• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2011. gada 22. februāra noteikumi Nr. 140 "Latvijas augu šķirņu kataloga nolikums". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2011., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226337-latvijas-augu-skirnu-kataloga-nolikums

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.141

Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 27.jūnija noteikumos Nr.535 "Lauksaimniecībā vai mežsaimniecībā izmantojamo traktoru, piekabju un to sastāvdaļu atbilstības novērtēšanas noteikumi"

Vēl šajā numurā

25.02.2011., Nr. 32

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 140

Pieņemts: 22.02.2011.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.140

Rīgā 2011.gada 22.februārī (prot. Nr.11 31.§)

Latvijas augu šķirņu kataloga nolikums

Izdoti saskaņā ar Sēklu un šķirņu aprites likuma
2.panta 1.punkta "b" apakšpunktu"

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka Latvijas augu šķirņu kataloga (turpmāk – katalogs) apstiprināšanas kārtību un kārtību, kādā šķirni iekļauj un uztur katalogā vai svītro no tā, kā arī ar kataloga veidošanu saistītās informācijas glabāšanas un publicēšanas kārtību.

2. Šķirni katalogā iekļauj uz 10 gadiem, kas seko pēc gada, kad šķirne ir iekļauta katalogā, ja ir izpildītas šo noteikumu prasības.

II. Iesniegums šķirnes iekļaušanai katalogā

3. Iesniegumu šķirnes iekļaušanai katalogā (pielikums) (turpmāk – iesniegums) Valsts augu aizsardzības dienestā (turpmāk – dienests) iesniedz viena no šādām personām (turpmāk – iesniedzējs):

3.1. selekcionārs;

3.2. selekcionāra tiesību īpašnieks – fiziska vai juridiska persona, kas ieguvusi selekcionāra tiesības;

3.3. ja ir beidzies šķirnes aizsardzības periods, – šķirnes uzturētājs  – fiziska vai juridiska persona, kas nodrošina šķirnes uzturēšanu saskaņā ar Sēklu un šķirņu aprites likumu;

3.4. selekcionāra, selekcionāra tiesību īpašnieka vai šķirnes uzturētāja pilnvarotais pārstāvis (turpmāk – pilnvarotais pārstāvis).

4. Ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem par sēklu un šķirņu apriti šķirnei veic saimniecisko īpašību novērtēšanu, tad iesniedzējs iesniegumu iesniedz normatīvajos aktos par augu šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanu noteiktajā termiņā.

5. Ja iesniedzējs iesniedz iesniegumu un šo noteikumu 8.punktā minētos dokumentus pēc šo noteikumu 4.punktā minētā termiņa beigām, dienests šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanu veic nākamajā gadā.

6. Ja iesniedzējs atsauc iesniegumu pirms sējas, bet pēc protokola parakstīšanas, kas minēts normatīvajos aktos par augu šķirnes novērtēšanu, iesniedzējs atlīdzina izdevumus, kas radušies dienestam, lai ierīkotu lauka izmēģinājumus, 30 procentu apmērā no līgumā noteiktās summas par šķirnes novērtēšanu. Ja iesniedzējs atsauc iesniegumu pēc sējas, viņš samaksā visu summu, kas minēta protokolā.

7. Šķirnes pārbaudi veic saskaņā ar normatīvajiem aktiem par šķirnes atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaudi. Ja šķirnei nav veikta šķirnes atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaude (turpmāk – šķirnes pārbaude), iesniedzējs iesniegumā norāda, kurā institūcijā tā tiks vai tiek veikta.

8. Šo noteikumu 3.punktā minētajam iesniegumam pievieno šādus dokumentus:

8.1. pilnvaru, ja iesniegumu iesniedz pilnvarotais pārstāvis;

8.2. informāciju par valsts nodevas samaksas datumu;

8.3. ja šķirnes pārbaude ir veikta:

8.3.1. šķirnes pārbaudes pārskatu;

8.3.2. šķirnes aprakstu, ko izsniegusi institūcija, kura veikusi šķirnes pārbaudi, atbilstoši Starptautiskās Jaunu augu šķirņu aizsardzības savienības (turpmāk – UPOV) metodikai vai apstiprinātu šķirnes apraksta kopiju;

8.4. ja šķirnes pārbaude nav veikta, – šķirnes tehnisko anketu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par šķirnes atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaudi;

8.5. par kartupeļu šķirni, kas ir izturīga pret kartupeļu cistu nematodi vai vēzi, – attiecīgas institūcijas apliecinājumu par šķirnes izturību pret kartupeļu cistu nematodi (ar norādi par attiecīgo patotipu, pret kuru šķirne ir izturīga) un par izturību pret kartupeļu vēzi (ar norādi par kartupeļu vēža rasi, pret kuru šķirne ir izturīga).

9. Ja iesniegumā ir norādīta visa šo noteikumu pielikumā minētā informācija un iesniegti šo noteikumu 8.punktā minētie dokumenti, dienests 10 darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas izvērtē to un tam pievienotos dokumentus, pieņem lēmumu par šķirnes virzīšanu iekļaušanai katalogā un piecu darbdienu laikā pēc iesnieguma reģistrēšanas par to rakstiski informē iesniedzēju.

10. Ja iesniegumā nav norādīta visa šo noteikumu pielikumā minētā informācija vai nav iesniegti šo noteikumu 8.punktā minētie dokumenti, dienests septiņu darbdienu laikā pēc iesnieguma izvērtēšanas rakstiski pieprasa iesniegt nepieciešamo informāciju un dokumentus. Informācija un dokumenti iesniedzami 20 darbdienu laikā.

11. Ja iesniedzējs līdz šo noteikumu 10.punktā minētā termiņa beigām nav novērsis trūkumus, dienests piecu darbdienu laikā pēc šā termiņa beigām pieņem lēmumu par atteikumu virzīt šķirni iekļaušanai katalogā un par to rakstiski informē iesniedzēju.

III. Šķirnes nosaukuma pārbaude

12. Ja iesniegums ir iesniegts pirmo reizi, dienests divu nedēļu laikā pēc iesniedzēja priekšlikuma saņemšanas par šķirnes nosaukumu pārbauda pieteiktā šķirnes nosaukuma atbilstību prasībām, kas noteiktas Padomes 1994.gada 27.jūlija Regulā (EK) Nr.2100/94 par Kopienas šķirņu aizsardzību (turpmāk – regula Nr.2100/94) un Komisijas 2009.gada 22.jūlija Regulā Nr.637/2009, ar ko nosaka īstenošanas noteikumus attiecībā uz lauksaimniecības augu sugu un dārzeņu sugu šķirņu nosaukumu piemērotību (turpmāk – regula Nr.637/2009).

13. Ja šo noteikumu 12.punktā minētajā pārbaudē noskaidrots, ka šķirnes nosaukums atbilst regulas Nr.2100/94 un regulas Nr.637/2009 prasībām, dienests mēneša laikā pēc pārbaudes pabeigšanas šķirnes nosaukumu publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

14. Triju mēnešu laikā pēc šķirnes nosaukuma publikācijas persona, kurai ir piešķirtas agrākas tiesības uz vienādu vai līdzīgu preču zīmes nosaukumu, var iesniegt dienestā iebildumus pret publicēto šķirnes nosaukumu.

15. Ja dienestā saskaņā ar šo noteikumu 14.punktu ir iesniegts iebildums pret publicēto šķirnes nosaukumu, dienests:

15.1. divu nedēļu laikā pēc iebilduma saņemšanas pārbauda iebilduma atbilstību regulas Nr.2100/94 un regulas Nr.637/2009 prasībām;

15.2. informē iesniedzēju par saņemto iebildumu un par dienesta lēmumu attiecībā uz iebildumu.

16. Ja dienests šķirnes nosaukumu atzīst par nepiemērotu regulas Nr.2100/94 un regulas Nr.637/2009 prasībām, tas piecu dienu laikā pēc šo noteikumu 15.1.apakšpunktā minētās pārbaudes pabeigšanas pieprasa iesniedzējam divu nedēļu laikā rakstiski sniegt priekšlikumu par jaunu šķirnes nosaukumu.

17. Ja dienests šķirnes nosaukumu atzīst par atbilstošu regulas Nr.2100/94 un regulas Nr.637/2009 prasībām, tas pieņem attiecīgu lēmumu un par to piecu darbdienu laikā informē iesniedzēju.

18. Ja pēc šķirnes iekļaušanas katalogā konstatē, ka šķirnes nosaukums kāda jauna fakta dēļ nav atzīstams saskaņā ar regulas Nr.2100/94 un regulas Nr.637/2009 prasībām, dienests:

18.1. pieprasa iesniedzējam mēneša laikā iesniegt priekšlikumu par jaunu šķirnes nosaukumu;

18.2. pārbauda šķirnes nosaukuma atbilstību saskaņā ar šo noteikumu III nodaļas prasībām;

18.3. katalogā blakus jaunajam šķirnes nosaukumam iekavās divus gadus norāda veco nosaukumu.

IV. Šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšana

19. Lai novērtētu šķirnes piemērotību iekļaušanai katalogā, dienests nodrošina šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par augu šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanu tām sugām, kuras noteiktas normatīvajos aktos par sēklu un šķirņu apriti, ievērojot konvencionālajā un bioloģiskajā lauksaimniecībā šādu laikposmu:

19.1. vasarāju labības, viengadīgo lopbarības augu, eļļas augu, šķiedraugu, kartupeļu un biešu šķirnēm – trīs gadus. Ja šķirnes kopējais novērtējums (ballēs), tai skaitā raža, saskaņā ar šķirņu novērtēšanas kritērijiem, kas ir noteikti normatīvajos aktos par augu šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanu, pārsniedz standartšķirnes attiecīgo novērtējumu par 10 procentiem, šķirni var ieteikt iekļaušanai katalogā arī pēc diviem gadiem;

19.2. ziemāju labības šķirnēm – trīs gadus;

19.3. daudzgadīgo lopbarības augu šķirnēm – četrus gadus divos izmēģinājumu ciklos. Izmēģinājumiem paredzētās daudzgadīgo lopbarības augu šķirnes  sēj divas reizes – pirmajā un otrajā gadā. Uzskaiti un novērojumus veic sējas gadā, kā arī pirmajā un otrajā izmantošanas gadā.

20. Šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanas rezultātus atzīst par pozitīviem, ja, salīdzinot konvencionālajai vai bioloģiskajai lauksaimniecībai pieteiktās šķirnes un standartšķirni, konstatē, ka pieteiktā šķirne ir pārāka pēc tās ražības vai no tās iegūtā produkta kvalitātes rādītājiem saskaņā ar šķirņu novērtēšanas kritērijiem, kas ir noteikti normatīvajos aktos par augu šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanu. Ja šķirnei piemīt kādas labākas īpašības nekā standartšķirnei, tad dažas mazvērtīgākās īpašības var neņemt vērā.

21. Ja šķirnes sēklas ir paredzēts tirgot tajā Eiropas Savienības dalībvalstī, kura šo šķirni jau iekļāvusi savā šķirņu katalogā, šīs šķirnes saimnieciskās īpašības nevērtē.

22. Ja Nacionālā augu šķirņu padome, pamatojoties uz šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanas rezultātiem, sniedz priekšlikumu aizliegt konkrētas šķirnes audzēšanu Latvijā vai sniedz priekšlikumu audzēt to, ievērojot kādus obligātus nosacījumus, lai nekaitētu citu šķirņu vai sugu audzēšanai, (piemēram, ja visos izmēģinājuma gados šķirne uzrāda sliktu ziemcietību vai tādu veģetācijas periodu, ka augi Latvijas apstākļos nesasniedz pilngatavības fāzi), dienests divu mēnešu laikā izvērtē iespējamo kaitējumu un pēc saskaņošanas ar Zemkopības ministriju nosūta Eiropas Komisijai iesniegumu, lai tā dotu atļauju valstij pieņemt lēmumu aizliegt audzēt attiecīgo šķirni valsts teritorijā.

V. Šķirnes izvērtēšana Nacionālajā augu šķirņu padomē un tās ekspertu grupās

23. Pēc šķirnes pārbaudes un šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanas (bet ne vēlāk kā līdz nākamā gada 15.janvārim) dienests apkopo kārtējā gadā iegūto informāciju un Nacionālās augu šķirņu padomes augu šķirņu ekspertu grupām (turpmāk – ekspertu grupas) nosūta:

23.1. šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanas rezultātus salīdzinājumā ar standartšķirni pa gadiem un izmēģinājumu vietām;

23.2. informāciju par šķirnes pārbaudi.

24. Saskaņā ar šo noteikumu 23.punktu dienests ekspertu grupām iesniedz saimniecisko īpašību novērtēšanas rezultātus tikai par tām šķirnēm, kas atbilst šādiem kritērijiem:

24.1. ir iesniegts iesniegums;

24.2. ir pabeigta šķirnes pārbaude, un šķirne ir atzīta par atšķirīgu, viendabīgu un stabilu;

24.3. ir pabeigts šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanas cikls saskaņā ar šo noteikumu 19.punktu;

24.4. ir samaksāts par šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanu.

25. Divas nedēļas pirms ekspertu grupas sēdes, kurā izskatīs jautājumu par attiecīgās šķirnes iekļaušanu katalogā, dienests nosūta iesniedzējam informāciju par sēdes laiku un vietu. Iesniedzējam ir tiesības piedalīties sēdē.

26. Divu nedēļu laikā pēc šo noteikumu 23.punktā minētās informācijas saņemšanas ekspertu grupas izvērtē to un saskaņā ar šo noteikumu 20.punktā un 23.2.apakšpunktā minētajiem nosacījumiem sniedz priekšlikumus Nacionālajai augu šķirņu padomei par šķirņu iekļaušanu katalogā un par šķirnes raksturojošiem rādītājiem.

27. Nacionālā augu šķirņu padome divu nedēļu laikā pēc ekspertu grupas priekšlikuma saņemšanas to izvērtē un sniedz priekšlikumus dienestam par šķirņu iekļaušanu katalogā un šķirnes raksturojošiem rādītājiem.

VI. Šķirnes iekļaušana katalogā

28. Ja šķirnes pārbaudes un saimniecisko īpašību novērtēšanas rezultāti (ja tādi ir nepieciešami saskaņā ar normatīvajiem aktiem par sēklu un šķirņu apriti) ir pozitīvi, pieteiktais šķirnes nosaukums atbilst šo noteikumu 12.punktā minētajām prasībām un Nacionālā augu šķirņu padome izteikusi priekšlikumu iekļaut šķirni katalogā, dienests 10 darbdienu laikā pieņem lēmumu par šķirnes iekļaušanu katalogā un par šķirni raksturojošiem rādītājiem. Par pieņemto lēmumu dienests piecu darbdienu laikā informē iesniedzēju.

29. Ģenētiski modificētas šķirnes iekļauj katalogā tikai tad, ja ir izdota atļauja to izplatīšanai tirgū saskaņā ar normatīvajiem aktiem par ģenētiski modificētu organismu apriti. Ja no šķirnes atvasinātā materiāla, kas satur ģenētiski modificētus organismus, ir paredzēts izgatavot produktus izmantošanai pārtikā vai lopbarībā, šķirnei jāatbilst prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos par ģenētisko organismu apriti.

30. Ja šķirni (inbredlīniju, hibrīdu) izmanto tikai par komponentu hibrīda veidošanai, šķirni katalogā iekļauj ar iesniedzēja piešķirto nosaukumu un norāda, ka tā ir komponentšķirne.

31. Dārzeņu šķirnes, kuru sēklas pārbauda tikai kā standartsēklas, katalogā norāda atsevišķā nodaļā.

32. Dienests sagatavo atsevišķu lietu par katru šķirni, par kuru ir iesniegts iesniegums. Lietā ir vismaz šādi dokumenti:

32.1. iesniegums;

32.2. šķirnes apraksts, kas minēts šo noteikumu 8.3.2.apakšpunktā (nav nepieciešams dārzeņu standartsēklām);

32.3. šķirnes pārbaudes un šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanas rezultāti;

32.4. lēmums par šķirnes iekļaušanu katalogā.

33. Katalogs ir ievietots dienesta tīmekļa vietnē.

VII. Šķirnes uzturēšana katalogā un uzturēšanas termiņa pagarināšana

34. Lai šķirni uzturētu katalogā, iesniedzējs:

34.1. sniedz dienestam informāciju par jebkurām izmaiņām, kas saistītas ar iesniegumā minēto informāciju (mēneša laikā pēc izmaiņu veikšanas);

34.2. pēc dienesta pieprasījuma iesniedz dienestā oriģinālo sēklu paraugu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par šķirnes atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaudi;

34.3. katru gadu līdz 31.janvārim paziņo dienestam rakstiski vai elektroniski valsts nodevas samaksas datumu par šķirnes uzturēšanu katalogā kārtējā gadā.

35. Katalogā iekļautās šķirnes uzturēšanu saskaņā ar vispārpieņemto praksi nodrošina šķirnes uzturētājs.

36. Dienestam ir tiesības pārbaudīt pie šķirnes uzturētāja šķirnes uzturēšanas shēmu, kā arī dokumentāciju saskaņā ar normatīvajiem aktiem par sēklu un šķirņu apriti.

37. Šo noteikumu 2.punktā minēto termiņu pagarina, ja:

37.1. iesniedzējs ne vēlāk kā divus gadus pirms termiņa beigām iesniedz dienestā:

37.1.1. iesniegumu par nepieciešamību termiņu pagarināt uz konkrētu laikposmu, norādot platības, kurās audzē šķirni;

37.1.2. informāciju par datumu, kad samaksāta valsts nodeva par šķirnes uzturēšanas termiņa pagarināšanu katalogā;

37.2. šķirne joprojām ir atšķirīga, viendabīga un stabila (piemēram, pēcpārbaudē, lauka apskatē vai no selekcionāra, šķirnes uzturētāja nav iegūti dati, kas liecinātu par pretējo).

38. Ja ir iesniegts šo noteikumu 37.1.1.apakšpunktā minētais iesniegums, dienests par to reizi pusgadā informē Nacionālo augu šķirņu padomi.

39. Nacionālā augu šķirņu padome pēc šo noteikumu 38.punktā minētās informācijas saņemšanas izvērtē to kārtējā sēdē un sniedz dienestam priekšlikumus par šo noteikumu 2.punktā minētā termiņa pagarināšanu.

40. Dienests pēc Nacionālās augu šķirņu padomes priekšlikuma saņemšanas piecu darbdienu laikā pieņem lēmumu par šo noteikumu 2.punktā minētā termiņa pagarināšanu un par to triju darbdienu laikā paziņo iesniedzējam. Termiņu var pagarināt uz laiku, kas minēts šo noteikumu 2.punktā.

VIII. Šķirnes svītrošana no kataloga

41. Dienests svītro šķirni no kataloga, ja:

41.1. no selekcionāra, šķirnes uzturētāja vai atkārtotā šķirnes pārbaudē ir iegūti dati par to, ka šķirne vairs nav atšķirīga, viendabīga un stabila;

41.2. ir beidzies termiņš, līdz kuram šķirne ir iekļauta katalogā;

41.3. to pieprasa iesniedzējs, izņemot gadījumus, kad notiek šķirnes uzturēšana.

42. Dienests var pieprasīt iesniedzējam veikt šķirnes pārbaudi atkārtoti, ja divus gadus pēc kārtas visas pēcpārbaudē pārbaudītās pirmsbāzes un bāzes kategoriju attiecīgās šķirnes sēklu partijas neatbilst šķirnes identitātei saskaņā ar normatīvajiem aktiem par sēklaudzēšanu un sēklu tirdzniecību.

43. Dienests lēmumu par šķirnes svītrošanu no kataloga var pieņemt, ja:

43.1. nav ievērotas šo noteikumu 34.1.apakšpunktā minētās prasības;

43.2. ir pieņemts lēmums iekļaut šķirni katalogā, pamatojoties uz kļūdainiem vai nepamatotiem datiem;

43.3. saskaņā ar šo noteikumu 34.2.apakšpunktu vienu gadu pēc dienesta pieprasījuma nav iesniegts oriģinālo sēklu paraugs;

43.4. saskaņā ar šo noteikumu 34.3.apakšpunktu gada laikā nav samaksāta valsts nodeva par šķirnes uzturēšanu katalogā.

44. Pēc šo noteikumu 42. vai 43.punktā minēto faktu konstatācijas dienests mēneša laikā iesniedz Nacionālajā augu šķirņu padomē informāciju par nepieciešamību svītrot šķirni no kataloga un informē par to iesniedzēju.

45. Nacionālā augu šķirņu padome mēneša laikā izvērtē iesniegto informāciju un sniedz priekšlikumus dienestam par šķirnes svītrošanu no kataloga.

46. Dienests divu nedēļu laikā pēc Nacionālās augu šķirņu padomes priekšlikuma saņemšanas pieņem lēmumu par atkārtoto šķirnes pārbaudi vai par šo noteikumu 43.punktā minēto gadījumu saistībā ar šķirnes svītrošanu no kataloga un par to piecu darbdienu laikā rakstiski informē iesniedzēju.

47. Iesniegumu, tam pievienotos dokumentus, kā arī pamatojumu šķirnes iekļaušanai katalogā dienests glabā piecus gadus pēc konkrētās šķirnes svītrošanas no kataloga.

48. Pēc lēmuma pieņemšanas par šķirnes svītrošanu no kataloga līdz trešā gada 30.jūnijam ir atļauts:

48.1. veikt attiecīgās šķirnes sēklu sertifikāciju, dārzeņu šķirnēm – arī standartsēklu pārbaudi;

48.2. pārdot šīs šķirnes sēklas.

49. Ja kāda valsts institūcija ir konstatējusi, ka kāda no Eiropas Savienības kopējā šķirņu katalogā iekļautajām šķirnēm valstī var kaitēt citu šķirņu vai sugu audzēšanai, radīt risku videi vai cilvēka veselībai:

49.1. tā informē dienestu un Zemkopības ministriju par šo situāciju;

49.2. dienests mēneša laikā izvērtē iespējamo kaitējumu un sniedz Zemkopības ministrijai priekšlikumu par iesnieguma iesniegšanu Eiropas Komisijai, lai tā dotu atļauju valstij pieņemt lēmumu aizliegt tirgot valsts teritorijā attiecīgās šķirnes sēklas;

49.3. dienests pēc saskaņošanas ar Zemkopības ministriju nosūta Eiropas Komisijai šo noteikumu 49.2.apakšpunktā minēto iesniegumu;

49.4. ja pastāv reāli draudi, ka var izplatīties kaitīgie organismi vai rasties apdraudējums cilvēka veselībai vai videi, dienests var pieņemt šo noteikumu 49.2.apakšpunktā minēto lēmumu vienlaikus ar attiecīgā iesnieguma nosūtīšanu, bet noteikt tā darbības termiņu līdz atbildes saņemšanai no Eiropas Komisijas par atļaujas došanu.

IX. Šķirņu iekļaušana Eiropas Savienības kopējos šķirņu katalogos

50. Mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas vai iesnieguma atsaukšanas dienests nosūta informāciju Eiropas Komisijai un Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentajām iestādēm.

51. Mēneša laikā pēc lēmuma pieņemšanas par šķirnes iekļaušanu katalogā vai par kataloga grozījumiem dienests nosūta informāciju Eiropas Komisijai un Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentajām iestādēm.

52. Dienests mēneša laikā nosūta Eiropas Komisijai un Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentajām iestādēm informāciju par katru šķirni, par kuru ir pieņemts lēmums to iekļaut katalogā. Minētā informācija ietver ziņas par šķirni raksturojošiem rādītājiem, kas ir minēti Eiropas Savienības lauksaimniecības kultūraugu kopējā katalogā un Eiropas Savienības kopējā dārzeņu šķirņu katalogā. Minēto informāciju nesniedz par šķirnēm (vecāku līnijas, hibrīdi), kas ir paredzētas kā komponenti gala šķirnei.

53. Pēc Komisijas vai citu Eiropas Savienības dalībvalstu kompetento iestāžu pieprasījuma dienests:

53.1. nosūta informāciju, kas ir minēta šo noteikumu 32.punktā par šķirni, kura ir iekļauta katalogā vai svītrota no tā, ar norādi "Ierobežota pieejamība";

53.2. paziņo īpašas pazīmes, pēc kurām šķirni var atšķirt no citām līdzīgām šķirnēm.

X. Noslēguma jautājums

54. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2003.gada 15.aprīļa noteikumus Nr.182 "Latvijas augu šķirņu kataloga nolikums" (Latvijas Vēstnesis, 2003, 60.nr.; 2005, 131.nr.; 2006, 75.nr.; 2007, 117., 174.nr.; 2008, 174.nr.; 2009, 203.nr.).

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Padomes 2002.gada 13.jūnija Direktīvas 2002/53/EK par lauksaimniecības augu šķirņu kopējo katalogu;

2) Padomes 2002.gada 13.jūnija Direktīvas 2002/55/EK par dārzeņu sēklu tirdzniecību.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Zemkopības ministrs J.Dūklavs



 

Pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 22.februāra
noteikumiem Nr.140

Informācija, kas ietverama iesniegumā šķirnes iekļaušanai Latvijas augu šķirņu katalogā

1. Augu sugas nosaukums latīņu valodā.

2. Augu sugas nosaukums latviešu valodā.

3. Priekšlikums šķirnes nosaukumam (ja tas nav atzīts) un pagaidu apzīmējums (ja tāds ir).

4. Informācija par iesniedzēju:

4.1. juridiskajai personai – nosaukums, juridiskā adrese, reģistrācijas numurs Uzņēmumu reģistrā vai komercreģistrā;

4.2. fiziskajai personai – vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvietas adrese.

5. Iesniedzēja tips – selekcionārs, selekcionāra tiesību īpašnieks, šķirnes uzturētājs (šķirnēm, kurām nav selekcionāra), selekcionāra, selekcionāra tiesību īpašnieka vai šķirnes uzturētāja pilnvarotais pārstāvis.

6. Aizsargātai šķirnei – informācija par selekcionāra tiesību īpašnieku:

6.1. juridiskajai personai – nosaukums, juridiskā adrese, reģistrācijas numurs Uzņēmumu reģistrā vai komercreģistrā;

6.2. fiziskajai personai – vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvietas adrese.

7. Informācija par pilnvaroto pārstāvi:

7.1. juridiskajai personai – nosaukums, reģistrācijas numurs Uzņēmumu reģistrā vai komercreģistrā;

7.2. fiziskajai personai – vārds, uzvārds, personas kods.

8. Informācija par šķirnes uzturētāju:

8.1. juridiskajai personai – nosaukums, reģistrācijas numurs Uzņēmumu reģistrā vai komercreģistrā;

8.2. fiziskajai personai – vārds, uzvārds, personas kods.

9. Augu sugas paplašināts nosaukums latīņu valodā, norādot ģinti, sugu, pasugu, varietāti.

10. Šķirnes nosaukuma sinonīmi (ja tādi ir), ar kuriem sēklas tiek tirgotas citā valstī.

11. Valsts, kurā šķirne izveidota.

12. Informācija par iesniegumiem šķirnes iekļaušanai citu valstu nacionālajos katalogos un selekcionāra tiesību piešķiršanu citās Starptautiskās Jaunu augu šķirņu aizsardzības savienības (UPOV) dalībvalstīs (iesniegums, iesniegšanas datums, iesnieguma reģistrācijas numurs, datums, kad šķirne iekļauta katalogā, un (vai) selekcionāra tiesību piešķiršanas datums, valsts, šķirnes nosaukums, patents).

13. Atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaude (kad un kur tā pabeigta, notiek vai notiks).

14. Informācija par to, vai šķirne ir ģenētiski modificēta.

15. Informācija par tiem šķirni raksturojošiem rādītājiem, kuri ir minēti Eiropas Savienības lauksaimniecības kultūraugu kopējā katalogā un Eiropas Savienības kopējā dārzeņu šķirņu katalogā (piemēram, labībai – ziemāju vai vasarāju forma, miežiem – vārpas kanšu skaits, kartupeļiem – novākšanas gatavība (agrīnums), lopbarības zālaugiem – izmantošanas veids (lopbarībai vai zālieniem), liniem – eļļas vai šķiedras ieguvei, atzīme, vai šķirne ir hibrīds, un hibrīda tips) un kuri jāņem vērā, audzējot šķirni izmēģinājumā.

16. Informācija par to, kā šķirne ir pieteikta iekļaušanai Latvijas augu šķirņu katalogā:

16.1. konvencionālajā lauksaimniecībā;

16.2. bioloģiskajā lauksaimniecībā;

16.3. gan konvencionālajā, gan bioloģiskajā lauksaimniecībā.

17. Ja ar šo iesniegumu tiek pieprasīta saimniecisko īpašību novērtēšana, norāda:

17.1. miežiem – vai jāveic pārbaude, lai novērtētu šķirnes piemērotību alus ražošanai;

17.2. kviešiem, rudziem – vai jāveic maizes cepamīpašību novērtēšana.

18. Valsts nodevas samaksas datums.

19. Iesniegumam pievienoto dokumentu saraksts:

19.1. šķirnes apraksta tehniskā anketa;

19.2. šķirnes apraksts;

19.3. šķirnes pārbaudes pārskats;

19.4. pilnvarojums (ja iesniegumu iesniedz pilnvarotais pārstāvis);

19.5. informācija par šķirnes sākotnējo komponentu numuriem un nosaukumiem (ja tādi ir), šķirnes izcelsmes tipiem.

20. Norāde "Piekrītu, ka VAAD mājaslapā internetā vispārējai lietošanai publicē šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanas rezultātus par katru šķirnes izmēģinājumu gadu."

21. Datums, paraksts un zīmogs.

Piezīme. Dokumenta rekvizītus "datums", "paraksts" un "zīmogs" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Zemkopības ministrs J.Dūklavs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!