• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Krievija apsūdz SVF spiediena izdarīšanā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.03.1999., Nr. 66/67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22548

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Kurš patiesībā ir kanclers"

Vēl šajā numurā

06.03.1999., Nr. 66/67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pasaules vēstnesis

Daidžests. 3. — 5.

Citu rakstītais marts

Nr. 4 (4)

"Krievija apsūdz SVF spiediena izdarīšanā"

"The Washington Post"

— 99.03.03

Krievijas vadošais ekonomikas politiķis apsūdzēja SVF pret Maskavu vērstajā spiedienā nesenajās sarunās par parāda atvieglojumiem.

Premjerministra vietnieks Jurijs Masļukovs atsaucās uz pirmdien Vašingtonā izteiktajiem SVF direktora Mišela Kamdesī komentāriem. Kamdesī sacīja, ka viņu neiespaidojot Krievijas valdības ekonomiskā stratēģija: "Mēs neesam apmierināti ar redzēto. Krievijai nāktu par ļaunu kredītu piešķiršana pēc to apmierinošiem nosacījumiem. Mēs to nedarīsim."

Krievijai ir šogad jāsamaksā SVF 4.6 miljardi $, tomēr tā to nevar atļauties. Maskava cenšas iegūt jaunus kredītus, lai segtu savus parādus.

Pēc rubļa devalvācijas un Krievijas iekšējā parāda defolta SVF atlika izmaksas no 22.6 miljardu $ palīdzības paketes. Pavisam nesen SVF kritizēja Krievijas budžetu kā nereālu un aicināja valdību daudz aktīvāk tuvoties strukturālajām reformām un finansu disciplīnai, pirms tiks apsvērtas jaunu kredītu piešķiršanas iespējas.

Gaidāms, ka kredīta piešķiršana būs viens no svarīgākajiem jautājumiem premjerministra Jevgēņija Primakova Vašingtonas vizītes darba kārtībā. Masļukova izteikumu tonis liecina par to, ka sarunas par turpmākajiem parāda atvieglojumiem varētu būt pretrunīgas. Masļukovs reportieriem sacīja: "Kamdesī cenšas iegūt vieglu uzvaru un piespiest mūs darīt kaut ko tādu, kas mums ir pilnīgi nepieņemams; viņš izmanto dažāda veida spiedienu, bet tas ir nepieņemami. Krievija nevar pieņemt SVF nosacījumus, jo mūsu ceļš uz tirgu ir bijis ļoti īss, tādēļ mums nebija laika radīt noteiktas svarīgas institūcijas. Viņiem drīzāk vajadzētu būt mums pateicīgiem un nevis brīnīties par to, ka mēs nepiekāpjamies."

Liberālie kritiķi ir izteikušies, ka Masļukovs un Primakovs kopš stāšanās savos amatos nav neko paveikuši. Bijušais premjers Jegors Gaidars sacīja: "Ja valdība pati nespēj izlemt, ko tā vēlas darīt, ir ļoti grūti ar kādu vienoties par to, kā piešķirt naudu."

Masļukovs ir asi kritizējis Gaidaru un "jaunos reformatorus", kā arī bagātos magnātus, kuri pēdējos gados ir sarausuši lielas bagātības.

Deivids Hofmans

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!