• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzņēmumu un iestāžu sociālo iemaksu parādiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2011., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226302

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vakarskolu lomu izglītotas sabiedrības veidošanā

Vēl šajā numurā

24.02.2011., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzņēmumu un iestāžu sociālo iemaksu parādiem

Uzņēmumu un iestāžu sociālo iemaksu parādi strādājošajiem piešķiramo pabalstu apjomu neietekmēs, taču varētu atstāt iespaidu uz pensijas apmēru pirmspensijas vecuma cilvēkiem. To 15.februārī, uzklausot nozares amatpersonas, secināja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti.

"Ja darba devējs par strādājošajiem nav veicis nepieciešamās sociālās apdrošināšanas iemaksas, tas sociālās apdrošināšanas pabalstu aprēķinu neietekmēs, jo šajā gadījumā vērā tiek ņemtas deklarētās, nevis faktiski veiktās sociālās iemaksas. Citādi ir ar pensijām, jo no šā gada pensiju uzkrājumā tiek ieskaitītas tikai par darbiniekiem faktiski veiktās sociālās iemaksas. Tas nozīmē, ka cilvēkiem, par kuriem darba devējs šogad nebūs veicis nepieciešamās sociālās apdrošināšanas iemaksas, dodoties pensijā, būs jārēķinās ar mazāku pensiju," norādīja komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Gada sākumā uzņēmumu un iestāžu sociālo iemaksu parādi sasnieguši 117 miljonus latus, taču situācija ir dinamiska un dati mainās, turklāt sociālo iemaksu parādu segšanai tiek novirzīti citos nodokļos pārmaksātie līdzekļi, komisijai skaidroja Valsts ieņēmuma dienesta (VID) pārstāvji.

Komisija noskaidroja, ka lielākie sociālo iemaksu parādi izveidojušies uzņēmumiem, kas strādā pārtikas ražošanā, tirdzniecībā, kā arī būvniecībā.

Pārrunājot VID ikdienas darbu, deputāte Rita Strode interesējās, vai dienests pastiprinātu uzmanību pievērš pelnošās nozarēs strādājošajiem uzņēmumiem, kuros vidējā alga ir tikai 60–70 lati un acīmredzot pastāv augsts ēnu ekonomikas risks.

Savukārt deputāte Liene Liepiņa rosināja ieviest kādu minimālo parādu robežu, zem kuras parādus nepiedzen. Ir gadījumi, kad piedziņu vērš pret dažus santīmus lieliem parādiem – tas valstij rada vienīgi zaudējumus, sacīja deputāte, uzsverot, ka šādai rīcībai trūkst loģikas un saimnieciskuma.

Komisija nolēma lūgt VID iesniegt papildu informāciju par uzņēmumu sociālās apdrošināšanas iemaksu parādiem nozaru griezumā, kā arī informāciju par uzliktajām un iekasētajām soda naudām.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!