgojuma iniciatīvas, piemēram, apzīmējumus, “hartas” un apbalvojumus par vienlīdzības principa ievērošanu, tostarp tādus, kas minēti nesenajā ES pētījumā par nenormatīvām uzņēmumu iniciatīvām dzimumu līdztiesības veicināšanai darba vietā;

• atbalstīs tādu instrumentu izstrādi, kurus darba devēji izmanto, lai koriģētu nepamatotas sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirības. Kā piemērs ir minams Logib instruments, ko izmanto Vācijā un Luksemburgā un kas ļauj uzņēmumiem apzināt atšķirības atalgojumā, ko tie maksā sievietēm un vīriešiem;

• izpētīs iespējas, lai uzlabotu pārredzamību saistībā ar atalgojumu, kā arī izpētīs netipisku darba nosacījumu (piemēram, nepilnas slodzes darba un noteikta termiņa līgumu) ietekmi uz vienlīdzīgu atlīdzību;

• centīsies mudināt sievietes un vīriešus apgūt netradicionālas profesijas un atvieglināt sievietēm un vīriešiem līdzsvarot darba un ģimenes dzīves pienākumus.

Arī Latvijas labklājības ministrija uzsver, ka Vienlīdzīgas darba samaksas dienu turpmāk visā ES atzīmēs katru gadu. To atzīmēs tajā dienā, kas, skaitot no gada sākuma, atbilst papildu dienu skaitam, kas saskaņā ar Eurostat datiem Eiropā sievietēm jānostrādā, lai iegūtu tādu gada darba samaksu, kādu saņem vīrieši.

Latvijā kopš 1990.gadu vidus attiecībā uz vidējās sieviešu un vīriešu mēneša darba samaksas atšķirību bija vērojama tendence atšķirībai mazināties, atšķirībai svārstoties 15–20% robežās un labāko rādītāju sasniedzot 2008.gadā – 14,5%. Taču pēdējos divos gados atšķirība atkal ir palielinājusies, sieviešu vidējā darba samaksa 2009.gadā bija par 15,9% zemāka nekā vīriešu, 2010.gadā – par 18,3%.

Vislielākā darba samaksas atšķirība starp sievietēm un vīriešiem vēl joprojām Latvijā ir novērojama finanšu starpniecībā (banku sektors), kur sievietes vidēji saņem tikai 61,1% no vīriešu algas. Tāpat lielas darba samaksas atšķirības ir vērojamas vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, informācijas un komunikācijas pakalpojumos. Šajās nozarēs 2010.gadā sieviešu vidējā darba samaksa bija 81,7% no vīriešu vidējās darba samaksas. Ir tikai dažas nozares, kur atšķirība vidējā darba samaksā vīriešiem un sievietēm ir salīdzinoši maza – valsts pārvalde un aizsardzība (97,5%), administratīvo un apkalpojošo dienestu darbība (94,4%), izglītība (93,2%) un būvniecība (95,9%). Vienlaikus kampaņas ietvaros visā ES tiks rīkoti arī pasākumi darba devējiem, darbiniekiem un citiem interesentiem.
 

Vispārīga informācija

Pateicoties ES un dalībvalstu likumdošanai vienlīdzīga atalgojuma jomā, tieša diskriminācija (t.i., atšķirīgs atalgojums, ko vīrieši un sievietes saņem par pilnīgi līdzvērtīgu darbu) ir samazinājusies. Tomēr atalgojuma atšķirības ir vēl plašākas, proti, tās atspoguļo visā darba tirgū joprojām pastāvošo diskrimināciju un nevienlīdzību.

Sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirību ietekme uz mūža ieņēmumiem nozīmē, ka sievietēm būs arī mazākas pensijas. Rezultātā ir lielāka varbūtība, ka vecāka gadagājuma sievietes cietīs no nabadzības: 22% sieviešu 65 gadu un lielākā vecumā atrodas uz nabadzības robežas, savukārt vīrieši – tikai 16%.

Informētības veicināšanas pasākumi ir ļoti svarīgi, lai informētu darba devējus, darba ņēmējus un ieinteresētās personas par to, kāpēc joprojām saglabājas sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirības un kā mēs tās varam samazināt. Tāpēc Komisija turpina ES mēroga informācijas kampaņu, īstenojot pasākumus visās 27 ES dalībvalstīs. Ar tiešsaistē izveidotā sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirību kalkulatora palīdzību darba ņēmēji un darba devēji var iegūt uzskatāmu informāciju par darba samaksas atšķirībām starp dzimumiem.

Pagājušajā gadā publicētā “Eirobarometra” aptauja par dzimumu līdztiesību liecināja, ka 62% eiropiešu uzskata, ka dzimumu nelīdztiesība joprojām pastāv daudzās sabiedrības jomās. 82% aptaujāto izteicās, ka sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirības ir steidzami jānovērš, un 61% uzskata, ka ES līmeņa lēmumiem ir jābūt lielai nozīmei dzimumu līdztiesības veicināšanā.

Komisijas priekšsēdētāja vietniece V.Redinga 1.martā tikās ar dažu Eiropas lielāko uzņēmumu izpilddirektoriem un valdes priekšsēdētājiem, lai apspriestu veidus, kā palielināt sieviešu skaitu uzņēmumu valdēs.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa;
Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!