• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Eiropas Savienības valstīm aizsardzībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2011., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226504

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar Krieviju izglītībā un starptautiskajās attiecībās

Vēl šajā numurā

01.03.2011., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Eiropas Savienības valstīm aizsardzībā

Budapeštā, Ungārijā, no 24. līdz 25.februārim notikušajā Eiropas Savienības (ES) aizsardzības ministru neformālajā sanāksmē aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikās ar Nīderlandes aizsardzības ministru Hansu Hillenu. Sarunas laikā tika pārrunāta ALKMAAR klases mīnu kuģu iegāde Latvijas Jūras spēku flotilei. A.Pabriks pateicās Nīderlandes kolēģim par atbalstu, meklējot potenciālos pircējus diviem šīs klases kuģiem, ko Latvija šābrīža ekonomiskajā situācijā nevar atļauties ekspluatēt. Tāpat aizsardzības ministrs atzinīgi novērtēja Nīderlandes kolēģu atbalstu Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolai, palīdzot izveidot seržantu kursu, un informēja, ka Latvija šīs zināšanas nodod tālāk, sniedzot līdzīgu palīdzību Moldovai.

A.Pabriks sarunās ar Nīderlandes aizsardzības ministru un Francijas aizsardzības ministru Alēnu Marī Žipē pievērsās NATO gaisa telpas patrulēšanai virs Baltijas valstīm pēc 2014.gada, lūdzot sniegt politisku atbalstu šā projekta pagarināšanai. Nīderlandes puse informēja, ka politiski atbalsta šo iniciatīvu un raudzīsies, kādas būs valsts iespējas ilgtermiņā sniegt arī praktisku atbalstu. Savukārt Francijas aizsardzības ministrs apliecināja gatavību arī turpmāk Baltijas valstīm sniegt atbalstu šajā jautājumā.

A.Pabriks pateicās Francijas aizsardzības ministram par sniegto iespēju nosūtīt Latvijas virsnieku dienestam kuģi dalībai Eiropas Savienības Jūras spēku militārajā pretpirātisma operācijā ATALANTA Somālijā. Tāpat A.Pabriks pateicās par Francijas lēmumu dāvāt Latvijai nepieciešamo munīciju mīnu meklētājiem, kā arī par palīdzību franču valodas apmācības organizēšanai, kas Latvijai pirms gaidāmās prezidentūras ES ir ļoti svarīgi. A.Pabriks Francijas kolēģi informēja par sākto Baltijas valstu un Ziemeļvalstu ciešo sadarbību aizsardzībā, kas sniedz papildu pieredzi un ļauj ekonomēt resursus. Francijas kolēģis apliecināja, ka arī Francijas aizsardzības sistēma līdzekļu taupīšanas nolūkos šobrīd piedzīvo vērienīgas reformas, tāpēc resursu apvienošana ir ļoti svarīga.

Vizītes laikā A.Pabriks tikās arī ar Ungārijas ārlietu ministru Jānošu Martoņi, lai pārrunāt Ungārijas pieredzi, gatavojoties ES prezidentūrai. Ungārijas ārlietu ministrs informēja, ka sagatavošanās procesā aktīvi līdzdarbojies arī parlaments, taču jāņem vērā, ka prezidentūras programmu lielā mērā noteiks ES darba kārtība un pasaules tā brīža aktualitātes, kas mainās ļoti strauji. Prezidentūras novērtējums būs atkarīgs, cik veiksmīgi prezidējošā valsts spēs reaģēt uz pasaulē notiekošo un šīs aktualitātes izdiskutēt. Ungārijas ārlietu ministrs pauda ieinteresētību par Latvijas enerģētikas projektiem, lai panāktu lielāku diversifikāciju, un aicināja arī savas prezidentūras laikā enerģētikas jautājumam pievērst pastiprinātu uzmanību. A.Pabriks Ungārijas ārlietu ministram lūdza dalīties savā pieredzē arī pēc prezidentūras beigām.

Aizsardzības ministrijas
Militāri publisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!