• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības inspekcija: Par internetā piedāvātu bīstamu produktu "Hergic". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.2011., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226648

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

03.03.2011., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības inspekcija: Par internetā piedāvātu bīstamu produktu “Hergic”

Veselības inspekcija brīdina iedzīvotājus par interneta vietnēs piedāvātu veselībai bīstamu produktu – “Hergic” kapsulām, kas tiek pārdotas kā līdzeklis svara kontrolei un samazināšanai.

Produkts tiek piedāvāts gan Latvijas, gan ārzemju interneta vietnēs kā līdzeklis svara samazināšanai. Produkta marķējumā ir informācija, ka produkta sastāvā ir augu izcelsmes vielas, lietošana neizraisa blakusefektus un iespējama svara zaudēšana mēneša laikā pat līdz 10 kg. Interneta vietnēs piedāvāts produktu piegādāt ar pasta starpniecību visā Latvijas teritorijā.

Veselības inspekcija iegādājās produktu, izmantojot interneta vietnē ievietoto piedāvājumu, un nodeva Zāļu valsts aģentūrai produkta analīzes veikšanai, lai pārbaudītu produkta sastāva atbilstību marķējumā norādītajai informācijai.

Ķīmiskās analīzes rezultātā konstatēts, ka produkta kapsulu sastāvā ir vidēji 14,0 mg marķējumā nenorādītas sintētiskas vielas – sibutramīna hidrohlorīda monohidrāts (sibutramīns). Sibutramīns aptuveni šādā daudzumā bija reģistrētu recepšu zāļu sastāvā, bet 2010.gada sākumā Eiropas Zāļu aģentūra pieņēma lēmumu, ka zāļu svara samazināšanai lietošanas ieguvumu un risku raksturojumu nevar uzskatīt par labvēlīgu, un pieņēma lēmumu par visu zāļu, kuru sastāvā ir sibutramīns, reģistrācijas apliecību darbības apturēšanu saistībā ar palielinātu kardiovaskulāro traucējumu (sirdslēkmes, miokarda infarkts un insults) risku.

Sibutramīns ir tā pati aktīvā viela, kas 2007.gadā Latvijā tika konstatēta interneta vietnēs piedāvātajā produktā “LiDa”. Vienlaikus bija pieejama informācija par šā produkta kaitīgo ietekmi uz veselību, tajā skaitā par neārstējamām saslimšanām un nāvi.

Veselības inspekcija uzsver, ka nezināmas izcelsmes produktus, par kuru ārstnieciskām un dzīves kvalitāti uzlabojošajām īpašībām interneta vietnēs tiek sniegta maldinoša informācija, iegādāties un lietot ir bīstami, jo produkta izplatītājs neatbild par tā kvalitāti, iedarbību un lietošanas sekām.

Inspekcija atgādina, ka recepšu zāles lietojamas tikai saskaņā ar ārsta norādījumiem un ārsta uzraudzībā, un tikai aptiekās iegādātas zāles ir drošas un efektīvas.

Veselības inspekcija Latvijas interneta vietņu uzturētājus aicinās dzēst sludinājumus un diskusiju vietnes, kurās atrodama informācija par produkta “Hergic” iegādi un lietošanas pieredzi.

Ieva Raboviča, Veselības inspekcijas
Sabiedrisko attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!