• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Turcijas Republikas Lielās nacionālās asamblejas priekšsēdētāja oficiālo vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2011., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225385

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par zemkopības ministra tikšanos ar ārvalstu kolēģiem

Vēl šajā numurā

04.02.2011., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Turcijas Republikas Lielās nacionālās asamblejas priekšsēdētāja oficiālo vizīti Latvijā

No 3. līdz 5.februārim oficiālā vizītē Latvijā uzturas Turcijas Republikas Lielās nacionālās asamblejas priekšsēdētājs Mehmets Ali Šahins un viņa vadītā delegācija. Vakar, 3.februārī, apmeklējot Latvijas parlamentu, Turcijas parlamenta priekšsēdētājs tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (attēlā) un pārrunāja valstu divpusējās attiecības, tostarp sadarbību parlamentārā līmenī, kā arī iespējas veicināt Latvijas un Turcijas ekonomisko sadarbību.

Amatpersonu uzmanības lokā bija arī Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās jautājumi, Turcijas pievienošanās sarunas ES, aktuālie starptautiskās un drošības politikas jautājumi, kā arī situācija Ēģiptē. Šodien M.A.Šahinam paredzēta tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, kā arī Saeimas deputātiem, kuri darbojas Saeimas Ārlietu komisijā, Eiropas lietu komisijā un deputātu grupā sadarbībai ar Turcijas parlamentu.

Mehmets Ali Šahins paredzējis apmeklēt Latvijas Okupācijas muzeju, tiksies ar Latvijas Universitātes rektoru Mārci Auziņu, Latvijā studējošajiem turku jauniešiem un turku kopienas pārstāvjiem, kā arī apmeklēs Cēsis, kur noliks vainagu Turku karavīru kapos. Šajos kapos apglabāti 1877.–1878.gada krievu–turku kara laikā sagūstītie mirušie turku karavīri   Foto: Saeimas kanceleja

Turcija ir stratēģisks Latvijas partneris, ar kuru jāveido cieša ekonomiskā sadarbība, 3.februārī preses īssaietā Saeimā pēc tikšanās ar Turcijas Republikas Lielās nacionālās asamblejas priekšsēdētāju Mehmetu Ali Šahinu pauda Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

“Uz veiksmīgā abu valstu politisko attiecību fona jāattīsta ekonomiskā sadarbība. Tam ir izveidota nepieciešamā līgumtiesiskā bāze un pastāv tiešie avioreisi,” uzsvēra S.Āboltiņa. Viņa atzīmēja, ka parlamentārās sadarbības ietvaros šī ir augstākā līmeņa vizīte pēdējos piecos gados.

Arī Turcijas Lielās nacionālās asamblejas priekšsēdētājs starpvalstu attiecības raksturoja kā draudzīgas. M.A.Šahins skaidroja, ka valstu parlamenti ir tautas ievēlēti un to savstarpējās sadarbības stiprināšana tuvinās arī latviešu un turku tautu.

“Turcija vienmēr ir atbalstījusi Latvijas iestāšanos NATO. Tagad jau gandrīz septiņus gadus esam pilntiesīgi partneri Ziemeļatlantijas līguma organizācijā, un Turcijas gaisa spēki ir bijuši vieni no tiem, kas, patrulējot mūsu gaisa telpā, rūpējušies par mūsu drošību,” atzīmēja S.Āboltiņa.

Turcija ir ļoti svarīgs stratēģiskais partneris Eiropai – gan kā energoresursu tranzītvalsts, gan kā nozīmīgs spēlētājs reģionā, kurā norisinās visai pasaulei svarīgi procesi, raksturoja Saeimas priekšsēdētāja. Viņa apstiprināja Latvijas atbalstu Turcijas iestāšanās sarunām Eiropas Savienībā un izteica cerību, ka šogad tiks atvērta vēl kāda iestāšanās sarunu sadaļa.

“Šodien ar Turcijas kolēģi pārrunājām arī situāciju Ēģiptē, kur plašie tautas protesti ir rosinājuši pārmaiņas valstī, kas, cerams, novedīs pie plašākas demokrātijas un stabilitātes,” sacīja S.Āboltiņa. M.A.Šahins apliecināja, ka Turcija kā vienīgā demokrātiskā valsts šajā reģionā apzinās savu nozīmi un atbildību miera un stabilitātes veicināšanā.

Turcijas Lielās nacionālās asamblejas priekšsēdētājs ielūdza Saeimas priekšsēdētāju S.Āboltiņu vizītē apmeklēt Turciju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!