• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atvieglojumiem ES fondu projektu īstenotājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2011., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225469

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finansējuma atgūšanu no Gaisa sporta sertifikācijas centra

Vēl šajā numurā

08.02.2011., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atvieglojumiem ES fondu projektu īstenotājiem

Lai atvieglotu Eiropas Sociālā fonda, Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Kohēzijas fonda projektu īstenošanu, Finanšu ministrija ieviesusi vairākus jaunus uzlabojumus, kas projektu īstenotājiem mazina administratīvo slogu, paātrina iespēju saņemt atmaksu, kā arī veicina ES fondu finansējuma atmaksu valsts budžetā.

Ieviestie uzlabojumi

Ieguvumi

Komersantiem iespēja atvērt projekta kontu komercbankā (iepriekš – prasība projekta kontu atvērt Valsts kasē). Samazināts administratīvais slogs komersantiem, iespēja ātrāk saņemt avansu.
Saīsināts projekta īstenošanas līguma slēgšanai paredzētais laiks – 15 darba dienas (iepriekš – līguma slēgšanai 30 darba dienas). Ātrāka projekta īstenošanas uzsākšana.
Vienotas prasības visās ES fondu iestādēs ar projektu saistītajiem dokumentiem: gan līgumiem par projektu īstenošanu, gan maksājumus pamatojošiem dokumentiem. Vienlīdzīgas un visiem projektu īstenotājiem saprotamas prasības, samazināts administratīvais slogs finansējuma saņēmējiem.
Pieejama valsts pārvaldes iestāžu projekta informācija jau projekta vērtēšanas laikā: tiešās valsts pārvaldes un Sabiedrības integrācijas fonda projekta iesniegums, izņemot projekta budžeta kopsavilkumu, ir vispārpieejama informācija Informācijas atklātības likumā noteiktajā apjomā un kārtībā pēc projekta pieteikumu iesniegšanas. Interesenti var pieprasīt informāciju par valsts pārvaldes iestāžu ES fondu projektu iesniegumiem jau projektu vērtēšanas procesā, un informāciju var saņemt gandrīz par visu projekta iesniegumu kopumā. Tādējādi tiek būtiski veicināta informācijas atklātība sabiedrībā, kas saistīta ar valsts pārvaldes iestāžu plānotajiem ES fondu projektiem un līdzekļu izmantošanu kopumā.
Finansējuma saņēmējiem ir dota iespēja, ievērojot noteiktus nosacījumus, sagatavot maksājuma pieprasījumu un saņemt ES finansējuma atmaksu eiro (iepriekš – maksājuma pieprasījumu sagatavošana un atmaksas latos). Finansējuma saņēmējam iespēja ātrāk saņemt ES atmaksu pilnā apmērā (ar novērstu valūtas kursa risku) par projektā ieguldīto finansējumu.
Netiešo izmaksu nemainīgās likmes noteikšana Eiropas Sociālā fonda projektos: netiešos izdevumus sedz atbilstoši skaidri fiksētai nemainīgai likmei, kas ir noteikti procenti no kopējām projekta izmaksām (iepriekš – prasība uzrādīt netiešo izmaksu pamatojošos dokumentus). Vairs nav jāsniedz ESF projekta netiešo izmaksu pamatojošie dokumenti, kā rezultātā finansējuma saņēmējiem mazāks administratīvais slogs un iespēja ātrāk atgūt finansējumu.
Noteikta iespēja veikt maksājuma pieprasījumu pārbaudes izlases veidā (iepriekš – pārbaudīti visi maksājuma pieprasījumi). Paātrināta izdevumu deklarācijas sagatavošana un iesniegšana Eiropas Komisijā, līdz ar to paātrināta maksājumu ES finansējuma atmaksa valsts budžetā.

Tai pašā laikā, lai mazinātu iepirkumu pārkāpumus Eiropas Savienības fondu projektos, iespējami ātri spētu tos identificēt, kā arī izvairītos no neattiecināmo izmaksu rašanās, šobrīd tiek stiprināta Iepirkumu uzraudzības biroja kapacitāte tieši iepirkumu pirmspārbaužu veikšanai. Turpmāk ES fondu iestādes arī veiks iepirkumu pirmspārbaudes valsts budžeta iestāžu projektos. Savlaicīga kļūdu atklāšana iepirkumu procedūrās mazinās negatīvo ietekmi uz valsts budžetu, jo lielākais skaits pārkāpumu ir tieši publiskā sektora īstenotajos projektos.

FM pastāvīgi veic, kā arī turpinās veikt saņēmējiem izvirzīto prasību atvieglošanu.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!