• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Eiropas vienoto ārkārtas palīdzības numuru 112. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2011., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225841

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

15.02.2011., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Eiropas vienoto ārkārtas palīdzības numuru 112

Eiropas Komisija mudina dalībvalstis pastiprināt pūliņus, lai vairotu sabiedrības informētību par numuru 112, ko var izmantot visās ES dalībvalstīs, lai sazinātos ar ārkārtas palīdzības dienestiem. 11.februārī publiskotie ES mēroga aptaujas rezultāti liecina, ka aptuveni trīs no četriem iedzīvotājiem joprojām nezina, ka pastāv šis palīdzības tālrunis. Tomēr ES noteikumi telesakaru jomā paredz, ka dalībvalstīm ir jāinformē iedzīvotāji par numura 112 pastāvēšanu. Lai uzlabotu ES iedzīvotāju aizsardzību, saskaņā ar jaunajiem ES noteikumiem telesakaru jomā, kas valstu tiesību aktos jāievieš līdz 25.maijam, dalībvalstīm jāturpina uzlabot zvanītāja atrašanās vietas informācijas precizitāte un uzticamība.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Nēlī Krūsa, kas atbild par digitalizācijas programmu, teica: “Eiropas ārkārtas palīdzības numurs 112 var glābt dzīvības, taču tikai tad, ja cilvēki par to zina. Dalībvalstīm ir jādara vairāk, lai nodrošinātu, ka ikviens zina, ka ārkārtas situācijā var zvanīt uz 112.”

 

Informētības rādītāji neuzlabojas

Nesen sarīkotā Eirobarometra aptauja rāda, ka tikai nedaudz vairāk par ceturtdaļu (26%) aptaujāto ES pilsoņu spēj spontāni nosaukt 112 kā numuru, pa kuru zvanīt policijai, ugunsdzēsējiem vai neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai jebkurā ES vietā. Tikai piecās valstīs (Čehijā, Luksemburgā, Polijā, Slovākijā un Somijā) lielākā daļa iedzīvotāju spēja identificēt 112 kā ārkārtas palīdzības numuru, pa kuru zvanīt no jebkuras vietas ES. Apvienotajā Karalistē, Grieķijā un Itālijā šo numuru zināja mazāk nekā 10% iedzīvotāju.

Pēdējos gados informētība ES līmenī ir uzlabojusies minimāli (no 22% 2008.gadā līdz 26% 2011.gadā). Tomēr dažās valstīs iedzīvotāji daudz labāk nekā pērn zina, ka 112 ir visas ES ārkārtas palīdzības numurs: Austrijā (no 31% līdz 39%, Somijā (no 50% līdz 56%) un Nīderlandē (no 45% līdz 50%).

Lai gan vairums dalībvalstu ziņo, ka tās ir veikušas vairākus pasākumus, lai uzlabotu informētību par 112 (piemēram, norādot numuru 112 uz palīdzības dienestu transportlīdzekļiem), saskaņā ar ziņojumu tikai 27% iedzīvotāju atbildēja, ka pagājušajā gadā ir saņēmuši informāciju par 112. Ņemot vērā vājās sekmes, Komisija pašlaik izvērtē, vai dalībvalstis atbilstoši veic savu pienākumu informēt iedzīvotājus par 112.

 

Ceļotāji kā mērķgrupa

Kopš 2009.gada jūlija cilvēkiem, kuri, atrazdamies citā ES valstī, viesabonēšanā izmanto mobilos tālruņus vai ierīces, no tīkla operatoriem jāsaņem īsziņa vai paziņojums, kas informē par 112. Tomēr saskaņā ar aptaujas rezultātiem 81% ES iedzīvotāju, kas devušies uz citu dalībvalsti, paziņoja, ka šādu informāciju nav saņēmuši. Saskaņā ar jaunajiem ES noteikumiem telesakaru jomā, kas jāievieš līdz 2011.gada maijam, informācijai jābūt pieejamai ceļotājiem arī, piemēram, lidostās, dzelzceļa stacijās un starptautiskajās autoostās.

 

Informācija par atrašanās vietu

Precīzas informācijas saņemšana par to, kur atrodas cilvēks, kas zvana uz 112, var paātrināt ārkārtas palīdzības dienestu ierašanos, mazināt traumu smagumu un izglābt dzīvību. Jaunie ES noteikumi telesakaru jomā paredz, ka informācijai par zvanītāja atrašanās vietu jābūt pieejamai bez maksas, tiklīdz tiek sazvanīti ārkārtas palīdzības dienesti. Turklāt noteikumi paredz, ka jāuzlabo sistēmas, lai sniegtu precīzāku un uzticamāku informāciju precīzas zvanītāja atrašanās vietas noteikšanai.

Lai nodrošinātu 112 efektīvu darbību, Komisija sāka pārkāpumu procedūru pret 14 dalībvalstīm sakarā ar zvanītāja vietas noteikšanas informācijas nepieejamību; 13 no lietām tagad pēc novēršanas pasākumiem ir izbeigtas (vēl nav pabeigta lieta pret Itāliju). Procedūra tika sākta un pēc tam izbeigta arī pret Poliju un Bulgāriju sakarā ar 112 pieejamību un pret Itāliju sakarā ar 112 zvanu apstrādi ārkārtas palīdzības dienestos. Šobrīd Komisija sīkāk pēta situāciju vairākās dalībvalstīs, kurās informācija par zvanītāja atrašanās vietu netiek sniegta visiem fiksēto tālruņu abonentiem un/vai mobilo tālruņu pakalpojumu izmantotājiem, kas ir viesabonēšanā.

 

Pamatinformācija

Uz Eiropas ārkārtas palīdzības numuru 112 bez maksas var zvanīt no fiksētiem vai mobiliem tālruņiem visās ES dalībvalstīs. Dānija, Malta, Nīderlande, Portugāle, Rumānija, Somija un Zviedrija ir nolēmušas padarīt 112 arī par savu galveno ārkārtas palīdzības numuru. Turklāt 112 tiek izmantots ārpus ES, piemēram, Horvātijā, Melnkalnē un Turcijā. Arī Ukraina ir nolēmusi ieviest šo numuru.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!