• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par veselības pakalpojumu pieejamību lauku reģionos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2011., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225313

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas paziņojums

Par Dzintras Amerikas apstiprināšanu par apgabaltiesas tiesnesi

Vēl šajā numurā

03.02.2011., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par veselības pakalpojumu pieejamību lauku reģionos

Slimnīcu pārprofilēšana varētu būtiski pasliktināt veselības pakalpojumu pieejamību lauku reģionos, 1.februārī secināja Saeimas deputāti, uzklausot pieaicinātos ekspertus, Sociālo un darba lietu komisijas un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas kopsēdē.

“Aiz reformas stāv Latvijas iedzīvotāji, kuriem ir svarīgi īstajā brīdī saņemt kvalitatīvu medicīnisko palīdzību. Taču deputāti un uz sēdi aicinātie reģionālo slimnīcu pārstāvji bija vienisprātis, ka ieplānoto pārmaiņu rezultātā Latvijas iedzīvotāji varētu ciest,” norādīja Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, komentējot Veselības ministrijas ieplānoto slimnīcu pārprofilēšanu.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš uzsvēra, ka pārprofilēšanas rezultātā katram medicīniskās palīdzības punkta līmenim būtu noteikts sniedzamo pakalpojumu klāsts un resursi. Esošo traumpunktu pakalpojumi būtu sadalīti divos līmeņos. Pirmā līmeņa punkti sniegtu mazāku pakalpojumu klāstu, un palīdzību tajos sniegtu ārsta palīgs vai medmāsa. Savukārt otrā līmeņa palīdzības punkti sniegtu plašāku pakalpojumu klāstu, un 24 stundas diennaktī strādātu arī divi ārsti – traumatologs vai ķirurgs un anesteziologs reanimatologs.

“Reorganizācija nebūtu veiksmīga, jo tās rezultātā medicīniskā palīdzība dažos reģionos nebūtu pieejama aptuveni 200 kilometru rādiusā. Reformas smagums būtu jānoņem no reģioniem un jāpārliek uz Rīgu, kur transporta satiksme ir nesalīdzināmi attīstītāka un tādēļ palīdzība ir daudz pieejamāka,” pārliecināta Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

Lai efektīvāk sniegtu pirmā līmeņa palīdzību, būtu lietderīgāk ģimenes ārstu praksēm piesaistīt vēl vienu medmāsu un nodrošināt ģimenes ārstu pieejamību no pulksten 8 līdz 20, oponēja I.Circene. Turklāt palīdzības punkti, kur strādātu tikai viena medmāsa, varētu būt pieejami arī attālākos reģionos. Šādi palīdzība būtu pieejama plašam iedzīvotāju lokam un veidotos būtisks ietaupījums, jo neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes izbraukums vairs nebūtu nepieciešams. Savukārt otrā līmeņa palīdzību varētu sniegt slimnīcu stacionāri, tādējādi veidojot vienu miljonu latu lielu ietaupījumu veselības aprūpes jomā, uzsvēra I.Circene.

Arī reģionālo slimnīcu pārstāvji norādīja, ka Veselības ministrijas ieplānotās reformas rezultātā medicīniskā palīdzība vairs nebūtu pieejama lauku iedzīvotājiem, un pauda cerību, ka ministrija piedāvās efektīvāku risinājumu.

Veselības ministrija izveidojusi darba grupu, kas apmeklēs visas mazās slimnīcas un izskatīs situāciju uz vietas. A.Barča atgādināja, ka Veselības ministrijai līdz aprīlim jāizvērtē un jāiesniedz Ministru kabinetam priekšlikumi slimnīcu pārprofilēšanai, un ierosināja par šo jautājumu vēlreiz diskutēt Saeimā marta pēdējā nedēļā pirms dokumenta iesniegšanas Ministru kabinetā. Ja deputāti neatbalstīs iesniegtos priekšlikumus, Sociālo un darba lietu komisija lūgs Ministru prezidentam pārcelt dokumentu sagatavošanas un iesniegšanas termiņu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!