• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tieslietu ministrija: Par ministru izdoto noteikumu tiesisko pamatu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.2011., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226038

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrija: Par ģimenes ārstu darbības kvalitātes papildu rādītājiem

Vēl šajā numurā

18.02.2011., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tieslietu ministrija: Par ministru izdoto noteikumu tiesisko pamatu

Tieslietu ministrija Valsts kancelejā ir iesniegusi informatīvo ziņojumu par subjektiem, kam ir tiesības izdot ārējos normatīvos aktus. Tajā norādīts, ka ministru noteikumu ieviešanai nepieciešama diskusija un rūpīga analīze.

Satversme šobrīd neparedz ministriem tiesības izdot ārējos normatīvos aktus, un šādu tiesību piešķiršanai būtu nepieciešami grozījumi valsts pamatlikumā, tādēļ tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs uzsver: “Satversmes grozīšana ir ļoti būtisks solis, un tas nekādā gadījumā nedrīkst notikt bez rūpīgas analīzes un diskusijas par šādas rīcības nepieciešamību.”

Ministrija norāda, ka tālāka ministra noteikumu idejas virzība nav iespējama bez plašas tiesību zinātņu ekspertu, tai skaitā ārvalstu ekspertu, diskusijas par nepieciešamību, iespējām un veidiem, kā un vai Latvijas tiesību sistēmā būtu ieviešami ministra noteikumi.

Informatīvajā ziņojumā minēts, ka ministriju spēja šobrīd nodrošināt sagatavotā tiesību aktu projekta juridisko kvalitāti ir problemātiska, tādēļ paredzamie ieguvumi no ministru noteikumu ieviešanas ir mazāki nekā iespējamās problēmas.

Ja tiek lemts par tālākas rīcības nepieciešamību šajā jautājumā, ir nepieciešama analīze par jauna ārējā normatīvā akta ieviešanas faktisko lietderību, kā arī jādiskutē par pilnvaru apjomu un procedūru, kādā ministra noteikumi tiek izstrādāti un saskaņoti. Tieslietu ministrija arī uzskata, ka šādā gadījumā būtu nepieciešamas mācības valsts pārvaldes iestāžu darbiniekiem un tiesām par jauno normatīvā akta veidu, kā arī plaši jāinformē sabiedrība.

Saeima 10.decembrī nodeva komisijām frakcijas “Par labu Latviju” sagatavoto likumprojektu, kurā rosināts noteikt, ka ministrs savas kompetences robežās var izdot normatīvos aktus – ministra noteikumus.

Tieslietu ministrija informatīvo ziņojumu izstrādājusi pēc jau iepriekš Ministru kabineta dota uzdevuma.

Inga Saleniece, tieslietu ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!