• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par terminu "piena produktu izstrādājums". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.02.2011., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225558

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētāja paziņojums

Par Valsts prezidenta vietas izpildīšanu

Vēl šajā numurā

09.02.2011., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par terminu “piena produktu izstrādājums”

No 2012.gada 1.septembra piena produktu nosaukumos uz to iepakojumiem vārdu “izstrādājums” nedrīkstēs lietot kopā ar piena produkta nosaukumu – to paredz Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātie Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr.97 “Noteikumi par klasifikācijas, kvalitātes un marķējuma prasībām piena produktiem un saliktiem piena produktiem”, ko valdība apstiprināja 1.februārī.

Līdz šim vārdu “izstrādājums” pievienoja piena produkta nosaukumam, ja tam ražošanas procesā tika pievienoti augu tauki.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) ieteikumu ievērot atbilstošu Padomes regulu par to apzīmējumu aizsardzību, kurus izmanto piena un piena produktu tirdzniecībā, piena produkti ir produkti, kuros nevienu no pievienotajām vielām vai sastāvdaļām neizmanto, lai pilnībā vai daļēji aizvietotu kādu no piena sastāvdaļām, tai skaitā piena taukus.

Līdz ar to piena produktiem, kuriem ir pievienoti augu tauki, nedrīkstēs lietot piena produktu nosaukumus. Piemēram, ja krējumā piena tauki tiek aizvietoti ar augu taukiem, kas ir plaši izplatīta prakse, tad, nosaucot to par “krējuma izstrādājumu”, tiek pārkāptas prasības par aizsargāto piena produktu apzīmējumu lietošanu, jo šajā nosaukumā ir lietots apzīmējums “krējums”.

Regulā noteikti arī piena produktu aizsargājamie nosaukumi, piemēram, krējums, siers, sviests u.c. Aizsargātos nosaukumus nedrīkst izmantot, nosaucot produktus, kas pēc sastāva neatbilst piena produkta aprakstam. Tādējādi šobrīd produktam, ko sauc, piemēram, par krējuma izstrādājumu, būs jālieto kāds cits nosaukumus, kura sastāvā nedrīkstēs būt vārds “krējums”.

Līdz 2012.gada 1.septembrim pašiem ražotājiem ir jāievieš jauni to produktu nosaukumi, kuros kāda piena sastāvdaļa tiek aizvietota ar citu sastāvdaļu, un, sākot ar šo datumu, uz produkta iepakojuma nedrīkstēs parādīties piena produkta nosaukums, ja tam ir pievienoti augu tauki.

Ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!